„Nemzetközi fókuszban az európai mérnökképzés”

Csaknem négyszázan vettek részt az európai mérnökképzés szakértőinek legnagyobb seregszemléjén a Műegyetemen.

„Környezetünknek a komplexitás mindig is része volt, de azt is tudjuk, hogy mérnökként kötelességünk újabb és újabb oldalát megismernünk eme összetett világnak” – köszöntötte a European Society for Engineering Education, azaz az Európai Mérnökképző Társaság 47. konferenciájának résztvevőit a házigazda nevében Józsa János, a BME rektora, felidézve a rendezvény mottóját: A változatosság gyönyörködtet – a bonyolultság az új szabályszerűség. Mint fogalmazott, kihívásokkal teli, ugyanakkor megtisztelő és örömteli feladat a majdnem fél évszázados múlttal rendelkező eseménysorozat éves rendezvényét megszervezni.

A SEFI az európai műszaki felsőoktatási intézmények legnagyobb szakmai szervezete, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a mérnökképzés fejlesztéséhez, társadalmi és szakmai pozíciójának emeléséhez. A hálózat tagjai több munkacsoportban tevékenykednek, mint például a mérnöktovábbképzés, tantárgyfejlesztés, STEM-tárgyak oktatása, infokommunikációs technológiák, nők a mérnöktudományokban, etikai kérdések.

A nagyszabású konferencia töretlen sikernek örvend, minden évben több száz európai és kontinensen kívüli résztvevőt vonz a PhD hallgatóktól a professzorokon át a céges képviselőkig, akiknek fontos a jövő mérnökeinek képzése.

A Magyarországon második alkalommal megrendezett European Society for Engineering Education 2019. évi közgyűlésének és konferenciájának szervezési jogát két évvel ezelőtt, 2017-ben nyerte el a BME.

„A SEFI a legnagyobb európai mérnökoktatási szervezetként nemcsak képzi a mérnököket, hanem kutatja is ennek módszertanát” – válaszolta a bme.hu kérdésére Nagy Balázs Vince nemzetközi rektorhelyettes, aki a Műegyetem részéről a főszervezője volt a négynapos, mintegy 400 fő részvételével lezajlott konferenciának. Megjegyezte: „a világ a digitalizáció és a korszerű innovációs igények előretörésével rendkívüli mértékben változik, ezzel együtt pedig a hallgatói és az ipari igények is. A nemzetközi szervezet részleteiben vizsgálja ezt a kérdéskört, és a vállalatok természetes törekvése, hogy ezt támogassák”.

A konferenciasorozatnak vannak állandó és alkalmi szponzorai, egyesek a szervezet brüsszeli központját támogatják, másokat kifejezetten a műegyetemi programokra kértek fel a szervezők, mint a Suzuki, valamint a MathWorks, a MATLAB szoftver fejlesztője. A SEFI, bár alapvetően európai szervezet, más kontinensek társzervezeteinek képviselőit is meghívta: előadók érkeztek például Japánból, Ausztráliából, és Kínából. A vitaindító plenáris előadásokra neves nemzetközileg elismert szakembereket kértek fel: az esemény vendége volt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa (aki a mérnökképzés területén végzett nemzetközi hozzájárulásáért Leonardo da Vinci-érmet vehetett át a helyszínen), Csépe Valéria akadémikus, a BME Természettudományi Kar (TTK) Kognitív Tudományi Tanszék egyetemi tanára, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, Jian Lin, a Csinghua Egyetem professzora és Mérnökképző Központjának igazgatóhelyettese, valamint Xavier Kestelyn, az Arts et Métiers ParisTech főigazgató-helyettese.

„Előadóink számos kurrens témát érintettek. Navracsics Tibor uniós biztos arról a versenyhelyzetről is beszélt, amelyben csak a mérnökök által termelt kreatív és innovatív megoldásokkal lehet fennmaradni, ez pedig Magyarország és Európa mérnökoktatásában egyaránt kiemelt jelentőségű” – nyomatékosította Nagy Balázs Vince. „Mivel az Európai Unió oktatáspolitikájának sarokköveit az intézmények által koordinált nemzetközi együttműködések jelentik, rendkívül izgalmas szakmai eszmecserék zajlottak, ezt bizonyítja az előadókhoz intézett kérdések és hozzászólások nagy száma is” – fogalmazott a főszervező.

A szekcióülések szintén nagyon széles spektrumú tematikát öleltek fel: az interaktív módszerektől a projektalapú tanulásig számos szakértő előadására ülhettek be a vendégek.

„A mai, modern, ifjú generációt digitális bennszülötteknek nevezzük, akik elvárják, hogy az oktatók is használják a korszerű technikákat. Hallgatóink szeretnének közvetlenül és aktívan részt venni az oktatás folyamatában: az alapokat elsajátítják a jegyzetek segítségével, és sok információhoz juthatnak a világhálón keresztül, majd azzal az igénnyel jelentkeznek az órán, hogy rávezessék őket, miképpen oldjanak meg konkrét feladatokat. Ezek kombinációját, az optimális oktatói módszereket ismerni és kutatni kell!” – hívta fel a figyelmet a rendezvény egyik fontos üzenetére a nemzetközi rektorhelyettes, aki elárulta, a hallgatóknak kedvezve nyílt konferenciát szerveztek, ennek részeként a vitaindító előadásokat az Aulában tartották, amelyekhez bárki csatlakozhatott.

Nagy Balázs Vince felidézte: a sok éve SEFI-tag Műegyetem örömmel vállalta a konferencia megrendezését. Az intézmény Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának és a Rektori Kabinetnek hatalmas munkája fekszik a zökkenőmentes lebonyolításban. A legutóbb Koppenhágába szervezett, jövőre Eindhovenben tartandó eseménysorozat révén a BME nemzetköziesítése és európai szintű láthatósága egyaránt növekedett, emellett az oktatói-kutatói kapcsolatok is erősödtek.

„A kezdetektől fogva részt vettem a SEFI éves konferenciájának előkészítésében. Az első szervezési lépések után a BME-n belüli egyeztetések, majd a beérkezett előadások értékelésében” – beszélt a bme.hu-nak az esemény tudományszervezői munkájáról László Krisztina, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyetemi tanára, korábbi nemzetközi rektorhelyettes, aki a konferencia első napján a „Diversity in Engineering Education?” című előadássorozaton elnökölt. Ebben a szekcióban a mérnökképző intézmények gyakorlatáról és kihívásaikra adott válaszukról hallhattak az érdeklődők. „Valamennyi prezentáció középpontjában az állt, milyen módon lehet a leendő mérnökök útját megkönnyíteni, hogy a legrátermettebbek maradjanak a képzésben, ugyanakkor minél előbb kikerülhessenek a munkaerőpiacra” – részletezte az oktató-kutató.

„A tavalyi SEFI eseménysorozaton került szóba, hogy a BEST Budapest csoport segíthetne a rendezésben” – osztotta meg a bme.hu-val Takács Tamara, a Board of European Students of Technology (magyarul Európai Mérnökhallgatók Nemzetközi Diákhálózata) magyarországi szekciójának elnöke. Hozzáfűzte: bár fő célcsoportjuk a mérnök- és STEM hallgatók, mégis minden kar tanulója előtt nyitva áll az ajtójuk. Évente tartanak szakmai kurzusokat, valamint mérnökversenyt, sokszínű tapasztalataik révén kivették a részüket a European Society for Engineering Education programjainak szervezése terén és a logisztikai háttér biztosításában. „Büszkék vagyunk rá, és köszönjük, amiért itt lehettünk, bemutatkozhattunk, részt vehettünk a konferencián: az előadások mellett egy olyan kétórás workshopra hívtuk a fiatalokat, amelyen a mérnökhallgatók motivációira voltunk kíváncsiak – számolt be a résztvevők által is sikeresnek ítélt foglalkozásról. A SEFI konferencián egyébként moderátorként vett részt az európai BEST elnöke, Senne Meeusen, a Ghenti Egyetem hallgatója is.

„A konferencia és általában a SEFI működésének lényegi haszna abban rejlik, hogy a legkülönbözőbb kulturális háttérrel rendelkező kutatók oszthatják meg egymással tapasztalataikat – fejtette ki a bme.hu kérdésére Hannu-Matti Järvinen, a Tamperei Egyetem professzora, a szervezet alelnöke és tudományos testületének elnöke, aki szerint a másik érték pedig a mérnöki tudomány lényegéhez tartozó innováció fontosságának felismerése.

„Minden évben más országban zajlanak a programok, és úgy vélem, Budapest, valamint a BME csodálatos helyszínt biztosított számunkra. A Műegyetem épületei a gazdagságot, a hagyományok tiszteletét, az oktatás fontosságát sugározzák felénk. Vendéglátóink kiváló munkát végeztek, köszönet érte!” – összegezte az esemény sikerét a bme.hu-nak Mike Murphy, a Dublini Műszaki Egyetem (Dublin Institute of Technology) professzora, a SEFI leköszönő elnöke. Kijelentette: „fontos célunk az európai egyetemek közötti speciális hálózat működtetése, amely által megoszthatjuk a mérnökképzés legjobb oktatási módszereit és eszközeit”. Beszélt arról is: a rendezvénynek vannak kézzelfogható és kevésbé konkrét eredményei. Az előbbiekhez tartoznak az igazán kiváló vitaindító előadások és a workshopok, míg az utóbbiról így fogalmazott: „talán nem annyira látványos, de fontos eredmény, hogy találkoztunk egymással; olyan szakemberekkel, akikkel ugyanaz az érdeklődési körünk”.

„A vállalatunk által kifejlesztett MATLAB szoftvert a világon számos fiatal használja egyetemistaként. A SEFI a fő mérnökoktatási szervezet, ezért természetes, hogy itt vagyunk a műegyetemi konferencián, erősítjük szakmai kapcsolatainkat, miközben ismertetjük a mérnöki elméleteket a gyakorlati tudással ötvöző új termékeinket” – válaszolta a bme.hu kérdésére Alessandro Tarchini, a támogató vállalatok legnagyobbikát képviselő MathWorks vezető képviselője, hangsúlyozva olyan kutatások fontosságát is, amelyek támogatják a hallgatókat tanulmányaik során motivációjuk megtartásában és a piacképes tudás megszerzésében.

A konferencia keretében Zilahy Gyula tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettes, habilitált egyetemi tanár (BME GTK) és Zsóka Ágnes egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem) „Innovative methods of teaching Sustainable Development” (Innovatív módszerek a fenntartható fejlődés oktatásában) című előadásukkal a legjobb „concept paper” kategóriában elnyerték a rendezvény fődíját.

„Olyan új tantárgyakat fejlesztünk, amelyek kifejezetten a fenntarthatóság oktatására alkalmasak. A hagyományos, frontális képzés helyett ezek szimulációkra, játékokra vagy külső szereplők – civil szervezetek – bevonására épülnek” – árulta el a bme.hu kérdésére Zilahy Gyula, aki munkatársával arról a témáról adtak elő, amivel lényegében 25 éve foglalkoznak.

„Nagyszerű környezetben, segítőkész munkatársak és hallgatók révén zökkenőmentesen zajlottak le a műegyetemi programok. Örültem, hogy a délelőtti nyitóelőadásokon, valamint a szekcióüléseken is sokan vettek részt, pedig Budapest vonzó látványosságai csábítóak voltak – beszélt a műegyetemi rendezvényhez kapcsolódó élményeiről Yolande Berbers, a Leuveni Katolikus Egyetem (KU Leuven) mérnöki karának dékánhelyettese, akit a SEFI budapesti tisztújító közgyűlése választott meg a szervezet új elnökének. Mint fogalmazott:„nagyon örülök és büszke vagyok az új tisztségemre: ez egy tekintélyes hálózat, egész Európából csaknem 110 csatlakozott intézményi résztvevővel”.

Yolande Berbers kiemelte: „tagságunk nagyon különböző háttérrel rendelkezik, ezért a budapesti eseménysorozattal a kelet-közép-európai kollégák megismerésére törekedtünk, egyúttal szeretnénk, ha további egyetemek jelentkeznének e régióból”. Jövőbeli szakmai terveiről szólva hangsúlyozta:” figyelnünk kell tagjaink és munkacsoportjaink igényeire. Meg kell találnunk azokat a virtuális eszközöket és csatornákat, amelyekkel segíthetjük őket. Hidakat szükséges építenünk más, oktatással foglalkozó szervezetek, valamint általában a STEM-tárgyak területén tevékenykedő szereplőkkel, mert együttes munkával többet érhetünk el”.

A SEFI budapesti konfererenciájáról  a BME Kármán Stúdió készített kisfilmet.

HA-GI
Fotó: Philip János, KTK Fotókör