„Meghatározó szakmai élmény révén erősödik a felelős és érzékeny építészek szemlélete”

A Művészetek Völgyébe, Vigándpetend fő utcájára tervezett egy centipadot a BME és a győri egyetem közös építészmérnök hallgatói csapata az idei Hello Wood Építész Mustrán.

„Az új koronavírus-járvány valamelyest keresztülhúzta a számításainkat: a hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben ugyanis az építészmustrán történő részvétel a Műegyetemen nem egy kurzus része, hanem a hallgatók által tetszőlegesen megpályázható felhívás. Idén a kiírás közzététele előtti napon hirdették ki a rendkívüli veszélyhelyzetet, bezárták az iskolákat, mindenki az otthonába kényszerült, emiatt a nevezési kedv is alábbhagyott a korábbi évekhez képest. Sokáig nem voltunk biztosak abban sem, hogy egyáltalán lesz-e alkotótábor, de végül a megtartás mellett döntöttek, ahova három diák a nehézségek ellenére is bátran jelentkezett. Nem szerettük volna, hogy a Műegyetem kimaradjon ebből az összegyetemi alkotótáborból, és kis szerencsével a BME közös csapatot indítva összefogott a szintén kisszámú hallgatóval jelentkező győri Széchenyi Egyetemmel” – árulta el az óvintézkedések szigorú betartása miatt speciális körülmények között rendezett Hello Wood 2020 építészeti off-mustra alkotótábort megelőző sajátos időszakról Lassu Péter, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) Rajzi és Formaismereti Tanszék tanársegédje, a műegyetemi építészmérnök hallgatók csapatának oktatója és mentora. Hozzátette: „a különös formáció tagjai nagyon hamar megtalálták a közös nevezőt, jó hangulatban telt a hét, amelynek a végén a fiatalok együtt örültek a közösen kitalált ötlet megvalósításának”.

A Hello Wood építészeket, designereket és képzőművészeket megszólító nemzetközi esemény, közösség és oktatási platform, ahol a bemutatott alkotások formai és szellemi tekintetben egyaránt kísérletek. A látványos installációk mellett minden évben nagy szerepet kap a közös munka, az együtt gondolkodás, és a tanulás élménye. A program tudományos és művészeti területeket integrál, szolgálja a csapatépítést és a tehetséggondozást. A 2010-ben indult tábor már számos rangos, külföldi elismerést kapott. A résztvevők valós igényekre reagáló, a település életébe és kulturális gyökereihez szorosan kötődő és jól illeszkedő építményeket hoznak létre. A rendezvény 2017-ben került be először az építészképzéssel rendelkező felsőoktatási intézmények tantervébe, idén 8 egyetem csapata jelentkezett, megalkotva 7 installációt az egy hét alatt. A megvalósítás helyszíne idén a Balaton-felvidéki Művészetek Völgye volt.

2020-ban a BME-SZE csapat műegyetemi tagjai:

Angelidisz Aphrodite ÉPK 4. évf.

Fülöp Botond ÉPK 5. évf.

Magda Zsófia ÉPK 4. évf.

A korábbi évekhez képest kevesebb alapanyagból dolgozhattak a hallgatók, emiatt az idei alkotás nem egy előre megkomponált műtárgy lett. A fiatalok egy egyszerű, a tábor helyszínén kitalált és megtervezett, „éjszakázás” nélkül is megépíthető installáció elkészítése mellett tették le voksukat. „Alapvető célunk egy használható és funkcionális tárgy létrehozása volt, amelyhez a pad-pult funkció már az első pillanattól kezdve passzolt” – foglalta össze centipad-ötletüket a műegyetemi oktató, hozzáfűzve: a diákok az első napot helyszínbejárással, a másodikat tervezéssel, a harmadikat a tervek véglegesítésével és prototípusok gyártásával töltötték, majd a hátralévő időben a helyszíni munkálatokkal és az elemek kivitelezésével foglalkoztak.

A centipad  egy olyan különleges ülőalkalmatosság, amely a fő utca, és egyébként a település épületeinek egy jellemző részletére, két ház közötti csurgó résre reflektál. A koncepció a meseszerű teret átalakítja és kiterjeszti egy többfunkciós bútor formájában.

„Egy ilyen alkotótáborban a hallgatók valós helyzetben, valódi gépekkel és szerszámokkal, csapatban, együtt gondolkodva alkothatnak, miközben saját szakmai fejlődésük mellett a helyi lakosok életminőségének javításához is hozzájárulhatnak” – ecsetelte a kezdeményezés előnyeit Lassu Péter, kitérve arra is, hogy a fiatalok friss nézőpontja egy-egy különleges helyszínt teljesen új perspektívába helyezhet, hogy az ilyen körülmények közt létrejött installációk további izgalmas programként szolgáljanak a vidéki túrákat kedvelők számára.

TZS-GI
Fotó: Szécsi Noémi

Bélyegkép forrása: Szécsi Noémi