Idén is szerepel a BME a világ legjobb egyetemeit listázó QS rangsorában

A vizsgált több mint 5000 felsőoktatási intézmény közül mindössze 1002 egyetem került be az összeállításba.

Megjelent a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb felmérése a top egyetemekről, amelyen ismét szerepel a BME, immár ötödik éve. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a legjobb 801-1000 felsőoktatási intézmény között található.

A rangsor készítői több szempont alapján vizsgálták az egyetemeket. A sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget (40%), a munkáltatói megbecsültséget (10%), a tudományos munkák idézettséget (20%), az oktatók és a hallgatók arányát (20%), a valamint a külföldi oktatók (5%) és hallgatók (5%) arányát nézték. A munkáltatók globális kérdőíves megkérdezése alapján mért munkáltatói megbecsültség a magyar egyetemek közül a BME-n a legjobb, világszinten a 473. helyet megszerezve. Ugyanakkor a Műegyetem jelentősen javított az akadémiai elismertség és munkáltatói megbecsültség területein is, illetve szintén javuló tendenciát mutat a nemzetközi diákok statisztikájára vonatkozó értékelésben.

A globális ranglistát 9 éve a Massachusetts Institute for Technology (MIT) vezeti, dobogós még a Stanford Egyetem és a Harvard Egyetem. Az európai egyetemek közül legerősebbnek az Oxfordi Egyetem, a svájci Zürichben található ETH és a Cambridge-i Egyetem bizonyult. A magyarországi felsőoktatási intézmények közül a BME mellett még a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem és a Miskolci Egyetem szerepel a listán.

A QS márciusban jelentette meg egy másik, a 2020-as szakterületi rangsorát, amelyből kiderült:  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Magyarország legjobb képzőhelye a mérnöki-technológiai tudományokat tekintve. A listakészítők öt tágabb tudományág (bölcsészettudomány, mérnöki-technológiai tudományok, élet- és orvostudományok, természettudományok, társadalomtudományok) és ezen belül 48 szűkebb szakterület szerint vizsgálták 1368 felsőoktatási intézmény teljesítményét.

A mérnöki-technológiai tudományok listáján, amelyre egyedüli magyar felsőoktatási intézményként felkerülve a BME a 295. lett, ezzel jelentősen javított a tavalyi 401-450. helyezésén, megelőzve a szomszédos és visegrádi országok intézményeit is: University of Vienna (Ausztria), Brno University of Technology (Csehország), Wroclaw University of Science and Technology (WRUST) (Lengyelország), University Politechnica of Bucharest (Románia), Charles University (Csehország). További részletek a bme.hu korábbi cikkében olvashatók.

– GI –
Bélyegkép forrása: Quacquarelli Symonds