„Barátként alkotunk egy műegyetemi mérnökcsapatot”

A regionális forduló győzteseként Torinóba, a tizedik európai döntőbe jutott egy műegyetemi hallgatói csapat a BEST Budapest mérnökversenyén.

„A legfőbb nehézséget a megfelelő és kivitelezhető ötlet megtalálása jelentette valamennyi fordulóban. Minden javaslatot alaposan körbejártunk, hogy megtaláljuk ötleteink erősségeit és gyengeségeit, valamint azt az egyedi értéket, amely a mi javaslatunkat megkülönbözteti a többi csapat megoldásától. A megmérettetésen kamatoztattuk az egyetemi tanulmányaink alatt megszerzett tudást: szükségünk volt végeselem-szimulációra, 3D-modellezésre és -animációra, informatikai és mechanikai ismeretekre, szépérzékre és az átfogó mérnöki szemléletre. A verseny során használt programokkal, különböző számításokkal, szenzorokkal és rendszerekkel is a Műegyetemen találkoztunk elsőként” – osztotta meg a BEST Budapest mérnökversenyen (European BEST Engineering Competition , EBEC) szerzett tapasztalatait Káldy Soma, a Tornádó nevű díjnyertes műegyetemi hallgatói csapat tagja.

A megmérettetés Európa egyik legnagyobb mérnökversenye, amelyen minden évben több mint 3000 hallgató vesz részt (idén Európa 32 országának 88 rangos egyeteméről neveztek). A cél, hogy az indulók próbára tegyék a felsőoktatási intézményükben megszerzett tudásukat és nemzetközi környezetben fejleszthessék magukat a több szakterületet érintő feladatok megoldása során. Helyi fordulókat 2002 óta szerveznek, az idei európai döntő a jubileumi, tizedik bajnokság lesz. A háromfordulós versenyen 4 fős csapatok mérkőznek meg egymással 2 kategóriában: Case Study esetén a csapatoknak megoldanak egy való életből vett műszaki vagy management jellegű összetett problémát, majd arról egy angol nyelvű prezentációban beszélnek a zsűri előtt. A Team Design kategóriában adott alkatrészekből és alapanyagokból kell elkészíteni egy szerkezetet, amely elvégzi a kiadott feladatot, majd ezt a gyakorlatban is szemléltetni szükséges a szakértő bírák számára.

 

Az első, helyi fordulóban a BME mérnökhallgatói vettek részt, 10 csapat a Case Study és 8 hallgatói társaság a Team Design csoportjában. A két kategória legjobbjai jutottak tovább a második, regionális körbe, ahol Magyarország, Csehország és Szlovákia öt műszaki egyetemének fiataljai versengtek és küzdöttek a júliusi, torinói döntőbe jutásért. „A megmérettetés töretlen népszerűségnek örvend Közép-Európában, Budapesten rendszeresen teltházas a rendezvény, Brnoban az EBEC számít az egyetemek közti legnagyobb mérnökversenynek: online, kari és összegyetemi fordulókon választják ki a legjobbakat” – tudtuk meg Milbich Márktól, a BEST Budapest szervezői gárdájának tagjától. Elmondta még: „nemcsak versenyzőként, hanem szervezőként is óriási élmény és egyben jelentős tapasztalatszerzési lehetőség egy ilyen program lebonyolítását segíteni. Nemzetközi környezetben, külföldi egyetemek hallgatóival dolgozhatunk együtt, amit kapcsolatépítésre és a nyelvtudás gyakorlására is fordíthatunk”.

A regionális forduló során az esettanulmány kategóriájában 2 különböző feladatot kellett megoldaniuk az ifjaknak, amelyre 8-8 óra állt a rendelkezésükre, míg Team Design kategóriában 16 órájuk volt egy működőképes flipper asztal építésére a megadott alapanyagokból a két nap során.

Munka közben a Team Design kategória zsűrije, köztük Nagy Balázs Vince, a BME nemzetközi rektorhelyettese (jobbra)

„Nincs szükség különleges szaktudásra a feladatok megoldásához, a kérdéseket úgy állítjuk össze, hogy bármelyik szakról érkező hallgató meg tudjon birkózni vele. A hangsúly a csapatmunkán, a problémamegoldó-képességen, a gondolkodáson és az oldott, jó hangulaton van” – árult el kulisszatitkokat Milbich Márk.

A helyi forduló mindkét kategóriáját a műegyetemistákból álló Tornádó nevű csapat (tagjai: Káldy Soma, Kohlmann Dániel, Kovács Éva Dóra, Maronka Áron (csak Team Design) és Széles Katalin – csak Case Study –, a Gépészmérnöki Kar mechatronikai mérnök BSc-képzésének hallgatói) nyerte, ám a versenyt csak az egyik csoportban folytathatták, így a fiatalok a Case Study kategóriát részesítették előnyben. „Motivált minket, hogy az esettanulmány megoldásához egy meglévő szerkezet vagy technológia újratervezésére, átgondolására, emellett innovatív gondolkodásra, új ötletekre és kreativitásra is szükség volt” – hangsúlyozta a győztes társaság tagja.

A Team Design kategóriában a Line Fellows nevű csapat (tagjai: Kiskároly Albert, Kovács Gerely, Nagy András és Utassy Dávid Gábor a Gépészmérnöki Kar mechatronikai mérnök BSc-képzésének hallgatói) képviselte a BME-t, akik néhány ponttal lemaradva ezüstérmet szereztek a regionális fordulón.

A Tornádó tehát bejutott a júliusi torinói fináléba. Utoljára 2016-ban képviselte a közép-európai régiót a döntőben a BME. A verseny történetében volt olyan vegyészmérnök hallgatói csapat, amely kétszer is bejutott a regionális fordulóba.

„A verseny lehetőséget biztosított számunkra, hogy az egyetem falain kívül is megmérettessük magunkat és teszteljük tudásunkat. Nagyon örültünk annak, hogy mindkét fordulót követően az esemény egyik vállalati támogatója felkeresett minket és biztatott egy állásinterjún történő részvételre. Bízunk benne, hogy a viadal révén a szakmai tapasztalatokon túl az épülő személyes kapcsolatoknak is hasznát vehetjük a jövőben” – jegyezte meg a nyertes csapat nevében Káldy Soma.

„A döntőre javítanunk kell az időgazdálkodásunkon, az előző fordulóban sebtében kellett elkészíteni a prezentációnkat, amelynek a súlya nagy jelenőséggel bír” – osztották meg a fináléra készülő ifjak, akik úgy vélik, remekül együtt tudnak dolgozni csapatban. „A többiek támogatása mindenkiből a legjobbat hozta ki. Egész nap feszített ütemben dolgoztunk, ennek ellenére végig kiváló hangulatban telt a munka. Társaimmal már elsőéves hallgatóként jó barátságot kötöttünk, a szabadidőnket is együtt töltjük, a tagok már félszavakból kitalálják egymás gondolatait.” A fiatalok többségének ebben az összeállításban az idei volt az első mérnökversenye, ám egyikőjük rutinos versenyző, akinek a tapasztalataira számíthatott a társaság. „A torinói rendezvényig még igyekszünk megismerkedni új számítógépes programokkal, jobban fókuszálunk a prezentációnkra, ami ebben a kategóriában kulcsfontosságú. Szeretnénk a legjobbat kihozni magunkból, ám a legfontosabb, hogy saját képességeinkhez mérten jó eredménnyel térjünk vissza Torinóból. Örülnénk egy dobogós helyezésnek, ám elégedettek vagyunk az eddigi eredményeinkkel is” – zárták gondolataikat a fináléra készülő műegyetemi diákok.

TZS-GI
Fotó: EBEC Central