Idén is BME-s hallgatóé a FameLab közönségdíja

A fiatal tehetség már a legutóbbi OTDK-n is feltűnt, ahol a pentaéderek geometriai és mechanikai tulajdonságainak vizsgálatáról szóló dolgozatát több elismeréssel jutalmazták.

„Nagyon boldog voltam, hogy ilyen eredményt értem el, és hálás vagyok mindenkinek, aki segített eljutni idáig. Már akkor hihetetlenül örültem, amikor megtudtam: részt vehetek a döntőn, úgyhogy elégedett vagyok a teljesítményemmel” – osztotta meg a bme.hu-val Regős Krisztina, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) építészmérnök mesterszakos hallgatója, miután neki ítélték az immár harmadik alkalommal rendezett FameLab tudománykommunikációs verseny közönségdíját „Conway és a piramisok titka” című előadásáért. Hozzátette, „az jelentette a legtöbbet, hogy ennyien néztek online és szurkoltak nekem: bár a járvány miatt szinte üresen hagyott előadóteremnek és kamerának beszéltem, mégsem éreztem magam egyedül”.

A FameLab a világ egyik vezető tudomány-kommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait, azokat az embereket, akik a XXI. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról. A magyarországi megmérettetést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a British Council szervezte. A regionális válogatókat és az elődöntőt követően a magyar döntő győztese képviseli az országot a FameLab nemzetközi fináléban.

A versenyre természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók, tanárok jelentkezhettek. Idén a járványveszély miatt a zsűri a jelentkezők videói alapján határozott a 11 döntősről, akik ezután személyesen is bizonyíthatták előadói tehetségüket. Értékelésüknél számított a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma.

Az előadókat értékelő háromtagú bírálóbizottság tagjai:

Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, a 2018-ban rendezett, első magyarországi FameLab győztese;

Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője;

Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja.

Az idei versenyt Vékony Kata biológus nyerte meg, a második helyezett Németh Erik agykutató lett.

 

A FameLab Magyarország 2020 döntőjének videófelvétele. Regős Krisztina 1:00:04-től látható (Forrás: MTA)

A versenyre való felkészüléséről Regős Krisztina elmondta: Domokos Gábor, az ÉPK Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének egyetemi tanára segített neki, akivel az MTA-BME Morfodinamikai Kutatócsoportban végeznek együtt kutatást. „Az első forduló a karantén miatt rendhagyó módon történt: elmaradtak a személyes előadások, ezek helyett 3 perces videókat kellett készíteni és beküldeni. Ez is érdekes tapasztalatnak számított. Bár ehhez nagyon hasonló rendezvényen még nem indultam, mégis az OTDK Prezentációs díjverseny volt hasonló profilú megmérettetés. Ott 10 percben beszélhettem a tudományos vizsgálataimról, szintén az egyszerű, közérthető megfogalmazást előnyben részesítve. A FameLab szervezői a döntő előtt egy mesterkurzust biztosítottak, lehetőséget adva nekünk, finalistáknak előadástechnikánk fejlesztésére. Olyan témáról kellett megnyilvánulnom, amelyben otthon érzem magam és szeretek, úgyhogy ez nem jelentett nehézséget” – árult el részleteket az oktatói szerint is nemcsak kivételes és sokoldalú tehetségnek, hanem rendkívüli munkabírással, szorgalommal megáldott fiatalnak számító hallgató. Hangsúlyozta: a programon rengeteg érdekes és okos embert ismert meg, velük a későbbiekben szeretné majd tartanai a kapcsolatot. (Érdeklődési köréről, kutatási területéről korábban a bme.hu-nak is adott interjút – szerk.)

A FameLab tudománykommunikációs versenyt tavaly műegyetemi doktorandusz nyerte, és a közönségdíjat is a BME doktorjelöltje hozta el. (A megmérettetés részleteiről a bme.hu is beszámolt – szerk.)

– GI –
Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás
Bélyegkép forrása: mta.hu/Szigeti Tamás