Kiváló értékelést kapott a BME a U-Multirank legfrissebb felmérésében

A Műegyetem az ELTE-vel holtversenyben a 2. helyen szerepel a magyar egyetemek között a nemzetközi együttműködések és kutatási hatékonyság tekintetében.

Idén is figyelemreméltóan teljesített a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a U-Multirank 2019-es felmérésben, amely 96 ország 1700 egyetemét (köztük 15 magyar egyetemet) vizsgálta egy ötfokozatú skála szerinti értékeléssel (a legjobb A-tól a legkevésbé jó E-ig).

A U-Multirank a 2008-as francia EU-elnökség alatt szervezett konferencián indult kezdeményezés kiteljesedése. Az eseményen egy olyan új egyetemi rangsor létrehozására törekedtek, amelynek módszertana nemzetközi összefüggésben képes visszaadni a kimagasló teljesítmények sokféleségét. Az Európai Bizottság ezután megbízást adott egy megvalósíthatósági tanulmányra. A szakmai anyag megerősítette: a többdimenziós rangsor koncepciója és megvalósítása egyaránt reális.

A pártatlanság, a minőség és az ellenőrizhetőség érdekében a Bizottság egy független konzorciumot választott ki a rangsorolás elkészítésére. A kezdeményezés vezetői a német Centrum für Hochschulentwicklung (felsőoktatásfejlesztési központ, CHE) és a holland Center for Higher Education Policy Studies (felsőoktatás-politikai tanulmányok közponja, CHEPS). A két intézmény további partnerekkel dolgozik együtt. Ide tartozik a Leideni Egyetemen működő Centre for Science and Technology Studies (tudományos és technológiai tanulmányok központja, CWTS), az Elsevier tudományos könyvkiadó, a Bertelsmann Alapítvány és a Folge 3 szoftvercég. A pontos adatok összeállítása érdekében a konzorcium együttműködik nemzeti rangsorolásokat végző partnerekkel és más érdekelt szervezetekkel is.

A U-Multirank objektív szempontokon és adatokon alapul: a teljesítménytényezők lényegesen szélesebb skálája szerint rendezi az egyetemeket, és így a többi nemzetközi felsőoktatási rangsorokhoz képest reálisabb és felhasználóbarátabb eligazítást ad. Az új, többdimenziós felmérés öt kulcsterületen – a kutatás elismertsége, a tanítás és tanulás minősége, a nemzetközi orientáció, a tudástranszfer sikeressége (pl. működő és induló vállalkozásokkal kötött partnerségek) és regionális szerepvállalás – több különböző indicator segítségével minősíti az intézményeket. A U-Multirank segítségével az érdeklődők saját prioritásaik szerint választhatnak ki és súlyozhatnak szempontokat, így saját, személyre szabott összeállítást hozhatnak létre.

Magyarországon a nemzetközi együttműködések és kutatási hatékonyság területén a CEU szerezte meg az elsőséget 13 kiváló, „A” minősítéssel, a második helyen végzett a BME az ELTE-vel holtversenyben, egyenként 7 „A” értékkel. A Műegyetem többnyire két dimenzióban teljesített jól, amelyekben már 2017-ben és 2018-ban is jeleskedett:

Tudástranszfer

  • Ipari partnerekkel közös publikációk aránya
  • Magánforrásokból származó bevételek

Regionális beágyazottság:

  • Régióbeli vállalatnál/szervezetnél szakmai gyakorlati képzésben részt vett BSc hallgatók aránya – ezen indikátor esetében a BME az első Magyarországon
  • Régióbeli vállalatnál/szervezetnél szakmai gyakorlati képzésben részt vett MsC hallgatók aránya
  • Regionális közös publikációk
  • Stratégiai kutatási partnerségek száma a régióban – ezen indikátor esetében a BME az első Magyarországon
  • Regionális publikációk az ipari partnerekkel  – ezen indikátor esetében a BME az első Magyarországon

A hazai felsőoktatási rangsorok közül a HVG és a Figyelő listája számít részletesnek. Utóbbiban a BME a 3. legjobb magyar felsőoktatási intézmény. Első helyen szerepel a végzettek havi bruttó átlagjövedelmét tekintve, ami a legmagasabb az összes felsőoktatási intézmény közül, 323.945 Ft. Szintén a legjobb a Műegyetem a végzettek felsőfokú végzettséget igénylő pozíciókban való foglalkoztatásban, hallgatóink 91%-a ilyen munkakörben helyezkedik el: azaz a BME diploma nagyon értékes, a piac jól fizető, nagy presztízsű állásajánlatokkal várja annak birtokosait.

– GI –
Bélyegkép forrása: umultirank.org