Ipar 4.0 Technológiai Központ: a BME kapuja a kkv-k számára

A TK vezetője új videóban ad tájékoztatást az elérhető szolgáltatásokról és szcenáriókról.

Az elmúlt években a termelési folyamatokat is meghódították a hálózatba kapcsolt, egymással kommunikálni tudó, bizonyos esetekben döntésképes eszközök: az ipari termelés területén is elindult egy technológiai forradalom. Ezeket a változásokat Industry 4.0, azaz az Ipar 4.0 összefoglaló névvel illetik a gazdasági, az IT és az ipar területén dolgozó szakemberek.

Az Ipar 4.0 Technológiai Központ (TK) az egyetem kapuja a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára, mely demonstrációs és fejlesztési szolgáltatást biztosít, szakmailag megalapozott ipar 4.0 ismeretanyagot állít össze és mutat be a kkv-k számára a BME I épületének földszintjén, a 017-es teremben. (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)

A TK-t a GINOP 1.1.3-16 projekt finanszírozásából hozta létre a BME az IFKA – IVSZ konzorcium alvállalkozójaként. A projekt mellett az elmúlt években a TK számos rendezvényt tartott, a 2018-as megnyitó óta több, mint 4200 látogatót fogadott, emellett egyre több hallgatónak biztosít lehetőséget önálló munkák, diplomatervek készítésére az ipari digitalizáció területén. A nagy érdeklődésre való tekintettel a TK tovább folytatja munkáját, a karokkal együttműködve egy szakmai műhelyként egyre több szolgáltatást kínál vállalatoknak, külső partnereknek és hallgatóknak egyaránt.

A most elkészült kisfilmben Kovács László, az Ipar 4.0 Technológia Központ vezetője mutatja be röviden a Műegyetemen található Technológiai Központot, annak kompetenciáit és feladatait.

A TK missziójának tekinti, hogy Magyarországon minél több korszerű, a globális piacokon is versenyképes vállalat működjön az Ipar4 technológiák minél szélesebb körű alkalmazásával.

A digitalizációval a vállalatok növelhetik a termelés hatékonyságát, javíthatják a minőséget, létrehozva egy integrált digitális gazdaságot korszerű informatikai megoldásokkal.

Ahhoz, hogy a hazai kkv-k sikerrel pályázzanak beszállítói szerepre a nemzetközi nagyvállalatoknál, alapfeltétel, hogy képesek legyenek a náluk már a mindennapi gyakorlat részét képező digitális technológiákhoz csatlakozni. Minél magasabb Ipar 4.0 érettségi szinten áll egy beszállító, annál nagyobb eséllyel felelhet meg az egyre inkább a digitalizálódó termelést előtérbe helyező multinacionális cégek elvárásainak. Ennek elsajátításában, oktatásában segít a TK, amely 260 nm területen, több mint 20 szcenárióval, demonstrációs, tanácsadási és fejlesztési szolgáltatásokat biztosít az érdeklődőknek.

– GI –