Tudományos érdekességeket hozott a műegyetemi Mikulás

A diótörés fizikáját, lufi rakétát, a róka és a gólya tudományos meséjét, ördögfújást és számos izgalmas kísérletet láthattak a Science Krampusz nagy sikerű előadásán.

„Pedagógusként mindig örömmel tapasztalom, hogy a diákságban mennyire könnyen fel lehet kelteni a kíváncsiságot a természettudományok iránt. Ők formálják majd a jövőt, így nagyon fontos, hogy megismertessük velük a reál tantárgyak sajátosságát, különlegességét, a világ jelenségeit, egyúttal választ adva a felmerülő kérdéseikre: ne hagyjunk bennük kételyt, bizonytalanságot, vagy nyitott gondolatokat! Hálás feladat a miénk: a műegyetemi rendezvényen évről évre a tudományos világ szépségeit tárjuk fel az ifjúság előtt” – foglalta össze a legutóbbi BME Mikulás fizika rendezvényről Härtlein Károly, a Természettudományi Kar (TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója, a több mint egy évtizede sikerrel zajló esemény állandó házigazdája. Előadótársa az idei évben Balogh Nóra fizika szakos MSc-hallgató volt.

Az idén Science Krampusz névre elkeresztelt eseményre a természettudományok, különösen a látványos fizikai jelenség iránt érdeklődő diákokat és kísérőiket várták az F épület Zemplén Győző termébe, amely már a rendezvény előtt zsúfolásig telt vendégekkel. A látványos bemutatót a Science Campus programsorozat keretében szervezte meg a TTK Dékáni Hivatala és Fizikai Intézete. Az előadás a BME Gyerekegyetem pontgyűjtő rendszerének része, így azok az általános iskolások (kb. 200 fő)  is a közönség soraiban ültek, akik  a Gyerekegyetem nyári táborában szintén szeretnének ott lenni.

Science Campus néven izgalmas, ismeretterjesztő programokat szervez a BME Természettudományi Kara. A tudományos előadások elsősorban a középiskolásoknak szólnak, de minden érdeklődő számára nyilvánosan látogathatók. A rendezvénysorozat a korábban már több ízben megtartott „BME TTK Sciencecamp” természettudományos nyári tábor hagyományait folytatja.

A prezentációk alkalmával a TTK neves oktatói és a meghívott vendégek összegzik a modern természettudományok eredményeit, válaszait az emberiség jelenkori problémáira, kihívásaira, és az új trendeket, továbbá bemutatják pl. a matematika, a pénzügyi matematika, az adattudomány, a nukleáris technika, a nukleáris medicina, a kvantumtechnológia, a részecskefizika, a kognitív tudományok, a pszichológia vizsgálódásainak nyitott kérdéseit.

Az idén bemutatott kísérletek egyike a róka és a gólya meséjéhez kapcsolódott, amelyben az előadók izgalmas történetbe ágyazva mutatták be, hogy miképpen fér bele egy szűknyakú lombikba egy egészben főtt tojáshéjastól.

Ezután közösen hajtogattak ördögfújás nevű kreatív origamit, majd a közönség szárazjég-szublimációt láthatott, emellett lufi rakétát és fakírágyon is megmaradó léggömböt, a látványos Wan de Graaf hajtupírt és konfettiesőt.

A vendégek ezután végigkísérhették a diótörés fizikáját.

Az előadók hidrogén-peroxid segítségével készítettek „elefánt fogkrémet”, sajátosan mutatták be az írásvetítő működését, majd a folyékony nitrogén és a forró víz találkozásából létrejövő látványos kölcsönhatást szemléltették.

„Olyan kísérletekre esett a választásunk, amelyek nem veszélyesek, otthon vagy az iskolában is kipróbálhatók, de kizárólag szülői vagy tanári felügyelet mellett” – figyelmeztetett Härtlein Károly.

„A világ jelenségeit kreatívan bemutató kísérleteket és az innováció természettudományokban rejlő lehetőségét érdemes minél korábban megismertetni a diákokkal, eloszlatni bennük minden olyan ifjúkori félelmet, ami szerint a fizika és a reál tantárgyak nehezek, különleges képesség és magas intelligencia szükséges a művelésükhöz” – hangsúlyozta Härtlein Károly, aki szerint ez a tématerület mindenkié, és bárki megláthatja benne a szépséget, a sokszínűséget, a kihívást, vagy akár egy életre szóló hivatást. „Remélem, hogy a bemutatóink résztvevői is megtalálják az életben számításaikat, néhányan talán rövidesen a Műegyetem falai között” – bizakodott a mesteroktató.

TZS-GI
Fotó: Philip János