„A kisgyermekkorban megalapozott környezettudatosság egy életre szól”

Óvodásoknak fejlesztett oktatástechnológiai eszközt a BME többszörösen díjazott hallgatói mérnökcsapata.

„Innovációnk nemcsak technológiai újdonságnak számít, hanem valós társadalmi problémára jelenthet megoldást. A környezettudatosságra nevelés megkezdése már nagyon fiatal korban ajánlott, és a közintézmények többsége megpróbál eleget tenni ennek; az újításunk ebben a munkában jelenthet segítséget” – osztották meg a bme.hu-val azok a műegyetemi hallgatók, akik az „OkosKukac” elnevezésű, az oktatási módszertant és a környezetvédelmet összekapcsoló, játékos és a közvetlen tapasztalatszerzést támogató eszközükkel legutóbb az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat döntőjébe kerültek.

A csapat a találmányát (korábbi nevén OkosSzelektív) eredetileg a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének (TMIT) Internet of Things (IoT) megmérettetésére alkotta meg 2019 májusában. A mérnökhallgatóknak szóló versenyen az OkosKukaccal a legjobb 8 közé jutottak be.

A csapat további versenyekre is benevezte innovációját: az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán Demola-különdíjasként inkubátor-programban vehettek részt, most pedig az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat egyik nyerteseként egymillió forintot és szakmai támogatást nyertek termékük továbbfejlesztésére.

A csapat tagjai:
Lukács Teodóra (ELTE, Pedagógiai és Pszichológiai Kar, neveléstudomány MA)
Piri Annamária (BME GPK, ipari termék- és formatervező BSc)
Skriba Daniel (BME VIK, villamosmérnök MSc)
Skriba Máté (BME VIK, villamosmérnök BSc)
Szilvágyi Bíborka (Budapesti Corvinus Egyetem, nemzetközi gazdálkodás BSc)

„A hallgatók merjenek versenyezni saját, újító megoldásaikkal, lépjenek ki velük a nyilvánosság elé, mert ha saját céget szeretnének alapítani, akkor meg fognak méretni a piacra kikerülve is hamarosan. Jobb még ez előtt begyűjteni a visszajelzéseket a szakmától, a közönségtől, amelyeket beépíthetnek a termékfejlesztésbe, az üzleti modellezésbe” – hívta fel a figyelmet az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat egyik zsűritagjaként Simon Vilmos, a BME VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének egyetemi docense. Hozzátette: „a témát illetően nem volt megkötés, de szempontként szerepelt a társadalmi elfogadottság, idén főként a környezettudatosságot és az innovációt díjaztuk. Minden döntős csapat komoly munkát ölt a tervezésbe, láttunk több profi prezentációt is, látszott rajtuk, hogy rengeteg időt szántak a felkészülésre”. A műegyetemi oktató elmondta még: a motivációt és a megfelelő csapatösszeállítást érzi a két legfontosabb tényezőnek a sikeres startuppá válásban, és ezek együttes meglétét több társulásnál is tapasztalta.

(Fotó: ujbuda.hu)

Az „OkosKukac” egy környezetbarát alapanyagokból összeállított interaktív technológiai eszköz a legkisebbek számára. A találmány érintőképernyőjén a gyerekek arra vonatkozóan találnak információt (képeket és hangjelzéses tájékoztatást), hogy a tárolóba szánt hulladékot mely szelektív (papír, műanyag, vegyes) egységbe helyezzék. A logikus szétválogatás oktatásán túl a berendezés kiegészül egy motivációs rendszerrel: „a kukák aljára mérlegeket szereltünk, így a fejlesztésünk révén pontosan megtudható mekkora az egyéni szinten, vagy például egy óvodai csoport esetében kivitt szemét mennyisége. Ez a teljesítményértékelés a korábbi papírgyűjtéshez hasonlóan versenyre ösztönzi a felnövekvő generációt, mindeközben pedig a tanulást is szolgálja” – részletezték a nevelési célzatot a hallgatók, akik szerint az ilyen jellegű edukációra minden korosztálynak szüksége lehet.

A díjazott csapat a jövőben szeretné szélesíteni a találmány felhasználóinak körét, elérve a középiskolásokat és egyetemistákat, továbbá felmerült, hogy az RFID-azonosítás kidolgozásával akár irodaházak dolgozói is alkalmazhatják majd az eszközt (a belépőkártya által biztosított azonosítás által). „A vállalatok fejlesztésünk segítségével mérhetik és ez által csökkenthetik az általuk termelt hulladék mennyiségét, egyúttal optimálisan megtervezhetik a szemétszállítást: az OkosKukac által tárolt információk egy ergonomikusan kialakított webes felületen tekinthetők meg” – árulták el a fiatalok. Továbbgondolt ötletükkel nemzetközi szinten is megjelennének, ebben az esetben IntelliBin néven vinnék piacra terméküket, ám az óvodás korosztálynak szánt innováció továbbra is OkosKukac marad.

„Csapatként megtanultuk, hogyan fogadjuk el társaink javaslatait, megismertünk új nézőpontokat és beleláttunk egymás szakterületébe is. A munka kovácsolt össze minket, most már úgy működünk, mint a valódi piaci szereplők, a jó tapasztalatok után pedig belevágtunk egy közös vállalkozásba” – ecsetelték a fiatalok, akik az újbudai versenyt követően startup alapítását tervezik, hogy az iskolapadban tanultakat, és az elnyert inkubátor-programokban szerzett plusztudást saját ötletük termékké kovácsolásában kamatoztathassák. Most azon dolgoznak, hogy a prototípusukat minél több intézményben teszteljék, felhasználói tapasztalatokat gyűjtsenek és tökéletesítsék azt, emellett szoros kapcsolatot szeretnének kialakítani az óvodák fenntartásáért felelős önkormányzatokkal is. Az első pedagógiai visszajelzések biztatóak: a foglalkozásokon résztvevők szívesen ismerkedtek az eszközzel, így a hallgatók bíznak abban, hogy a környezettudatosságra nevelés hangsúlyosabbá válásával egyre több OkosKukac lesz a magyar óvodákban.

TZS-GI
Fotó: OkosKukac csapat