Játékos tanulás, élménygazdag programok a rekordrészvétellel lezajlott Gyerekegyetemen

Az egy-egy hétig tartó BME Gyerekegyetem turnusainak záróeseményén a diplomázó diákok ezúttal is határtalan fantáziájukról tettek tanúbizonyságot.

„Bízom benne, hogy várakozásaitok teljesültek, és rengeteg élményt, érdekes ismeretet szereztetek az előadásokon, szemináriumokon, egyúttal jól éreztétek magatokat a játék idején és a sportfoglalkozások alatt” – szólította meg a BME Gyerekegyetem „végzős” diákjait Orosz László egyetemi docens, az elmúlt két hét ceremóniamestere, a Bagoly. Hozzátette, megpróbálták bemutatni az egyetem hétköznapi életét, és reményét fejezte ki, hogy a padokban ülők közül sokakkal később is találkozni fog. „Most rajtatok a sor, hogy bemutassátok, mit tanultatok” – adta át a szót a diplomázóknak, akik projektfeladataik ismertetésével bizonyították, hogy az elmúlt napokban mekkora tudással lettek gazdagabbak.

A leendő „diplomások” a hagyományokhoz híven a jövőben megvalósuló találmányaikat mutatták be egymásnak és a Heller Farkas teremben helyet foglaló, az ünnepséget kivetítőn követő szüleiknek, nagyszüleiknek.

A tanköri projektfeladatokkal a gyerekek ezúttal is bizonyították kreativitásukat és figyelemreméltó felelősségérzetüket. A tervek között szerepelt például a FA, azaz a felhőkarcoló ablaktisztító, amely a veszélyes munkát végző embereket helyettesítő robot, és amelyet egy napelemes sínrendszer mozgat. Szintén a robotikai fejlesztések körét bővíti az orvosrobot, amely távolról is képes műtéti beavatkozások elvégzésére, mert pontosan követi a sebész szakember mozdulatait. A gyógyszeripart forradalmian átalakíthatja az Evolution elnevezésű kapszula, krém, csepp és infúzió formában megjelenő gyógyszer is, amely minden betegséget legyőz, míg egy másik tankör az árleolvasóhoz hasonló, az allergéneket kimutató eszközt álmodott meg.

A ultrapi-szemüveg a vakokat teszi látóvá egy agyba épített mikrochip segítségével.

A környezetvédelem égető kérdései több tankört is megihlettek. Az elképzelések között szerepelt a szemétevő kuka, amely szétválogatja a szemetet akár az óceánban is, a kecskertész nevű környezetbarát robot pedig a szárazföldön veszi fel a harcot a hulladékok ellen, mivel felszerelkezett locsolóval, fűnyíróval, sövényvágóval, sőt komposztálóval is.

A bármit bármivé átalakító transzformátor viszont nemcsak környezetbarát, hanem jótékony is: a működtetése révén megspórolt összeget a BME-n tanulók ösztöndíjára kívánják fordítani megálmodói.

Praktikus problémát orvosol az okos tál, mivel ételeink fűszerezését személyre szabottan végzi el.

A globális energiaigény kielégítésére antianyagot használó eszközt is tervezett egy csapat. A BME EKO rendszer, azaz a Biztonság Minden Embernek Erőforrások Konzola a klímaváltozás káros hatásai ellen hatalmas kupolák alatt biztosít élhető mindennapokat.

A gyerekek egyik csoportja űrbéli magfúziós reaktort tervezett, egy másik energiatermelő tornyot, és volt olyan csapat, amely megalkotta az összeesküvés elméleteket lebuktató gépet. Utóbbi feladata az életünket és az internetet behálózó összeesküvések kiszűrése, az emberek életét megkeserítő problémák megoldása.

A BME Gyerekegyetem diplomáit a két turnusban végzett több mint 600 általános iskolás gyerekegyetemistának Józsa János rektor, Pálfalvi András általános kancellár-helyettes, Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány elnöke, Hordós Viktória, az eNet tanácsadója, Fekete Erika, az eNet Kft. HR igazgatója, valamint Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese adta át. A ceremóniát Dallos Györgyi, a Pro Progressio Alapítvány titkára vezette le, a szervező csapat további tagjai Lángné Lázi Márta (TTK), Hornyánszky Gábor (VBK), Farkas László (VIK), és Lukács Mónika (VIK) voltak.

Az idén ötéves Gyerekegyetemhez pontgyűjtő rendszer is kapcsolódik: Arany Bagoly diplomát vehettek át azok a diákok, akik legalább 45 pontot szereztek. Ezt legalább két Gyerekegyetemen való részvétellel, valamint az évközi programok szorgalmas látogatásával lehetetett elérni. Az első okleveleket Paz Lighuen BeliánBekker Endre Botond, valamint Juhász Tamás Donát vehették át.

A BME Gyerekegyetem idei második hetének előadásai:
Józsa János: A víz ereje
Härtlein Károly: Kísérletezzünk!
Papp Zsolt: Hogyan látunk és mit?
Szalay Zsolt: Hogyan irányítják a számítógépek az önvezető autókat?
Hazai László: Varázslatos molekulák
Balázs Gergely György: Repülő autók, mese vagy valóság?
Szieberth Dénes: Varázslatos kémia
Bárány Balázs: Kiszámítható-e a véletlen?

A BME Gyerekegyetem idei első hetének szemináriumi foglalkozásai:
Áramkörépítés
Vegyvadászat
Hogyan hozzuk le a napot földre?
Bioérzékelők
Villámok közelről
Térjátékok
Forog és pörög
Milyen vastag a hajszál?
Levéltári számolósdi
Építsünk tornyokat!
Korszerű energia felhasználás
Mozaikok az elektrotechnika történetéből
Rakjuk ki a Rubik-kockát!
Ipar 4.0
Tegyem? Ne tegyem? Az egészség fejben kezdődik.

„Minden előadó számára óriási élmény, hogy megmutathatja saját magát, vagy azt a tudományt, amellyel foglalkozik, miközben a fiatal és fogékony közönségtől biztatást kap és sokszínű tapasztalatot nyer” – válaszolta a bme.hu kérdésére Rapi Zsolt, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszék tudományos munkatársa, aki első alkalommal erősítette a Gyerekegyetem előadói gárdáját. Elmondta még: a látványos kísérleteket felvonultató bemutatóira külön is készülnie kellett, mert olyanokat is a közönség elé tárt, amelyeket korábban csak a szakirodalomból ismert, de élesben még nem próbált ki. „Az izgalmas látványelemekre a diákok olyan intenzitással reagáltak, ami egyrészt meglepett, másrészt nagyon motivált” – hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, ugyan eddig főként egyetemi hallgatók számára tartott órákat, de nem volt gyakorlatlan fiatalabb tanulók között sem: a BME által a középiskolások számára szervezett nyári tudományos táborban már több mint tíz éve oktat – önkéntesként – matematikát.

A BME Gyerekegyetem idei eseményeinek szervezését jelentősen támogatta a Magyar Nemzeti Bank, az Ericsson, a National Instruments, a Morgan Stanley, az EGIS, az eNet, a Lanxess, valamint a Nokia; a rendezvény koordinátora, a Pro Progressio Alapítvány volt.

„Lehet, hogy a Gyerekegyetem szervezői könnyednek tűnnek, de nagyon sokat dolgoztak és mindent beleadtak a siker eléréséhez” – emelte ki zárszavában Józsa János rektor, aki a diákokhoz fordulva hozzátette: „a siker másik feléhez azonban ti kellettetek: érdeklődő tekintetetekkel, barátságotokkal, kíváncsiságotokkal”. A Műegyetemen is szükség van a kitartó, kemény munkára a tanulásban – vetítette előre az akadémikus, bízva ugyanakkor abban, hogy ennek ellenére, vagy pont ezért a padsorokban ülő gyerekek a BME-n tanulnak majd tovább.

Néhány bejegyzés a szülők által kitöltött kérdőívekből:

„Kedves Szervezők, gyermekem imádta a tábort, az egyetem varázslatként hatott rá, szeretne következő lehetőséggel is élni.” „Hálásan köszönjük ezt az értelmes, jó hangulatú, tartalmas tábort! Kisebbik lányunkról (13 éves) sugárzott minden nap az elégedettség, és várta a másnapot, reggel sürgetett, hogy na, induljunk már...:)”

„A tankörvezetők türelmesek, a gyerekkel kedvesek és nagyon figyelmesek voltak. Rendkívül jól szervezett, minden részletében végiggondolt tábor. Köszönjük!”

„Köszönjük a rengeteg élményt!. Mindenmentes étkeztetést kértünk, amelynek kapcsán a napi beszámolókból és az egyszer-egyszer hazahozott nassolnivalókból arra következtettünk, hogy azok minőségiek voltak!”

„Fantasztikus volt látni a profi szervezést! A kisfiam végre olyan közegben volt, ahol érték a tudás, és ezt erősítették benne. Kifejezetten jó ötlet egyetemistákat felkérni csoportvezetőnek, mert ezen keresztül a gyermekek valós példaképekkel találkozhatnak. Köszönjük!”

„Fantasztikus, hogy ilyen programba vágott bele a BME, nagyon örülök, különösen, hogy én is itt végeztem két évtizeddel ezelőtt. Bárcsak más egyetemekkel is megosztható lenne a minta, akár pártfogolva őket és több hasonló nyitott kapu nyílna meg a gyerekek előtt...
Köszönjük!”

További fotók és videók elérhetők a BME Gyeregyetem honlapján és Facebook-oldalán.

 

HA-GI
Fotó: SPOT, Philip János