„A műegyetemi tudásra az édességiparban is tudtam alapozni”

Néhány évvel ezelőtt saját kézműves manufaktúrát nyitott, idén pedig édességreceptjével elnyerte az Év Budapest Desszertje címet a GTK diplomása.

„Sajátos útját választottam a boldogulásnak: nem is vagyok édesszájú, a desszertkomponálásban sokkal inkább az alkotás öröme és izgalma motivál. Szeretek kísérletezni, újdonságokat alkotni, várom az emberek reakcióit a szokatlan és elsőre furcsának tűnő ízpárosításaimra, amelyeket kóstoláskor egy életre megkedvelhet valaki. Ebben a szakmában ez az egyik legnehezebb, már-már művészi feladat: megtalálni valami különlegeset, aminek az elképzelésétől és a fogyasztásától sem riadnak vissza az emberek” – árulta el a kezdetben csak hobbiként űzött szakmájáról Háfra Katalin, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (GTK) egykori műszaki menedzser szakos hallgatója, a Bolka Desszert Butik alapítója és tulajdonosa.

Háfra Katalin még egyetemistaként kedvtelésből, családja és barátai számára készített desszerteket. Kezdetben autodidakta módon, a szakirodalom és a közösségi média segítségével tanulgatta a különböző édességek elkészítési módját. Olyannyira beleszeretett ebbe a mesterségbe, hogy erre tette fel a jövőjét és elhatározta, a BME után vállalkozást alapít hobbijára: ma már egy manufakturális látvány-cukrászműhelyt üzemeltet, amely a belváros szívében fogadja a vendégeket.

„A Bolka fő profilja a 15-20-féle bonbon mellett a 16-féle macaron készítése, amely ma már egyre népszerűbb, ám a sütése gondos odafigyelést igényel” – árulta el a fiatal üzletasszony, hozzátéve: „ez a jellegzetes francia édesség valójában nem tartozik a kedvenc desszertjeim közé, az öcsém kedvéért készítettem az első darabokat, aztán fél évvel a vállalkozás elindítása után még kezdőként neveztem be az első versenyemre, ahol rögtön dobogós helyezést értem el. Meglepődve és nagy örömmel fogadtuk a szakmai zsűri véleményét, mert megerősített minket abban, hogy jó úton járunk, van keresnivalónk a magyar piacon”.

Háfra Katalin desszertbutikjában a természetesség az egyik legfőbb szempont: „édességeink mindegyike kézműves termék, és nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagot vagy ízfokozót. Alapanyagként gyümölcspüréket, helyben készült pralinékat használunk. „Egy új kompozíció létrehozása olyan hosszú folyamat, mint egy ház megépítése: megszületik az elképzelés, majd megtervezem a hozzávalókat, a pontos arányokat, de a végleges receptúrát végül kísérletezés közben találom ki” – osztotta meg az alkotás folyamatáról. „A leghétköznapibb helyzetekből is ötleteket merítek új desszertjeimhez: séta, piaci bevásárlás vagy valamilyen finom étel elfogyasztása közben inspirálódom” – részletezte a díjazott cukrász, aki boltjában uborkás-limonádés, gorgonzola sajtos, rosé pezsgős, kecskesajtos-baconos, bazsalikomos fügelekvár és rózsabors-pezsgő ízesítésű macaronokkal lepi meg a betérőket.

Háfra Katalin szinte minden évben versenyre viszi alkotásait, tavaly rose macaronja a fűszeres kategória aranyérmese, míg a szabadon választott csoportban az uborkás, lime-os desszertje második helyezett lett. Idén nagyobb fába vágta a fejszéjét: saját készítésű süteményét nevezte be a Budapest desszertje 2019 felhívásra, ahol a vakon kóstoló szakmai zsűri a mandulás-őszibarackos összeállítását találta a legjobbnak. „Egyszerűen elkészíthető finomság prezentálása volt a célunk, amelyet nem kell 'elmagyarázni' a közönségnek. Az édesség alapja egy Sacher-típusú piskóta mandulaliszttel, karamellás csokoládéval, amelyhez járul egy ízletes mandulás krém,  fehér csokoládé, egy mousse, és egy főzött krém. A belseje kétféle őszibarack kompót találkozását rejti: az alsó bazsalikomosra egy klasszikus állagú és ízvilágú befőtt került.”

„Saját magam és néha a beskatulyázásra hajlamos szakma felé is jelzésértékű és nagyszerű eredmény ez a most megszerzett elismerés, hiszen megerősít abban, hogy kreatív újdonságokat létrehozni képes alkotó vagyok” – jelentette ki az egykori GTK-s hallgató, aki ma már egyedül vezeti vállalkozását. Szívesen gondol vissza egyetemi éveire, és sokszor támaszkodik az ott megszerzett tudására: termékmenedzser szakirányos műszaki menedzserként szerencsésnek tartja magát, amiért a minőségbiztosítási kérdések terén jártasságot szerzett, és a felsőfokú tanulmányok során megismerkedett az alapvető élelmiszerbiztonsági fogalmakkal. Desszertbutikja jelenlegi kialakítását és a berendezések helyét ő találta ki, az arculat- és a csomagolástervezésben a műegyetemi tudás segítette, míg a mindennapokban a BME-n elsajátított pénzügyi és vállalkozási ismeretekre támaszkodik. „Az intézményben megtanultam, hogy egy szakember sosem elégedhet meg azzal, amije van. Szüntelenül tanulnia kell” – idézte fel egyetemi éveiről Katalin, aki mindezt a hétköznapokban úgy kamatoztatja, hogy törekszik az innovációra, követi a desszertkészítési trendeket, igyekszik megismerni az új technológiákat, amelyek közül a lehető legtöbbet be is építi saját cukrászati folyamataiba.

(Forrás: divany.hu)

„Az üzletünk még csak hatéves, gyerekcipőben jár, és van hová tartania” – osztotta meg a tulajdonos, hozzátéve: „túl vagyunk már egy kapacitásnöveléssel egybekötött műhelyköltözésen, emellett rengeteg rövid és hosszú távú terv, ötlet sorakozik a fejünkben, valamint az asztalon. Kis vállalkozásként minden fejlődési irányt és fejlesztést megfontolt tervezés előz meg. Nagy álmom, hogy modern technológiákkal korszerűsítsem a gyártást, gépiesítsem a folyamatok egy részét, és a megszokotthoz képest máshogyan jelenjünk meg a rendezvényeken. Egy valami azonban biztosan örök: ízletes és mindig valamilyen formabontó desszertekkel kedveskedünk az édességek rajongóinak”.

TZS-GI
Fotó: Bolka Bonbon Facebook-oldal