„Külföldi diákjaink kontinenseket és nemzeteket kötnek össze”

Több mint 120 hallgató végzett idén a Műegyetem angol nyelvű képzésén.

„Hatalmas siker életük e pontjára megérkezni. Vessenek egy pillantást épületünkből a gyönyörű folyóra, a Dunára, amely sok országot összekapcsol. Láthatunk hidakat is, amelyek a két partot kötik össze. Külföldi diákjaink olyanok számunkra, mintha hidak lennének kontinensek és nemzetek között” – szólította meg közönségét Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes az angol nyelvű képzés diplomaosztó ünnepségén. Kiemelte, az elmúlt évek nagyon hasznosan teltek a hallgatók számára: új ismereteket szereztek, különféle kultúrákat, szokásokat ismerhettek meg egy idegen környezetben, miközben baráti kapcsolatokra leltek. Ugyanakkor a Műegyetem is profitált az itt töltött időből – tette hozzá, kifejtve, hogy az intézménynek lehetősége nyílt szorosabbra fűzni kapcsolatait a később szülőhazájukban tevékenykedő leendő mérnökökkel és országaikkal. „Karrierjük során népszerűsítsék a Műegyetemet, valamint hazánkat. Legyenek nagyköveteink otthon és a nagyvilágban. Legyenek büszkék az itt megszerzett tudásukra, ahogyan mi is büszkék vagyunk Önökre” – kérte a professzor, aki búcsúja végén hozzátette: a tanulmányok további szakaszaiban is visszavárják a most végzetteket, és törekednek arra, hogy megtapasztalják a mérnöki munka örömét”.

A Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai: Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, Lovas Tamás dékánhelyettes (Építőmérnöki Kar), Kovács Ádám dékánhelyettes (Gépészmérnöki Kar), Vidovszky István dékánhelyettes (Építészmérnöki Kar), Hórvölgyi Zoltán dékánhelyettes (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar), Jakab László dékán (Villamosmérnöki és Informatikai Kar), Török Ádám dékánhelyettes (Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar), Prok István dékánhelyettes (Természettudományi Kar), valamint Vígh László Gergő, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője.

 

Az ünnepélyes diplomaosztó levezető elnöke Horváth György Ádám, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszék adjunktusa volt.

„A szüleim mindig arra buzdítottak, hogy kövessem az álmaimat, és a BME-t nagyszerű egyetemnek találtam ennek beteljesítésére. Tinédzserként, szüleim támogatásával kezdtem meg itteni tanulmányaimat, ami alatt nemcsak azt ismertem meg, hogyan kell a kurzusokat átgondoltan ütemezni, hanem azt is elsajátítottam, miképpen válhatok önálló személlyé, aki minden egyes döntéséért felelősséget vállal a mindennapokban” – hangsúlyozta búcsúbeszédében Seyed Ala Ashrafi végzős BSc-s építőmérnök hallgató. Mint elmondta, az intézményben egy teljesen új élet kezdődött számára, amelyet a szívélyes fogadtatás és az új barátok tettek könnyebbé. Hálás szívvel gondol vissza az őt segítő oktatókra, egyetemi munkatársakra és családjára. „Az elmúlt években arra lette figyelmes: sok időt tölthetsz a tapasztalatok megszerzésével, de a tehetség és az intelligencia csak akkor bontakozik ki igazán, ha szerelmes vagy abba, amit csinálsz” – osztotta meg útravalóul a műegyetemi diák.

„Az az intézmény, amely a múltban szilárd alapokat biztosított a Nobel-díjakhoz, most a diploma megszerzéséhez is hozzásegített minket. A Műegyetemhez és Magyarországhoz életem legjobb évei kapcsolódnak” – fordult a közönség felé Carlos Raul Lima da Frota Araújo végzős MSc-s közlekedésmérnök hallgató, aki 2013-ban a „Tudomány határok nélkül” elnevezésű együttműködés révén érkezett a mintegy 800 brazil diák egyikeként, és folytatta tanulmányait a BME-n. Visszaemlékezett arra, hogy azóta közülük sokan megállták a helyüket a szakmai életben, és ez mindkét ország számára haszonnal járt. A diák már akkor elhatározta, ha lehetséges visszatér Magyarországra; ez pedig 2017-ben valóra vált: a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében vett részt a műegyetemi oktatásban. Mint fogalmazott, a BME dinamizmusát nemcsak a tudományos és technikai, valamint a kulturális programok bizonyítják, hanem az a légkör, ami lehetővé tette számára a közösségi élmények megszerzését és a számtalan barátság kialakulását. „E nap után új kihívások következnek. Eljött az idő, hogy köszönetet mondjunk és legyünk büszkék, bízzunk magunkban, mert a nagy presztízsű BME végzős hallgatói vagyunk” – búcsúzott a dél-amerikai fiatal.

A kiváló tanulmányi eredményeik elismeréseként oklevelet átvevő diákok nevében Al-Zibaree Havraz Khedhir Younis MSc-s közlekedésmérnök hallgató köszönt el. „A BME nemcsak a tudomány és a bizonyítványok megszerzésének eszköze volt, hanem a hallgatólagos tudás, az életről szóló gyakorlati tanulságok színhelye is, ahol a világban hasznos emberként ismerhettük meg magunkat” – hangsúlyozta a tanuló, visszaemlékezve a diákélet könnyedebb és nehezebb, sok munkával járó periódusaira is. Kiemelte, mivel különböző országokból és kultúrákból jöttek, azt is megtanulták, hogyan kezeljék a különbségeket és a hasonlóságokat, és hozzák létre saját közösségüket. Kifejezte háláját is az oktatóknak, akik számukra mentorok, egyúttal barátok és lelki társak voltak, hiszen mindig gondoskodtak róluk és irányították őket a helyes úton.

A sikeres tanulmányok eredményei még értékesebbé válhatnak, ha a diplomát szerzett szakemberek nem veszítik el egymással és Magyarországgal a kapcsolatot a jövőben sem – nyomatékosította Végh Eszter, aki a Tempus Közalapítvány képviseletében köszöntötte a végzősöket, felhívta a figyelmet arra, hogy szervezet online felülete segíti az egykori, hazánkban tanult diákok kommunikációját.

Az ünnepség levezető elnöke a tavaly elhunyt vezető angol elméleti fizikus, Stephen Hawking gondolatait közvetítette útravalóul a tanévre. „Felfelé nézz a csillagokra, és ne lefelé, a lábadra! Soha ne add fel a munkát! A munka értelmet és célt ad, nélküle üres az élet. Ha szerencsés vagy és rátalálsz a szerelemre, emlékezz rá, mid van, és ne hajítsd el!” – búcsúzott Horváth György Ádám.

A 2018/19-es tanév végén 122 végzős hallgató kapott diplomát, közülük 52 fő kiváló eredménnyel végzett. Az újdonsült mérnökök 80%-a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató volt. A 37 nemzetből származó diákok többsége kínai – 15 fő –, de sokan érkeztek Szíriából, Jordániából, Pakisztánból és Brazíliából. A hallgatók az oklevelük mellé – már hagyományként – évkönyvet, tablóképet és portrét kaptak emlékbe az ünnepélyes diplomaosztón.

 

HA-GI
Fotó: Philip János