Több BME-s hallgatót is díjaztak a „Fénnyel Teli Otthonok” családi ház tervpályázaton

Három kategóriában összesen 1.700.000 forintot osztottak ki a helyezettek között, ezzel is támogatva a tehetséges alkotók szakmai fejlődését.

A versenyt meghirdető VELUX Magyarország Kft. célja az volt, hogy a fiatalok felfedezzék a napfény építészetben betöltött szerepét és a cég termékkínálatában rejlő számtalan lehetőséget. A pályázat olyan gyakorlati tervezési feladatot is nyújtott, amelyben a társaság folyamatos szakmai támogatása mellett a hazai piacon is versenyképes tudást szerezhettek az építészhallgatók. Összesen 32-en jelentkeztek a kiírásra; minden magyarországi építészeket képző felsőoktatási intézmény képviseltette magát.

A zsűri minden pályázó munkáját kivétel nélkül értékelte, így véleményükkel támogatták a hallgatók szakmai fejlődését. Hangsúlyt helyeztek arra, hogy rávezessék az alkotókat a megrendelői piac által támasztott igényekre.

Három kategóriában hirdették meg a versenyt: magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel; magas vagy alacsony hajlásszögű tetővel rendelkező, tetőtér nélküli családi ház; valamint lapostetős családi ház.

A „I. magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel” kategória 2. helyét Kishonthy Kata Judit (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) vihette haza, aki Hild György szakmai támogatása mellett készítette el kevés térrel gazdálkodó, mégis jól lakható, minden komfortfaktorral rendelkező családi házának tervét. 300.000 Ft díjazásban részesült.

Tervező: Kishonthy Kata Judit

A „I. magastetős családi ház tetőtér-beépítéssel” kategória egyik különdíjas tervezőpárosa: Hajdu AlexandrTravnik Ádám (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Munkájukat 50.000 Ft összeggel díjazták.

Tervezők: Hajdu Alexandr – Travnik Ádám

A „II. magas vagy alacsony hajlásszögű tetővel rendelkező, tetőtér nélküli családi ház” különdíjasait, Kosztya CsillaBerzsák Barna tervezőpárost (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 50.000 Ft összeggel díjazták azért a nyaralóépületért, amely innovatív, a balatonfelvidéki „népi” építészetet újragondoló ötlet – tetőtéri ablakokkal.

Tervezők: Kosztya Csilla – Berzsák Barna

Az „ III. Lapostetős családi ház ” kategória 1. helyezettje Berzsák Barna (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) lett. A hallgató több generáció együttélésére szépen kidolgozott példát nyújtott be, amelyben a szülő-gyerek szeparáció a két lépcsőházzal és az akár a teraszon történő átjárással különleges. A karakteres épületben az egyenletes fényviszonyok megteremtéséhez lapostetős felülvilágítókat használt. Nyereménye 400.000 Ft.

Tervező: Berzsák Barna

A 3. helyezett Kosztya Csilla (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 100.000 Ft-os pénzjutalomban részesült.

Tervező: Kosztya Csilla

A helyezettek teljes névsora és pályaművei megtekinthetők a VELUX weboldalán.

Forrás: VELUX