A BME és az ENEN rendezi az Első Európai Nukleáris Versenyt középiskolások számára

A 2019. július 1-5. között zajló eseménnyel párhuzamosan a Műegyetem és az Európai Nukleáris Oktatási Hálózat közös nyári iskolákat is szervez európai BSc-s hallgatóknak.

„A BME Nukleáris Technikai Intézete alapításától tagja az európai országok nukleáris oktatásban meghatározó egyetemek hálózatának, az ENEN-nek. A BME Nukleáris Technikai Intézete, mint a hazai és a nemzetközi nukleáris mérnökképzés zászlóshajója kiemelkedő fontosságúnak tarja a magas színvonalú nukleáris képzést, és a fiatalok minél korábbi megszólítását, hiszen Európa-szerte zajlik az atomerőművek üzemidő-hosszabbítása, több ország épít új atomerőművi blokkokat, és az orvoslás területén is nagy fejlődés zajlik a nukleáris fizikán alapuló orvosdiagnosztikai és klinikai terápiás eszközök területén, így a szakember-utánpótlás érdekében elengedhetetlen a fiatalok megszólítása és szakszerű oktatásuk” – hangsúlyozta a bme.hu-nak Pesznyák Csilla, a BME Nukleáris Technikai Intézet (NTI) egyetemi docense abból az alkalomból, hogy 2019. július 1-5. között a BME ad otthont az ENEN nyári iskolájának, és az első ízben megrendezett európai középiskolai nukleáris versenynek.

Az e heti rendezvények a Horizon 2020 európai uniós kutatási programban elnyert ENEN+ projekt keretében valósulnak meg. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az ENEN (European Nuclear Education Network, azaz az Európai Nukleáris Oktatási Hálózat) három rendezvényt tart hazai és nemzetközi előadókkal: a középiskolásoknak szóló Első Európai Nukleáris Versenyt, valamint kettő, BSc hallgatóknak szóló nyári iskolát: az egyiket nukleáris energia és radioaktív hulladékkezelés, a másikat orvosi fizika és sugárvédelem témakörben.

Az ENEN+ projekt az Európai Unió által a Horizon 2020-as keretprogramban finanszírozott nemzetközi koordinációs és támogató (Coordination and Support Action, CSA) projektek egyike. Az ENEN+ projekt elsődleges célja, hogy törekedjen az új tehetségek felkutatására, megtartására, képzésére és folyamatos szakmai fejlődésére a nemzetközi közösségen belül és kívül egyaránt, ugyanis a nukleáris tudományterületnek új tehetségekre van szüksége. Ennek oka, hogy az európai országokban szakemberutánpótlás-hiány van, kevés fiatal választja a nukleáris szektort, ugyanakkor az egyetemek is hiánnyal küzdenek: a fizikus BSc és nukleáris energetikus BSC képzésekre kevés a jelentkező, és a végzős hallgatók között jelentős elszívó hatás mutatkozik más területekről. Egyes felmérések rávilágítottak, hogy a pályaválasztók nagyon hiányos információkkal rendelkeznek e téren, ezért a program elősegíti a fiatalok tájékoztatását, a középiskolásokkal, a graduális és posztgraduális képzésben részt vevő BSc, MSc és PhD hallgatókkal való folyamatos kommunikációt, továbbá a gyors és minőségi információáramlást. A projektben Európa 22 intézete és tudományos társasága vesz részt. Az ENEN+ konzorcium egyaránt támogatja a nukleáris technika és biztonság, a radioaktív hulladékkezelés, a sugárvédelem és az orvosi fizika területén dolgozni, fejlődni kívánó hallgatókat, fiatalokat.

A műegyetemi rendezvények Szervezőbizottsága

A Szervezőbizottság elnöke
Pesznyák Csilla egyetemi docens (BME NTI, Országos Onkológiai Intézet)

ENEN+ H2020 projekt koordinátora
Pedro Diéguez Porras ügyvezető igazgató (ENEN)

Management Committee elnöke
Leon Cizelj elnök (ENEN)

Helyi szervezők
Szabolcs Czifrus (BME NTI)
Ildikó Cservevák (BME NTI)
Máté Szieberth (BME NTI)
Brigitta Német (BME NTI)
Dávid Légrády (BME NTI)
György Szabados (BME NTI)
Gábor Radócz (BME NTI)
Márta Láng-Lázi (BME TTK)
Tibor Major (OOI, SE)

A 2019. július 1-5. között zajló Első Európai Nukleáris Versenyen háromfős csapatok vesznek részt (2 középiskolás tanuló és tanáruk), akiknek nukleáris témájú (nukleáris energia, sugárvédelem, radioaktív hulladékkezelés, orvosi alkalmazások) 3 perces, angol nyelvű videót kellett összeállítaniuk. A megmérettetésre 25 csapat munkája érkezett be 10 országból. A legjobb 15 csapat a következő országokból érkezett: Belgium (1 csapat), Bulgária (2 csapat), Egyesült Királyság (1 csapat), Magyarország (3 csapat), Montenegró (1 csapat), Olaszország (5 csapat), Spanyolország (1 csapat), Ukrajna (1 csapat).

A beérkezett kisfilmeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli és a legjobb 15 videót készítő csapat lehetőséget kapott arra, hogy a BME-n az egyhetes tudományos tábora alatt bemutassa munkáját.

Zsűritagok
Leon Cizelj, Behrooz Bazargan-Sabet, Walter Ambrosini, Csilla Pesznyák, Lisanne Van Puyvelde, Pedro Dieguez Porras, Gabriel Pavel, Gonzalo Jimenez

Kiterjesztett zsűri
A szervezők a budapesti versenyre felkértek több hazai szakmai intézményt, céget azért, hogy képviseltessék magukat, így a zsűriben részt vesz még Kemény Dávid Miklós (Paks II. Atomerőmű Zrt.) , Vincze Árpád (OAH), valamint Buday Péter (RHK Zrt.).

Javában zajlanak az ENEN BSc nyári iskolák is a Műegyetemen, de a hallgatók látogatást tesznek még a paksi atomerőműbe is, előadásokat hallgatnak meg, valamint laborlátogatásokon és laborgyakorlatokon vesznek részt a BME Nukleáris Technikai Intézet oktatóreaktorában és kapcsolódó laboratóriumaiban.

A nukleáris szakember-utánpótlás egész Európában komoly kihívásokkal küzd, ezért az ENEN+ projektben kiemelt hangsúlyt kapott a BSc hallgatók megszólítása. A pályázatot, amelyet két témakörben hirdették meg (nukleáris energia és radioaktív hulladékkezelés, valamint orvosi fizika és sugárvédelem),  eredetileg 30 fő részére hirdette meg az ENEN+ menedzsmentje, de látva a túljelentkezést, megnövelték a támogatott résztvevők számát 40 főre –, amelyet az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Országos Onkológiai Intézet, a Jövőnk Nukleáris Energetikusáért Alapítvány, a Magyar Orvosfizikai Társaság, az Országos Atomenergia Hivatal, a Varian Medical Systems Hungary, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht., a Paks II. Atomerőmű Zrt., valamint a Gamma Műszaki Zrt. szponzorál. A hallgatók Európa számos országából érkeztek: Lengyelországból, Olaszországból, Spanyolországból, Máltáról, Szerbiából, Romániából, Oroszországból, Ukrajnából, és Litvániából. A magyar hallgatók nem pályáztak, nekik külön lehetőséget biztosítottak, így a 40 külföldi tanulón kívül még 8 magyar diák is részt vesz a rendezvényen térítésmentesen.

– GI –
Fotó: BME Nukleáris Technikai Intézet