A harmadik legjobb hazai egyetem a BME az ARWU rangsorában

A nemzetközi felsőoktatási lista szűkebb, szakterületi összesítése szerint is jól szerepeltek a Műegyetem képzései.

Idén is mindösszesen öt magyar felsőoktatási intézmény, köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem került fel az Academic Ranking of World Universities-re (ARWU), közismert nevén a „Shanghai-listára”.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet az 501-600., a Szegedi Tudományegyetemet a 601-700., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 801-900., a Semmelweis Egyetemet és a Debreceni Egyetemet pedig a 901-1000. kategóriába sorolták az ARWU-rangsor készítői.

A világ egyik legjelentősebb felsőoktatási rangsorát, az ARWU-t 2003 óta minden év augusztusában a kínai Chiao Tung Egyetem készíti el. Az ezres lista és az 500-as szakterületi lista összeállításakor az oktatók publikációs teljesítményét, idézettségét, valamint a tudományos munkájuk jelentőségét veszik figyelembe, de számít a Nobel-díjas és Fields-érmes tanárok és öregdiákok aránya egyaránt.

Az adatgyűjtés során több mint 1800 felsőoktatási intézményt vizsgálnak, amelyeket négy kategóriában hat indikátor alapján csoportosítanak.

A szakterületi listákon még előkelőbb helyre került a BME. A mérnöki tudományokon belül a gépészet (mechanical engineering) területén évek óta tartja pozícióját, így a 201-300. helyen áll, és ugyanilyen kiváló helyezést ért el – tavalyi eredményéhez hasonlóan – az építőmérnöki tudományok (civil engineering) területének rangsorában. Nagy eredmény, hogy a Műegyetem tavaly felkerült a vegyészmérnöki tudományok (chemical engineering) szaklistájára, és megőrizte a megszerzett 401-500. helyet.

A természettudományok szakterületi rangsorában is kitűnően teljesítettek képzéseink: matematikában (mathematics) a 301-400., a kémiai tudományok (chemistry) szakterületén pedig – ahogyan 2017 óta mindig – a 401-500. helyet szerezte meg a BME.

Figyelemreméltó adat még, hogy immáron az orvostudományok szakági táblázatában a gyógyszerészet és gyógyszerésztudományok (pharmacy & pharmaceutical sciences) területén is jegyzik a Műegyetemet, amelyet a 401-500. helyre rangsoroltak a lista készítői.

A világranglistát két egyesült államokbeli intézmény, a Harvard és a Stanford vezeti, a harmadik helyen a Cambridge áll.

A teljes lista megtekinthető az ARWU aloldalán.

– GI –