„Virotéka” nyílik a Műegyetemen

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó dokumentumokat és személyes emlékeket gyűjt az egyetem szervezeti egységeitől és polgáraitól a BME Levéltár.

A COVID-19 miatti tömeges megbetegedés egy globális, mindenkit közvetlenül érintő 21. századi esemény, amelynek nemcsak az oktatásra és a munkavégzésre, hanem a felsőoktatási intézményekben tanulók, dolgozók hétköznapi, ám mégsem mindennapi életére gyakorolt hatása is újszerű, egyúttal történelmi (legutóbb az 1918-as spanyolnátha járvány kényszerítette egészségügyi okból bezárásra és az egyetemtől távolmaradásra elődeinket ).

Hogyan lehet ilyen kivételes események emlékezetét megőrizni? A BME OMIKK szervezetében működő Levéltár elsősorban az egyetem hivatalos iratait gyűjti, őrzi és teszi kutathatóvá, ám emellett az intézmény polgárainak emlékeit, dokumentumait, személyes történeteit is archiválják (így olyan, az oktatók, hallgatók, munkatársak szemével érzékelt történelmi pillanatok is visszaidézhetők az itt őrzött személyes dokumentumok segítségével, mint a két világháború vagy az 1956-os forradalom).

A Levéltár az egyetem koronavírussal kapcsolatos hivatalos dokumentumainak nagy részét (pl. Koordinációs Bizottság határozatai, az oktatás és munkavégzés rendjével kapcsolatos új rendelkezések stb.) az egyetemi iratkezelési szabályozásoknak megfelelően hivatalból átveszi és megőrzi. Mivel ezek nem azonnal kerülnek be a levéltárba, az egyetemi honlapokon közzétett dokumentumokat, illetve híranyagokat már most rendszerezve archiváltuk, jelenleg több mint 150 dokumentum (szöveg-, illetve képfájl) található a „virotékában”.

Az egyik első beküldött fotó: komáromi hídterhelési próba maszkban, 2020. május 16. (Építőmérnöki Kar Hidak és Szerkezetek Tanszék)

Úgy gondoljuk, hogy a kortárs eseményekre adott válaszok személyes forrásait szintén mielőbb be kell gyűjteni, mielőtt azok elvesznek, ebben is elsődleges a levéltárak szerepe. A gondolatok, emlékek rögzítésének módja ebben az időszakban az egyetemi polgárokon múlik! Ezért szeretnénk ösztönözni a BME azon hallgatóit, oktatóit és munkatársait, öregdiákjait, akik valamilyen módon már eddig is dokumentálták személyes tapasztalataikat a koronavírus-járvány kitörése, valamint a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hogy keressenek meg minket, ajánlják fel ezeket az egyetemi levéltárnak. Aki pedig kedvet érez hozzá, most, a veszélyhelyzet végén is megteheti gondolatai, tapasztalatai rögzítését. Vegyünk részt együtt e történelmi helyzet emlékeinek, nyomainak minél szélesebb spektrumú összegyűjtésében, megőrzésében!

Koronavírussal kapcsolatos, a Levéltárnak felajánlott tárgyi emlék (Villamosmérnöki és Informatikai Kar)

A speciális gyűjtemény gyarapításában a jelenlegi és egykori egyetemi polgárok, egyetemi társaság alkalmazottjai saját naplóbejegyzések, hangjegyzetek, közösségi média posztok, fotók és/vagy videók, vagy akár művészeti alkotások (vers, próza, rajz, festmény stb.), tárgyi emlékek BME Levéltár részére történő ajándékozásával vehetnek részt. Arra is lehetőséget biztosítunk, ha valaki személyes interjú keretében mesélné el saját tapasztalatait (betartva a hatályos óvintézkedéseket). A felhívás közzétételének másnapján egy hallgatótól már kaptunk is egy néhány perces videót, amelyet az otthon töltött egy napjáról készített.

Emellett várjuk a különböző egyetemi szervezeti egységek által készített saját tájékoztatókat, hírleveleket, honlapra, falra, ajtóra kitett felhívásokat, útmutatásokat stb. is!

Elsősorban a távoktatás és –tanulás, az otthonról végzett munka, a szakmai és tudományos életre gyakorolt hatások, az egyetemi szolgáltatások változása, a mindennapi élet ritmusának és tereinek változásai (beleértve a vidéki hallgatók hazaköltözésével kapcsolatos változásokat), a kapcsolattartás változásai (egyetemi, családi, baráti), valamint a karantén, illetve korlátozások egyéb életmódbeli következményei, új helyzetek megélése témájában várunk dokumentumokat és emlékeket.

Ezeket legegyszerűbben az erre a célra létrehozott intézményi Microsoft Forms űrlap segítségével lehet beküldeni (feltölteni), de e-mailben, nyomtatásban, illetve a nyitást követően személyesen is várjuk őket.

Az elérhetőségekről, valamint a dokumentumok megismerhetősége és felhasználása lehetőségeiről és feltételeiről itt lehet tájékozódni: https://www.omikk.bme.hu/leveltar/hirek/20200618/specialis-gyujtemeny-koronavirus

A tervek szerint a beküldött, publikálásra is engedélyezett dokumentumok válogatását a Műegyetem Topotéka oldalon tesszük közzé. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által a Kreatív Európa Program keretén belül létrehozott online helytörténeti gyűjtemény olyan képeket, nyomtatványokat, iratokat, filmeket és hanganyagokat tárol, amelyek felidézik a BME jelenét és múltját az egykori és jelenlegi egyetemi polgárok számára, valamint megőrzik és továbbadják azt a következő generációknak is.

Végül érdekességképpen kitekintettünk az egyetemi világba és kiderült: a világ legjelentősebb felsőoktatási intézményei (pl. Oxford, Cambridge, Caltech, Yale, MIT, Harvard, Stanford mellé csatlakoztunk a kezdeményezéssel (az egyetemek nevére kattintva az ottani Covid-felhívások, illetve -archívumok tekinthetők meg – szerk.).

Az egyetemi levéltárosok világszerte felismerték annak jelentőségét, hogy közösségük, intézményük történetének e különleges időszakát proaktívan és minél teljesebb módon megörökítsék az utókornak, már a jelenben a jövőre gondolva.

Forrás: BME Levéltár
Fotó: BME Levéltár
Bélyegkép forrása: BME Levéltár