Díjazták a „Bank to the Future” mobilapplikáció-tervező verseny győzteseit

Az MNB és a BME együttműködése keretében első alkalommal tartott rendezvényen a hallgatók a fiatalok pénzügyi tudatosságának növelését célzó appokat fejlesztettek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) „Bank to the Future” Design Sprint versenye két fordulóban zajlott 2020. február és március között. Az elektronikus regisztrációt követően az első forduló során egy online szabadulószobában kellett a résztvevőknek helytállniuk, amelynek végén a pályamunkákat egy weboldalra tölthették fel: 24 csapat adott le ötletpályázatot, ezek közül a 10 tagú szakmai bíráló bizottság választotta ki a legjobbakat, a döntőbe továbbjutókat.

A 3-4 fős döntős csapatok – alkalmazkodva a járványügyi veszélyhelyzet miatti korlátozásokhoz – online módon vettek részt egy interaktív intenzív képzésen 2020. március 27-én, majd ezt követően 48 órájuk volt a mobilapplikációk prototípusainak és az azokat bemutató videós prezentációknak az elkészítésére.

A „Bank to the Future” Design Sprint versenyen induló különböző tanulmányi, szakmai hátterű hallgatók csoportok a pénzügyi élet kihívásaihoz, a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez, illetve az MNB Pénzmúzeum projekt interaktív megvalósításához kapcsolódóan fejlesztettek mobiltelefon-applikációt a 12-18 éves korosztály számára.

A zsűri szakmai szempontjai között szerepelt, hogy a tervezett alkalmazás mennyire innovatív és egyedi formában közelít a témához, milyen (bővíthető) funkciókkal és működési logikával rendelkezik, egyúttal felhasználóbarát-e.

A 2020. március 31-én tartott döntőt Patai Mihály, az MNB alelnöke nyitotta meg; a zsűriben pedig Gilányi Zsolt, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) Közgazdaságan Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, Ekler Péter, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének egyetemi docense, Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója, Hergár Eszter, az MNB Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, valamint Szombati Anikó, az MNB Digitalizációért és a FinTech szektor fejlesztéséért felelős ügyvezető igazgatója vettek részt.

A verseny fődíját, 2 millió forintot a szakmai grémium által legjobbnak ítélt csapat, a PineDesignHouse (Wolf Máté, Megyeri Mária, Paulics Lilla) nyerte, az 1 millió forintos különdíjat a Coincidence (Deák Dávid, Pribelszki Levente, Zsubori Eszter, Dilong Sándor) vehette át. A rendezvényen tematikus díjakat is kiosztottak fél-fél millió forint értékben: a „Legjobb design és UX/UI” díját a MoneySavers (Ács Patrik Tamás, Lotz Anna, Kiss Sarolta, Szőke Viktor), a „Legjobb prezentáció” díját a Zset-ON (Berindza István Donát, Timkó Ákos, Orosz Álmos), a „Legjobb edutainment megoldás” díjat a Blitzscale (Tagscherer Ármin, Radnó Norbert, Somogyi Balázs), illetve a „Legjobb gamification megoldás” díját a Loan Sharks (Hajnal Bálint, Berky Csaba Endre, Tóth Tibor Áron) kapta.

– GI –