„Legyenek nagykövetei egyetemünknek és Magyarországnak!”

Az új koronavírus-járvány korlátozó intézkedései miatt idén először virtuális diplomaosztót tartottak a Műegyetemen az idegen nyelvű képzések 150 végzőse számára.

„Több mint harminc nemzet diákjai érkeztek hozzánk, ami azt jelenti, hogy hazánk, egy kis Kárpát-medencei ország vonzó célpont szinte a fél világ számára. Ez nagyon lényeges intézményünk nemzetköziesítésének erősítéséhez: a nálunk tanuló tehetséges fiatalok szülőföldjük kultúrájával gazdagabbá tesznek minket, miközben ők is fejlődnek szakmailag és emberileg egyaránt” – hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János rektor az angol nyelvű képzés diplomaátadóján, amelyen a karok részéről azok vezetői, valamint a végzősök egy-egy képviselője vett részt, de lehetőség volt az esemény online követésére.

Józsa János úgy fogalmazott, az elmúlt hónapok a járványveszély elhárításának jegyében teltek, ennek gerincét a távolléti oktatás megszervezése jelentette. A professzor kitért arra, hogy évtizedekkel ezelőtt a Műegyetem az elsők között vezette be az angol nyelvű képzési programokat, amelyek felépítése megkönnyítette a későbbi bolognai, azaz kétlépcsős oktatásra való átállást is. Az akkor megfogalmazott célok mára még fontosabbakká váltak: a Stipendium Hungaricum ösztöndíj növekvő népszerűsége jelzi a külföldön végzett tanulmányok egész világon történő felértékelődését. Hozzátette: az itt oklevelet szerzett hallgatók az intézmény képzéseinek jó hírét sokfelé elviszik, ezért azt kérte tőlük, hogy legyenek nagykövetei a BME-nek és Magyarországnak.

A Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai: Józsa János rektor, Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, Lovas Tamás dékánhelyettes (Építőmérnöki Kar), Orbulov Imre Norbert dékán (Gépészmérnöki Kar), Vasáros Zsolt dékánhelyettes (Építészmérnöki Kar), Hell Zoltán egyetemi tanár (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar), az angol nyelvű képzés szakmai vezetője, Gerhátné Udvary Eszter egyetemi docens (Villamosmérnöki és Informatikai Kar), az angol nyelvű képzés szakmai vezetője, Török Ádám dékánhelyettes (Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar), Varga Imre dékánhelyettes (Természettudományi Kar), Zilahy Gyula dékánhelyettes (Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar), valamint Vígh László Gergő, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője. A diplomaosztó levezető elnöke ezúttal is Horváth György Ádám, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszékének adjunktusa volt.

„Véget ért útjuk a magyar mérnöki felsőoktatás zászlóshajóján, és most egy újabb utazás kezdődik el” – szólította meg köszöntésében az ünnepség résztvevőit Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes, majd reményét fejezte ki, hogy az elmúlt évek minden nehézség ellenére kellemesen teltek számukra. „Önök nem passzív utasok voltak, hanem a képzésünk aktív résztvevői: kötelességeikkel terhelten keményen dolgoztak és készültek a vizsgákra” – fogalmazott, bízva abban: lesz haszna a megtett erőfeszítéseknek. Hozzáfűzte, ennek az „utazásnak” a személyi biztonsági kérdései különösen fontossá váltak az elmúlt hónapokban, a járvány időszakában. A professzor nyomatékosította, az egyetem minden tőle telhetőt megtett a veszélyek elhárítására. „A tanulmányok során elsajátított ismeretek és kompetenciák jelentik azt a szilárd alapot, amelyre támaszkodhatnak, egyúttal építhetnek a jövőben” – hívta fel a figyelmet a műegyetemi oktató.

Ezután a dékánok tartottak köszöntőt, majd a végzős hallgatók képviseletében karonként egy-egy fiatal vette át a diplomát a Műegyetem központi épületének aulájában.

A karok vezetői emlékeztettek arra, hogy külföldön tanulni nemcsak kihívásokat és a szakmai karrier megalapozását jelenti, hanem sok örömöt, és az egész életet meghatározó tapasztalatot is. Kiemelték, tisztában vannak a diplomáig vezető út akadályaival, és azzal, hogy mekkora nehézséget jelent távol lenni a családtól, a megszokott környezettől. Ugyanakkor a szorgalmas diákok számára szemeszterről szemeszterre csökkent a tudás megszerzéséhez szükséges erőfeszítés. A járvány bár új helyzetet teremtett, és sokkal több energiát kívánt a diákoktól, valamint az oktatóktól egyaránt, azonban a mérnöki munka tanításának és a diplomaszerzésnek az alapjai lényegében nem változtak.

Az újdonsült diplomások közül a karok kiválóságai, Nino Tabadadze grúz építőmérnök, Usama bin Khalid pakisztáni gépészmérnök, Karina Kasatkina orosz építészmérnök, Said Cosic boszniai-hercegovinai villamosmérnök, Shen Xinyi kínai mérnökinformatikus, Aydin Horozoglu török közlekedésmérnök, valamint a BME TTK dél-afrikai diplomása, Hellen Shalate búcsúztak a BME-től.

A kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért végzős diákok megosztották, nemcsak a Műegyetem szakmai presztízse, hanem Magyarország és Budapest lenyűgöző épített környezete, története, természeti szépségei, valamint az emberek kedvessége biztosította a személyes fejlődésüket nagymértékben elősegítő inspiráló légkört. Elmondták még: büszkék arra, hogy a BME többkultúrájú közösségének tagjai lehettek, amely számos értékes tapasztalattal gazdagította őket. Beszámoltak arról, hogy a járvány miatti helyzetet legyőzendő akadályként értékelték, és azt végül sikerrel küzdötték le. Végül a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal diplomát szerzett hallgatók az állami támogatás jelentőségét hangsúlyozták tanulmányaik elvégzésében, és mindannyian köszönetet mondtak oktatóiknak, mentoraiknak példás támogatásukért. A Műegyetemen tanulmányokat folytatók nevében a kambodzsai Diamond Mean búcsúzott a végzősöktől.

Az ünnepség levezető elnöke a tavalyelőtt elhunyt jeles angol elméleti fizikus, Stephen Hawking gondolatait közvetítette útravalóul. „Felfelé nézz a csillagokra, és ne lefelé, a lábadra! Soha ne add fel a munkát! A munka értelmet és célt ad, nélküle üres az élet. Ha szerencsés vagy és rátalálsz a szerelemre, emlékezz rá, mid van, és ne hajítsd el!” – búcsúzott Horváth György Ádám.

A Műegyetem 39 szakon kínál alap-, mesterképzési és doktori képzési programokat angol nyelven a Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatóknak. Az első idegen nyelvű szak 1984-ben indult a BME-n, amelynek mára 58 ország csaknem 240 felsőoktatási intézményével van együttműködési megállapodása közös képzésekre. A külföldi hallgatók magyarországi beilleszkedését és eredményes tanulmányait a BME országos szinten is kiemelkedő teljesítményű mentorhálózatának tagjai támogatják.

A különböző angol nyelvű szakokra évről évre több mint 70 országból érkeznek diákok és évente csaknem 2500-an tanulnak részképzésen vagy idegen nyelvű alap-, mester- és doktori képzésen. A 2019/2020-as tanévet lezáró virtuális diplomaátadó ünnepségen 156 végzős hallgató kapott diplomát. A végzősök közül 35 fő kiváló eredménnyel, vagy jutalommal fejezte be tanulmányait. Az újdonsült diplomások 80%-a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató.

Az e félévben végzett diákok több mint 30 nemzet tagjai, jelentős részük Kínából és Brazíliából érkezett, de algériai, azeri, dél-afrikai, ecuadori, etióp, egyiptomi, grúz, iraki, iráni, indiai, indonéz, jordániai, kazah, líbiai, libanoni, marokkói, mongol, nigériai, orosz, palesztin, pakisztáni, szíriai, török, tunéziai, vietnámi is van közöttük.

Az Építőmérnöki Karon 38, a Gépészmérnöki Karon 8, az Építészmérnöki Karon 20, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon 17, a Villamosmérnöki és Informatikai Karon 41, a Közlekedés és Járműmérnöki Karon 23, a Természettudományai Karon 9 hallgató kapott oklevelet 2020 júliusában.

Az angol nyelvű képzésen ugyanazokat a kurzusokat látogatják az önköltséges rendszerben, valamint az Erasmus és Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal tanuló diákok. Utóbbiak jórészt ugyanazokból az országokból jönnek, mint az önfinanszírozók.

A BME a nemzetközi hallgatók oktatását – a magyar hallgatókéval megegyezően – távolléti formában biztosította 2020 tavaszi félévében, így a megkezdett szemeszter befejezésére mindenkinek lehetősége volt.

HA-GI
Fotó: Philip János