„Nemzetközi környezetben szereztünk jelentős robotikai tapasztalatokat”

Az idei WRO győri világdöntőjén legeredményesebben szereplő hallgatói csapatok mindegyikének volt műegyetemi tagja.

„Verseny közben olyan tudásról kellett tanúbizonyságot tennünk, amelyet csak későbbi egyetemi tanulmányaink során fogunk elsajátítani. Ezek főként olyan gyakorlati ismeretek, mint az áramkörtervezés, a forrasztás, a szenzorok összekötésének módja vagy a felsőbb matematika gyakorlati alkalmazása. Elsősorban az interneten kerestük a válaszokat, emellett felsőbb éves hallgatótársaink, és Pizág Bertalan, a GPK MOGI Tanszék PhD-hallgatója is a segítségünkre volt. Sokat kellett improvizálnunk, ugyanakkor az idő rövidsége miatt összeszedetten kellett dolgoznunk. Büszkék vagyunk rá, hogy végül álltuk a sarat” – árulták el a versenyhez fűződő élményeikről a műegyetemi hallgatók, akik a 16. World Robot Olympiad (WRO) hallgatói megmérettetésen vettek részt Győrben. A versenyen 4 kategóriában és 6 korcsoportban összesen 6 magyarországi diákcsapat állt rajthoz. A legjobb magyar eredményt a B-iThunterz érte el. A BME-s fiatalok korábban megnyerték a nyár eleji magyarországi döntőt, elnyerve a jogot a világversenyre, amelyen végül az 5. helyen végeztek.

A World Robot Olympiad (WRO) egy nemzetközi oktatási program, amelynek célja, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz, és motiválja őket a mérnöki vagy az informatikai pálya választására. Az idei megmérettetésen 74 ország, 420 csapata és csaknem 12.000 látogató vett részt.

Az első versenyt – még kísérleti jelleggel – 2000-ben tartották Szöulban koreai, kínai, japán és szingapúri résztvevőkkel. A négy alapító ország 2003-ban hozta létre a WRO Bizottságot a LEGO Education-nel. Egy évvel később a versenyző államok köre is bővült: a 2004-es szöuli döntőn már 12 ország tehetségei szerepeltek. Magyarország 2014-ben rendezte meg a megmérettetés hazai döntőjét, majd néhány év után 2017-ben a nemzetközi testület hivatalos szervezői jogot adományozott hazánknak.

A versenyen szereplő magyar csapatok eredményei:
(kiemelve a műegyetemi vonatkozású hallgatói formációkat)

Open Senior (16-19 évesek): FRT Második MLet: 5. hely
Advanced Robotics Challenge (17-25 évesek): B-iThunterz: 5. hely

Football (10-19 évesek): Scoregasm: 16-ba jutott
Regular Senior (16-19 évesek): Vörösfenyő: 17. hely
Regular Junior (13-15 évesek): HTRoboTeam: 31. hely
Regular Elementary (12 év alattiak): Csillámpóni: 71. hely

A B-iThunterz hallgatói csapat tagjai:
Kántor Balázs – GPK Mechatronika BSc
Kristófi János Mihály – GPK Mechatronika BSc
Ottmár Ádám – GPK Mechatronika BSc
Varga András – VIK Mérnökinformatika Msc

Az Advanced Robotics Challenge kategóriában induló fiataloknak egy „okos üvegházat” kell gondozniuk versenyfeladatként. A pályán különböző színű platformokat helyeztek el, ahol az üvegház „cserepeit” összekeveredett színes kockák jelképezték. A robotoknak ezeket kellett egymás után háromszor szín szerint rendezni, és azokkal a kiindulási helyszínre visszatérni. Az első fordulóban a versenyzők ismerték néhány paramétert, ám a döntőben a pálya ismeretlen volt előttük.

Az első feladatot sikerrel teljesítették a BME-s hallgatók, ott voltak az élmezőnyben, ám helyzetüket nehezítette, hogy a második napon egy apró programozási hiba miatt hátrányba kerültek.

A hallgatók számos új területen kipróbálhatták magukat a világdöntőn: jelentősen fejlődtek már létező algoritmusok alkalmazásában és új programok készítésében. Azt mondták, sok időt és energiát fektettek a versenyrobotjuk megépítésébe, viszont a szenzorok terén még további fejlesztések szükségesek.

Kántor Balázs csapattag egy évvel korábban már szerzett tapasztalatot a versenyen, ekkor csapatával még nem sikerült helyezést elérni a hazai döntőn. Folytatták a felkészülést és új tagokkal bővültek, akikkel az idei rendezvény kihívásainak vágtak neki. A fiatalok részben tankörtársak, másrészt barátok is. Azonos érdeklődésük révén gyorsan megtalálták a közös hangot és könnyen dolgoznak együtt. Úgy fogalmaztak: „jó élmény marad az együtt végzett munka, ami mellett az egyéni teljesítménynek és a mérnöki kreativitásnak is teret biztosíthattunk”.

Az Open Senior 16-19 éveseknek szóló kategóriájában 5. helyezést ért el az FRT Második Mlet nevű formáció. A diákok még középiskolásként vívták ki a jogot a döntőben való részvételre, azóta a formáció egyik tagja, Umann Dávid felvételt nyert a Műegyetem mechatronikai mérnök szakára, és immáron BME-s hallgatóként állt rajthoz a győri világverseny döntőjében.

A többi kategóriával ellentétben itt a versenyzőknek maguknak kellett kitalálni egy, a témájukhoz tartozó feladatot, majd kidolgozni egy egyedi és kreatív megoldást az adott problémára.

A rendezvényen a legnagyobb kihívást a felkészülés jelentette, amelyet Uman Dávidnak a tanulmányaival is össze kellett egyeztetnie. „A megmérettetésen a programozás és a működtetés okozott fejtörést, az algoritmusok egészen a verseny feléig félkészek voltak, és az elektronikus eszközök is sorra lekapcsolódtak egymásról. A négy értékelt előadásból csak kettőn működött jól a demonstráció, ám ezután sikerült korrigálnunk a hibákat” – idézte fel a finálé perceit az ifjú mérnökhallgató, akinek nagy álma volt, hogy részt vehessen a világdöntőn, az 5. helyezés számára is meglepetés volt: „sokat dolgoztunk ezért az eredményért, emiatt úgy érzem, hogy joggal lehetünk elégedettek”. Elárulta azt is: továbbtanuláskor azért esett a választása a Műegyetemre, mert az érdeklődésének megfelelő képzésnek gondolta a Gépészmérnöki Kar (GPK) mechatronika szakát, amelyen robotépítési tapasztalatait mélyreható programozási ismeretekkel bővítheti.

A technikai versenyzés mellett a műegyetemi fiatalok nagyon örültek, hogy lehetőségük volt nemzetközi környezetben is megmérettetni a tudásukat, megismerni más csapatokat, mentalitást, kultúrát és munkamorált, emellett szakmai kapcsolatokat is szereztek. A hallgatók egymás megoldásaiból sokat tanultak, ezért úgy vélik, hogy a most megszerzett tapasztalatokat a jövő évi versenyen majd hasznosítani tudják.

TZS-GI
Fotó: WRO