Rendhagyó szabályok és szigorú óvintézkedések mellett rendezik a BME gólyatáborait

Az idei rendezvények minden eddiginél visszafogottabbak és kisebbek lesznek. Az új koronavírus miatti rendkívüli helyzet okán jelenleg is zajlik a szervezők felkészítése.

„Arra törekszünk, hogy a BME képzéseire felvételt nyert hallgatók részt vehessenek diákéveik első egyetemi közösségi, csapatépítő eseményén, ám ehhez maximális együttműködésre és jó néhány kompromisszumra lesz szükség a részükről” – mondta a bme.hu-nak az idei gólyatáborokról Pollák Zsombor, a BME Egyetemi Hallgatói Képviselet (BME EHK) elnöke, hozzátéve, hogy rendezői oldal munkáját is a lehető legnagyobb odafigyelés jellemzi majd. Megosztotta, hogy a programokat az egyes karok hallgatói képviseletei koordinálják, ahogyan az óvintézkedések végrehajtásáról is gondoskodnak.

Pollák Zsombor (Fotó: Szlávik Orsolya/Műhely)

„Az idei gólyatáborokban 120 és 490 fő közötti létszámmal számolunk, ez nagyságrendileg 15-20 %-kal marad el az elmúlt évek adataitól” – ecsetelte az új koronavírus-járvány miatt kiemelten kezelt 500 fős rendezvényrésztvevői korlát betartásához kapcsolódva az EHK elnöke, hozzátéve, a változás leginkább a Villamosmérnöki és Informatikai Kart érinti, amelynek programjai korábban a limitnél jóval több diákot vonzottak.

A BME VIK gólyatábora 2019-ben

Pollák Zsombor hangsúlyozta, hogy a szervezés a korábbi évek menetrendje szerint zajlik, ám ezúttal a táborvezetőket külön felkészítik a védekezéshez szükséges járványügyi előírások betartására és betartatására, emellett a biztonságos lebonyolításon túl további óvintézkedéseket is tesznek a fiatalok védelmére: „a gólyatáborok területére csak tünetmentesen, testhőmérséklet-mérést követően léphetnek be a hallgatók, előtte a szervezők felmérik a kockázati tényezőket, lekövetve az elsőévesek tábort megelőző nyaralásait, külföldi útjait és lehetséges személyi kontaktjait. A résztvevőket már a programok elején tájékoztatjuk a rendhagyó szabályokról és útmutatást nyújtunk a higiénia fontosságáról. Kézfertőtlenítőket helyezünk ki több ponton (pl. fürdőkben, étkezőkben), továbbá biztosítjuk a helyszínen szakképzett egészségügyi személyzet non-stop jelenlétét. A rendezvények idején az új koronavírus miatti megbetegedésre utaló tünetet produkálókat a további egészségügyi kockázat elkerülése érdekében elkülönített szobákban helyezik el. A közös helyiségeket egyébként rendszeresen fertőtlenítik, a maszkhasználat viszont nem kötelező: a többágyas hálókban ez nem kivitelezhető, ugyanakkor a tábori programban igyekszünk mellőzni minden, közvetlen érintkezéssel együtt járó játékot. Néhány karon az elsőéveseknek eldobható, egyszer használatos poharat biztosítunk, és nyomatékosan kérünk valamennyi ideérkezőt, hogy a járványügyi kockázatok csökkentése érdekében csak a sajátjukat használják. Azt is javasoljuk, hogy mindenki hozza magával a – vélhetően már utazás közben is viselt – száj és orr eltakarására alkalmas maszkját, saját kézfertőtlenítő szert, és lehetőség szerint kézfertőtlenítő kendőt is”.

A bme.hu-nak adott interjúban az EHK elnök kifejtette, hogy a szervezők felülvizsgálják a táborok állandó programelemeit, és komolyan veszik a fizikai kontaktus kerülését. Gondosan áttanulmányozzák a táborhelyszínek Általános Szerződési Feltételeit és házirendjét is – ennek kivonatát ismertetik egyébként majd a hallgatókkal. A szabályokat megszegők szankciókra számíthatnak: a figyelmeztetést követően akár haza is küldhetik a helyszínről őket, vagy a társaik egészségét veszélyeztetőket.

A BME vezetői támogatásukról biztosították a gólyatáborokat szervező hallgatói képviseleteket. „Az egyetemi élet első lépései és a hallgatói közösségek kialakulásának építőkövei a gólyatáborok, ahol akár egy egész képzést végigkísérő baráti, tankörtársi kapcsolatok születhetnek. Emiatt azt is fontosnak tartjuk, hogy a kihívásokkal teli helyzet ellenére ezeket a csapat- és közösségépítő, emellett a kari hagyományokat ápoló eseményeket a korábbiaknál szűkebb és szigorúbb feltételek mentén is, de megtartsuk” – hangsúlyozta a diákok számára komoly integritás-erővel bíró eseményekről az EHK első embere. Hozzáfűzte, az elsőévesek hetek óta tájékozódnak a programok megtartása felől, így nem számolnak a résztvevői érdeklődés jelentősebb alábbhagyásával.

TZS-GI
Fotó: SPOT