„Komoly érzéseket, érzelmeket szeretnék kiváltani a nézőkből”

Az Európai Unió fiatal filmeseknek kiírt pályázatán díjazták a GPK-s hallgató rövidfilmjét, amely a tárgyak mellett az emberi kapcsolatok megújíthatóságáról szól.

„Érzéseket, élményeket próbálok közvetíteni a kamerám által rögzített tartalmakon keresztül. Olyan filmeket szeretnék készíteni, amelyek a kiváló képi és hangi beállítások által hatással vannak az emberek lelkére, amelyek cselekménye, vizualitása képes érzéseket átadni a nézőknek” – vallott érzéseiről és céljairól az elsőfilmes rendezőként és vágóként nemzetközi színtéren debütáló Galambos Levente, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) mechatronikai mérnök BSc-szakos hallgatója, miután első műve, a Rejtett értékek (Hidden values) című ötperces kisfilm az Európai Unió ifjú filmeseknek szóló felhívásán díjnyertes lett, ez által a közösség #EUandME kampányának egyik hivatalos reklámfilmjeként mutatják be a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a tárgyak megújíthatóságának témakörében. A fiatal alkotó történetének szinopszisát több száz pályázó közül választották ki, az utolsó körben egy másik forgatókönyv-tervezettel versengett, ám a közösségi médiában ő kapta a legtöbb szavazatot, így szerzett jogot filmötlete kidolgozására és megvalósítására.

(Forrás: Galambos Levente)

Az Európai Bizottság #EUandME, azaz az Európai Unió és én elnevezésű kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzetközi közösség milyen sokrétűen segíti a kontinensen élők életét. A kezdeményezés részeként az EU filmes versenyt hirdetett meg 18 és 35 év közötti fiatal alkotóknak. A pályázatra 5 kategóriában (1. mobilitás, 2. szakértelem és vállalkozás, 3. európai polgárokat megillető jogok, 4. digitalizáció, 5. fenntarthatóság) lehetett nevezni, a nyertesek egyenként 7500 euró támogatást kaptak arra, hogy a szinopszisukban leírt elképzelésüket filmre vigyék. A díjazott ifjakat neves európai filmrendezők mentorálták pályamunkáik megvalósításában. Az 5 kategóriagyőztest, köztük Galambos Levente és Simon Gergő társrendező „Rejtett értékek” című alkotását 599 pályázat közül választották ki.

Az egyes kategóriák nyertes kisfilmjei a program oldalára már felkerültek.

A „Rejtett értékek” egy olyan, gyermekét egyedül nevelő, elfoglalt apáról szól, aki úgy érzi, minden nap egyre távolabb kerül kislányától, miközben egyensúlyozni próbál a munka világa és a rá háruló szülői feladatok között. Elfoglalt szülőként anyagi értékekkel próbálja kompenzálni azt a törődést, amelyet idő hiányában nem tud a kislányára fordítani. A történet érzelmi szála egy többgenerációs, máig megoldatlan családi konfliktus az édesapa és az apai nagypapa között. Az édesapa ugyanazokat a hibákat követi el kislányával, mint amelyeket vele szemben az édesapja is elkövetett gyerekként. A hétköznapjaik egyre gyorsabb tempóban telnek, mindeközben háttérbe szorulnak az érzelmek, a csonka családban még inkább sérül az eleve terhelt szülő-gyermek kapcsolat, amelyet a szomszédban élő nagyapával több éve fennálló feszültség még jobban tetéz. A történet fő elszenvedője, motiválója és megoldója a kislány, aki újból ráébreszti édesapját a család és az emberi kapcsolatok fontosságára.

Rejtett értékek

A kisfilm súlyos kérdéseket feszeget: a tárgyak és az emberi kapcsolatok fenntarthatóságát. A történet egyik fontos jelképe a kislány játéka, amely egyszerre szimbolizálja a gyerekkort, a kötődést, a családot, a ragaszkodást a tárgyakhoz, a jelenhez és a saját életünkhöz. Elromlásával az eddigi törékeny egyensúly is felborul, a rejtett érzések és nehézségek felszínre kerülnek, ám a történet ráébreszti a főszereplő apát és ezzel a nézőt is arra, hogy az elromlott tárgyak, és rossz mederbe terelődött emberi kapcsolatok „megjavíthatók”, fenntarthatók, és van remény a megújulásra a jövő generáció számára is.

(Forrás: Galambos Levente)

Galambos Levente egy hirdetésben olvasott először az európai uniós pályázatról, és úgy gondolta, hiba lenne kihagynia egy ilyen lehetőséget, benevezett a versenyre, amelynek komoly presztízsértéke van egy szárnyait bontogató filmes számára. Kifejezetten e felhívás kedvéért alkotta meg a Rejtett értékek történetét. A fiatal alkotó ugyan nem saját élményekből merített ihletet, ám úgy véli, az emberi kapcsolatok megőrzése, ápolása, megújítása emlékeztetnek minket arra, hogy a materiális és immateriális értékek fenntartása és örökítése a jövő kulcsa az utókor számára. Levente és Gergő egy szívmelengető és rendkívül érzelemdús történet elmesélésével aktuális társadalmi és környezeti problémákra világított rá, reménykedve, hogy a közönségben is felébreszti a felelősségteljes fogyasztót és a családközpontú embert. Levente szerint környezetünk védelme és az erőforrások konzekvens használata kiemelt problémák napjainkban, amelyek ellen felelős emberi viselkedéssel és cselekedetekkel lehet küzdeni.

 

(Forrás: Galambos Levente)

Galambos Levente már gimnazistaként érdeklődött a filmezés iránt: társaival középiskolai rendezvényeken videózott, amatőr filmeket forgattak, ekkor vált hobbijává a filmkészítés. Már a gólyatáborban felfigyelt a BME GPK Kármán Stúdiója, ahová elsőévesként jelentkezett. „Rengeteg gyakorlati tapasztalatot, tudást szereztem itt a vágásról, hang- és fénybeállításokról, filmrögzítésről, és itt használtam először profi eszközöket” – jegyezte meg a díjazott műegyetemi hallgató, aki operatőrként részt vett a nemrégiben debütált új GPK kari imázsfilm elkészítésében is. A videó célja, hogy felkeltse a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését és felhívja a figyelmet a BME és a Gépészmérnöki Kar képzési lehetőségeire, bemutassa a kar szakmaiságát, az oktatás színvonalát, a rendelkezésre álló eszközök és laborok sokszínűségét arra buzdítva a fiatalokat, hogy a Műegyetemet válasszák továbbtanuláskor.

Az ifjú filmkészítő az egyetemi tanulmányai mellett egy produkciós irodánál dolgozik, ahol kollégái segítségére voltak a pályázaton nyertes kisfilm stábjának összeállításában, a helyszín megtalálásában, a technikai eszközök kiválasztásában és a kétnapos forgatás lebonyolításában: „sokáig kerestük a megfelelő helyszínt: egy olyan modern erdei házat kellett találnunk, amelynek szomszédságában egy idősebb lakóépület látható. A belső jeleneteket Nagyvisnyón, míg a külső felvételeket Újhután rögzítettük”. A forgatási előkészületek fél napig tartottak, míg az ötperces produktum nyersanyagának rögzítése két nap 16-16 óra alatt zajlott le.

(Forrás: Galambos Levente)

A forgatási stáb 25 fős volt, a film megvalósításán pedig összesen körülbelül 40 ember dolgozott. „Nagyon feszített tempóban, számos váratlan nehézség megoldásával néztünk szembe. Fél óra alatt kellett kerítenünk egy, az eszközeinket szállító kisteherautót, miközben időhiány miatt egy számomra fontos jelenet kihagyásáról döntöttünk: a családi idillt erősítette volna az, amikor az édesapa mesét olvas a kislányának. A jelenet kimaradása technikailag nem jelentett problémát, ám ekkorra már a fáradtság és a kimerültség olyan mértékben eluralkodott rajtam, hogy kétórás mélypontra kerültem, amelyből nehéz volt összeszedni magam” – árult el kulisszatitkokat az alkotó. A forgatást követő utómunka, a kifejezetten erre a kisfilmhez készült zene, a narráció, a környezeti zajok elhelyezése és a fénybeállítások még további 1,5-2 hónapig tartottak, amíg a produktum elnyerte végleges formáját. E feladatok többségét profi szakemberek végezték, a kisfilm vágása pedig Levente feladata volt.

(Forrás: Galambos Levente)

A fiatal műegyetemi hallgató komoly döntést hozott a pályázat sikeréért: a történet kidolgozása, a szereplőválogatás, az előkészületek, a forgatás, majd a technikai utómunka rengeteg időt és energiát követelt meg, ezért úgy döntött, hogy tanulmányait fél évre háttérbe szorítja. Ősztől visszatér az egyetemre és az optomechatronikai specializáción folytatja a tanulást, így kapcsolatban marad a filmezéssel. „Mindig reál beállítottságú voltam, gimnazistaként a fizika volt a kedvenc tantárgyam. A mechatronikai mérnöki szakot azért választottam, mert a gépészet mellett még szélesebb körű tudásra tehetek szert, emellett érdekel az automatizálás és a programozás is. A választott specializáción olyan ismereteket szerezhetek, amelyeket a filmezésben is hasznosítani tudok: a képalkotás, az adatátvitel, a lencsék és sugármenetek, a fény fizikai jelenségének mélyebb megismerése és a fény leképezése terén szerezhetek új információkat. El tudom képzelni azt is, hogy a későbbiekben mérnökként például kamerák objektívjeinek tervezésével foglalkozzak” – prognosztizálta jövőbeli elképzeléseit a fiatal hallgató.

Galambos Levente folytatja szakmai tevékenységét a produkciós irodánál, ám fontosnak tartja, hogy ez idő alatt a tanulásra is koncentráljon. „Még nagyon intenzív az élmény, rengeteg érzés és gondolat kavarog bennem az elmúlt hónapok rohamtempója után. Élvezem a kreatív munkát, nagyon megtetszettek az operatőri feladatok, szeretném az elméleti hátterét megismerni annak, amit a gyakorlatban már alkalmazok. Erre a BME remek lehetőséget nyújt” – mondta a mérnökhallgató, elárulva, hogy jelenleg milyen izgalmas feladat előtt áll: „egy táplálékkiegészítőket gyártó cég imázsfilmjének elkészítésében veszek részt. Speciális mozgásokat rögzítünk, ahol a megfelelő fények, kamerabeállítások létfontosságúak ahhoz, hogy az emberi test dinamikáját a képernyő előtt ülőknek is közvetíteni tudjuk. A képi világon túl nagy szerepe van a zenének, amely még inkább magával ragadhatja a nézőt, a hangi utómunka még magasabb szintre emeli egy kisfilm színvonalát”.

A műegyetemi hallgató mindeközben szeretné kivenni a részét a „Rejtett értékek” társrendezője, Simon Gergő legújabb projektjében is: ősszel kezdődik a rövidfilm forgatása, amely egy nehéz sorsú, magát és családját napi munkákból fenntartani próbáló roma férfi viszontagságairól, egyre nehezebben és kilátástalanabbul megélt hétköznapjairól szól.

Galambos Levente fontolgatja, hogy kisfilmjét benevezi hazai és külföldi rövidfilmfesztiválokra. Az elnyert európai uniós pályázatot egy nagyszerű lehetőségnek, kiváló tapasztalatszerzésnek tekinti, és bízik abban, hogy a felhívás olyan referencia lesz filmes pályáján, amelyet majd a későbbiekben is kamatoztatni tud.

TZS-GI
Kiemelt kép forrása: Galambos Levente