Idén is visszavárták a műegyetemi önkénteseket a XI. kerületben

Kilencedik alkalommal rendezték meg a BME Önkéntes Napot, amelynek keretében ismét számos helyszínen szépült meg Újbuda.

„Kötelességünknek érezzük, hogy évről évre legalább egy napot fáradozzunk azért, hogy a BME és környezete, a kerület, valamint intézményei szebbé, barátságosabbá és élhetőbbé váljanak” – foglalta össze az esemény céljáról Kovács Klementina, a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) sport- és rendezvényfelelős képviselője, a karitatív nap főszervezője, aki beszámolt arról: most is kígyózó sorok voltak a regisztrációs pultnál. Minden résztvevő pólót, szendvicset, üdítőt és a helyszínek közötti eligazodást segítő térképet kapott a délelőtti jelentkezésnél.

A korábbiakban megszokotthoz képest idén néhány héttel később tartották meg a programot, amelyen iskolák, óvodák, idősotthonok és zöld területek szépültek meg a diákok jóvoltából. A nyárias időjárás kedvezett a szabadtéri munkálatoknak, amelyekhez a szükséges eszközöket és anyagokat részben vállalati szponzorok, részben az EHK biztosította.

A BME Önkéntes Nap 2019 résztvevőinek kari megoszlása

Építőmérnöki Kar 24 fő
Gépészmérnöki Kar 61 fő
Építészmérnöki Kar 27 fő
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar 28 fő
Villamosmérnöki és Informatikai Kar 10 fő
Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar 1 fő
Természettudományi Kar 9 fő
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 48 fő
Külsős 4 fő
Összesen: 221 fő

Az első három kar, amelynek legtöbb résztvevője jelent meg és regisztrált a helyszínen (az adott kar aktív, nappali tagozatos, állami és önköltséges képzésben résztvevő, magyar hallgatók létszámához képest) a Hankook Tire Hungary jóvoltából (a helyezés sorrendjében) az alábbiak közül választhatott egyetemi eseményeinek színesítéséhez:

  • 5 szett új sörpad (kb. 110-130.000 Ft értékben)
  • Társasjáték vásárlási keret (max. 100.000 Ft értékben)
  • Pólóvásárlási keret, tetszőleges kari mintázattal (max. 100.000 Ft értékben)
  • Fényképezőgép (egyeztetett típus, ami a legalkalmasabb, 100-150.000 Ft értékben)
  • Hangtechnika (max. 100.000 Ft értékben)
  • Repohár vásárlási lehetőség (két karton, azaz 624 db) tetszőleges kari mintával (kb. 110.000 Ft értékben)

A feltételek alapján győzteseként kikerülő Természettudományi Kar az EHK és a szponzor felajánlásából fényképezőgépet nyert a kari közösségnek.

„A műegyetemi rendezvény népszerűsége töretlen, amit az általunk megszépített, felújított intézmények és közterületek számának bővülése méltán bizonyít. Visszavárnak bennünket a korábban meglátogatott helyszíneken, de mi is kutatjuk a további lehetőségeket: évente felkeresünk új szervezeteket. Mindenkinek szívesen segítünk” – jegyezte meg Kovács Klementina.

A műegyetemi önkéntesek visszatérő vendégek a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, az Őrmezei Általános Iskolában, az Újbudai Bocskai István Általános Iskolában és az Újbudai Idősek Házában. Ezeken a helyszíneken kertészkedtek, korlátot szépítettek, padokat csiszoltak a fiatalok, míg a Sashegyi Nemzeti Parkban a tanösvények gondozásában vettek részt.

Új helyszín volt az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola, ahol a fiatalok rendbe tették a növényzetet, valamint a Domokos Pál Péter Általános Iskola, ahol kerítést festettek. Faültetést a Lágymányosi Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában végeztek a fiatalok.

A szervezők még tavasszal hirdették meg a Duna-parti szemétszedést a Hankook Tire Hungary részvételével a Szabadság-híd és a Petőfi-híd között, amelynek köszönhetően megtisztult a sétány.

Az szervezők az önkéntes napot már a gólyatáborok ideje alatt is népszerűsítették a műegyetemisták körében: szórólapokon, plakátokon és a Műhely újságban is buzdították a fiatalokat a részvételre. Az aktuális információkat és tudnivalókat folyamatosan a rendezvény Facebook-oldalán osztották meg.

A korábbi évekkel ellentétben az idei önkéntes napon nem rendeltek el tanítási szünetet, a rendezvényre regisztrálók 4 órás időtartamban felmentést kaptak az aznapi órák látogatása alól.

„Valamennyi programban részt vevő intézmény vezetője háláját fejezte ki a műegyetemi önkénteseknek. A legtöbb hallgatót a tenni akarás motiválta, sokan szerettek volna visszaadni valamit a közösségnek, amelyben élnek. A helyszíneken végig jó hangulat volt, égett a fiatalok keze alatt a munka, így mindenkinek jó élmény marad az önzetlen segítségnyújtás” – foglalta össze az önkéntes nap tapasztalatait a szervező, majd hozzátette: „azoknak is lehetőséget biztosítottunk a jótékonykodásra, akik nem tudtak eljönni a rendezvényre: ruhákat és játékokat gyűjtöttünk a rászorulók számára, amelyeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlottunk fel. Reméljük, hogy egy év múlva legalább ilyen népszerű lesz az esemény és hasonlóan nagyszámú diák eljön”.

A jótékonysági munka nem ért véget az önkéntes nappal: az esemény után az EHK papírgyűjtést is szervezett. A hallgatói testület ezzel a programmal szerette volna felhívni a figyelmet a környezettudatosság és -védelem fontosságára, másrészt a befolyt bevételt a Műegyetemi Hallgatókért Alapítványnak adományozza, amely ösztöndíj formájában támogatja a rászoruló hallgatókat. A felajánlásokat a K161-es teremben várják október végéig, egyúttal örömmel veszik valamennyi műegyetemi szervezeti egység segítségét.

TZS-GI
Fotó: Takács Ildikó