Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

„Mikroelektronikai mérnökként egy szüntelenül fejlődő területen kell helytállni”

2019. 05. 31.

Az elektronikai ipar egyik legjelentősebb termikus konferenciájának elismerését első, egyedüli nőként és európai szakemberként nyerte el a VIK professzor asszonya.

„Nem számítottam a díjra és őszintén meglepődtem, hogy a kutatótársaim engem találnak méltónak erre a kitüntetésre, amelyet korábban neves amerikai egyetemek és vállalatok dollármilliókat fialó fejlesztéseit kidolgozó szakemberei kapták meg, például olyan, a mikroelektronikában rendkívüli eredményeket elérő kollégák, akik az IBM-nél a nagy szerverek hűtésére alkalmas eljárást és az ehhez szükséges berendezést feltalálták. Megtisztelő, hogy ilyen nemzetközi szaktekintélyek mellett tartanak számon és a tanszéki kollégákkal közösen elért tudományos eredményeket” – vallotta Rencz Márta, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Elektronikus Eszközök Tanszéke (EET) egyetemi tanára, a tanszék korábbi vezetője, miután a közelmúltban átvette a San Jose-i SEMI-THERM termikus konferencia négy éve alapított „Thermal Hall of Fame Lifetime Achievement Award” életműdíját. Az elektronikus berendezések melegedésének vizsgálatával és hűtési módjaival foglalkozó nagyszabású eseményen a műegyetemi oktató-kutatónő egy önálló plenáris előadás keretében mutatkozott be a közönség előtt, ahol többek között a tanszéken zajló aktuális mikroelektronikai kutatásokról is beszélt.

Rencz Márta szakmai életpályája

1973 – a BME Villamosmérnöki Karán (ma VIK) villamosmérnök szakon végzett, ugyanebben az évben végezte el a BME mérnöktanári képzését is, 1980-ban megszerezte egyetemi doktori címét
1995 – PhD-fokozatot szerzett,
2004 – habilitált
2005 – az MTA doktorává választották
2005-2014 – a BME VIK Elektronikus Eszközök Tanszék (EET) tanszékvezetője
2013 – a Tallini Műszaki Egyetem díszdoktora

Díjak, kitüntetések
1997 – Széchenyi professzori ösztöndíj
2001 – Harvey Rosten-díj, megosztott DATE IC dizájn elismerés
2006 – Best paper kitüntetés (IEEE Transactions on Components and Packaging Technologies)
2013 – Pro facultate díj (BME VIK)
2015- Allan Kraus Thermal Management Medal díj (ASME, American Society of Mechanical Engineers, magyarul Amerikai Gépészmérnökök Egyesülete)
2016 – Szent-Györgyi Albert-díj
2019 – „Thermal Hall of Fame Lifetime Achievement Award” életműdíj

Oktatási területe, tantárgyai:
Elektronika, mikroelektronika, számítógépes tervezés, mikroelektronikai termikus problémák

Kutatási területei: termikus és elektrotermikus hatások vizsgálata mikroelektronikai rendszerekben, elektronikai rendszerek termikus tesztelése és minősítése, termikus hatások modellezése elektronikai rendszerekben, integrált áramkörök és mikrorendszerek termikus szimulációja, integrált áramkörök és mikrorendszerek elektrotermikus szimulációja, IC tokok többkapus dinamikus modellezése.

Rencz Márta nemzetközileg elismert szakértője az elektronikai és a hővel kapcsolatos kölcsönhatások elemzésének, kutatótársaival önálló módszert dolgozott ki az elektronikus berendezések termikus viselkedésének minősítésére. A kitüntetett kutatónő szeretettel és tisztelettel gondol vissza egykori oktatóira, kollégáira, akik a Műegyetemen inspirálták. „Székely Vladimir professzor munkáját folytattam az általa kidolgozott rendszer továbbfejlesztésével. Egy olyan gyors és pontos eredményeket adó metódust hoztunk létre és tettük világszerte elfogadottá közös erővel, amelyben az elektronikai rendszerek megbízhatóságát, az eszközök hőelvezetését és a hő áramkörre gyakorolt hatását egy termikus jellel elemeztük. Ennek a felfedezésnek ma óriási jelentősége van például a mobiltelefon-, chip-, számítógépgyártásban és szinte valamennyi, a működés közben túlmelegedésre hajlamos gépezet tervezésében” – ecsetelte kutatási területe gyakorlati hasznosulásáról a VIK kutatónője.

Rencz Márta egyik alapítója és jelenleg is kutatási igazgatója a „Mentor, a Siemens Business” (korábbi nevén Mentor Graphics) nevű cég Micred részlegének. A Siemens ígéretes kutató-fejlesztő leányvállalata az EET tanszékkel közösen az elektronikai eszközök termikus kölcsönhatásainak legújabb módszereit vizsgálja és a mikroelektronika tudományterületén innovatív diplomamunka-terveket is kínál a BME hallgatóinak. Rencz Márta úgy fogalmazott: „büszke vagyok arra, hogy bábáskodhattam ennek a tanszéki kutatásokból kiinduló, külföldön és Magyarországon is már több mint 100 mérnöknek munkát és megélhetést biztosító üzleti vállalkozás megszületésénél. Egyetemi közreműködéssel, valamint a fiatal oktatók és hallgatók lelkesedésével szüntelenül az innovatív kutatások megvalósításán dolgozunk”.

A műegyetemi professzor még középiskolásként kezdett érdeklődni a műszaki tudományok iránt. Eredetileg orvosnak készült, aztán diákként megismerkedett az orvosi diagnosztikában alkalmazott elektronikai eszközökkel, és onnantól kezdve e téma érdekelte. Úgy vélte, a mikroelektronikában úgy dolgozhat, hogy a gyógyítással és a műszaki tudományokkal egyszerre foglakozik. A termikus témában posztgraduális tanulmányai során mélyült el. „Szerencsés vagyok, hogy már nagyon fiatalon megismertem ezt a területet. A mai ifjúságnak, különösen a lányoknak fontos aspektus lehet a pályaválasztáskor, hogy tájékozódjanak a műszaki terület karrierlehetőségeiről. A Műegyetem is aktív szerepet vállal olyan programokban, például a Lányok Napja, amelyek a mérnöki pályát népszerűsítik. Talán már látható a hatása ezeknek a kezdeményezéseknek, ám nagyon sok múlik a középiskolai matematika, fizika és informatikai tanárokon” – foglalta össze véleményét a VIK oktató-kutatónője. (Az országos programsorozat műegyetemi eseményeiről a bme.hu is beszámolt – szerk.)

Pedagógusként úgy látja, hogy szakterülete, a mikroelektronika népszerű a hallgatók körében, ám a szegmens továbbra is szakemberhiánnyal küzd: „kevés a mester és posztgraduális pályát választó fiatal, akik kellően alapos és mély tudással rendelkeznek a tudományos kutatásokban történő részvételhez. Ráadásul egy részük már az alapképzés után munkát vállal, sokan pedig a hazai mikroelektronikai ipar helyett külföldön építenek karriert”. Rencz Márta kiemelve a külföldi kapcsolatok jelentőségét bemutatta a tanszék közelmúltban indított nemzetközi képzését, amely az Erasmus+ uniós program része. A kezdeményezés töretlen népszerűségnek örvend, 400-szoros a túljelentkezés. „Skóciai és norvég műszaki felsőoktatási intézményekkel indítottunk egy közös oktatást. Évente 20 ösztöndíjas külföldi hallgatót fogadunk a világ különböző országaiból (Távol-Kelet, Európa, posztszovjet tagállamok, Mexikó, Brazília stb.), akik e partneri együttműködésben szerzik meg mikroelektronikai mesterdiplomájukat. Egy-egy félévet töltenek a három társintézménynél, majd diplomamunkájukat azon az egyetemen írják, ahol a számukra legkedvezőbb témát találják” – tudtuk meg Rencz Mártától. Beszámolt a projekt legújabb fejleményeiről is: „a szokásos kéthetes nyári képzés-előkészítő kurzusunk előtt a hazai mikroelektronikai cégekkel együttműködésben idén először két hónapig tartó ipari gyakorlatot is szervezünk az ösztöndíjasoknak”.

A professzor asszony csaknem öt esztendeje vesz részt a magyar mikroelektronikai gyártók és a hazai elektronikai eszközöket használó vállalkozások szakmai segítését célzó uniós projektekben. Egy aktuális programban Európa-szerte olyan digitális innovációs központok (digital innovation hub) megalapítására törekednek, amelyek a piac serkentése céljából a kontinensen lévő vállalatokat szakmai és üzleti tanácsadás, networking, konzultáció, coaching révén a Távol-Keletre való terjeszkedés helyett a helyben gyártott mikroelektronikai eszközök vásárlására ösztönzik. „A kisvállalkozások többsége még nincs felkészülve a jelenleg zajló ipari forradalomban teret hódító IoT (Internet of Things) eszközök kiépítésére, megfelelő használatukra és az ezekből nyerhető adatok üzleti értékké avanzsálására. A célunk, hogy a tanszékünkön is létrejöjjön egy ilyen digitális innovációs centrum, ahol a számukra elérhető szakmai tanácsadás lesz a fő küldetésünk” – árulta el a mikroelektronika nemzetközileg elismert szakértője.

Rencz Márta csaknem öt évtizede oktat és kutat a tanszéken, máig ő az egyetlen női tanszékvezető a Villamosmérnöki és Informatikai Karon. „Időnként úgy érzem, hogy akár már holnap abbahagynám és visszavonulnék, de egyrészt ez nem én lennék, másrészt a szakma még annyi kihívást és érdekességet rejt, amely egy izgalmas feladat vagy pályázati lehetőség megismerésekor mindig újraéleszti bennem a kutatói kíváncsiságot” – osztotta meg érzéseiről Rencz Márta. A kitüntetett az interjú készítésekor éppen egy fényemittáló diódák (LED, Light Emitting Diode) megbízhatósági elemzését, termikus vizsgálatát, mérését és modellezését célul kitűző pályázati projekt kutatási tervét állította össze, amelynek sikere esetén az EET és ipari partnerei közösen dolgoznának. Bízik a dokumentum pozitív elbírálásában azért is, mert így egy korábbi tanszéki tudományos munka folytatása valósulna meg, a hallgatók számára pedig innovatív szakdolgozati és posztgraduális kutatási témákat biztosíthatnának.

TZS-GI
Fotó: Philip János