Már lehet jelentkezni az ÚNKP idei ösztöndíjaira

A dokumentumokat 2020. június 30-ig lehet benyújtani. A „Tehetséggel fel!” lehetőségre pályázóknak egyedülálló többlettámogatást biztosít a BME.

Az Új Nemzeti Kiválósági Program olyan – alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló – hallgatókat, doktorjelölteket, valamint fiatal oktatókat, kutatókat támogat, akik eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak.

A program a 2020/2021-es tanévben hat konstrukciót tartalmaz: a Tehetséggel fel! Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjat, a Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj pályázati kiírást, a Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj pályázati kiírást , a Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj pályázatot, a Tudománnyal fel! Felsőoktatási Doktorvárományosi és Posztdoktori Kutatói Ösztöndíjat, valamint a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíjat.

A pályázatokat 2020. június 30. napjáig lehet benyújtani. A pályázati kiírásokkal kapcsolatban részletes információk itt érhetők el: https://www.bme.hu/unkp_2020.

Az ÚNKP pályázatok kizárólag elektronikusan nyújthatóak be az ÚNKP portálon keresztül. A belépést követően az Információk menüpontban talál további információkat. Valamennyi adatlapot a Portálon kell kitölteni, feltölteni. A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok kérelmezésének és kiadásának rendjéről további információ itt található. A pályázati kiírás értelmében benyújtott pályázatnak az a pályázat minősül, amely a benyújtási határidőig a pályázó által az ÚNKP portál Pályázataim menüpontjában az adott pályázatnál a Pályázat véglegesítése gombbal véglegesítésre kerül.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem többlettámogatásokat nyújt azoknak a hallgatóknak, akik a képzéshez kapcsolódó OKTV vagy nemzetközi diákolimpiai eredményeket értek el és pályázatukat az egyetemre nyújtják be a „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjra. A „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj célja a középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejező, a középiskolai tudományos tanulmányi versenyen eredményesen teljesítő, alapképzésre, osztatlan mesterképzésre jelentkező, elsőéves tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása. A műegyetem az alábbi támogatásokat nyújtja a kategória pályázóinak:

  • témavezetői segítség a pályázat és a kutatási terv elkészítéséhez,
  • témavezetői támogatással kialakított kivételes tanulmányi rend, magasabb félévben külföldi részképzés lehetőségével,
  • vidéki jelentkezőknek ingyenes kollégiumi elhelyezés a „Tehetséggel fel!” pályázati támogatás időszakára.

A kollégiumi elhelyezésre vonatkozó igényt az ÚNKP „Tehetséggel fel!” pályázat benyújtását követően a rekikt@mail.bme.hu címre küldött kérelemben lehet jelezni 2020. június 30–ig. A BME támogatásnál az alábbi, korábban elért (2018., 2019., 2020. évi) eredmények vehetők figyelembe:

  • meghatározott Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny* (OKTV) 1–10. helyezés,
  • meghatározott nemzetközi tudományos diákolimpián** egyénileg elért arany–, ezüst–, bronzérem, illetve különdíj vagy dicséret

Kérdés esetén a pályázók az illetékes kari ÚNKP ügyintézőt kereshetik. Megkérjük a "Tehetséggel Fel!" kategóriában pályázatot benyújtókat, hogy a pályázati adatlap kitöltése előtt keressék fel kari ÚNKP ügyintézőjüket (a kari ÚNKP ügyintézők névsora és elérhetőségei megtalálhatók itt).

További információk:

*A BME támogatásnál figyelembe vehető versenyek: biológia, fizika, informatika (mindkét kategória), kémia, matematika.

**A BME támogatásnál figyelembe vehető diákolimpiák: Nemzetközi Biológiai Olimpia, Nemzetközi Fizikai Olimpia, Nemzetközi Informatikai Olimpia, Nemzetközi Kémiai Olimpia, Nemzetközi Matematikai Olimpia.