„Fegyelmezettek a műegyetemi kollégisták a koronavírus-járvány 2. hullámában is”

Szigorú óvintézkedések mellett zökkenőmentesen elindult az oktatás a BME-n. Előtte, a vidékről érkező hallgatók elfoglalták szobáikat, és megismerkedtek az új egészségvédelmi szabályokkal.

„A Műegyetemhez tartozó összes kollégiumot szabaddá tettük már a nyár közepén, egyúttal a férőhelyek 5 százalékában a fertőzésgyanús esetek elhelyezésére alkalmas lakószobákat alakítottunk ki. Emellett szeptember 1-től tovább bővítettük  a külföldi hallgatók számára fenntartott szálláshelyeket, ugyanis 2 hónapra bérlünk egy csaknem 60 ágyas épületet, ahová közülük a magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkezőket tudjuk elkülöníteni, és igény szerint itt van lehetőség a hatósági karantént eltölteni ugyanezen fiataloknak” – sorolta a hallgatók kollégiumi elhelyezéséhez kapcsolódó néhány fontosabb járványügyi óvintézkedést Nagy Gábor, a  BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) igazgatója, egyben  megjegyezte, hogy a koronavírus terjedésének dinamikája miatt megváltozott hétköznapok, az életbe lépő új előírások mindenki számára nagy kihívást jelentettek. „Az Egyetemi Hallgatói Képviselettel ezért nagyon szoros együttműködésben dolgoztuk ki a szükséges, de a körülményekhez képest komfortos eljárásrendet, és mivel az egészségügyi veszélyhelyzet miatt több előírás a beköltözést követően módosult, rendhagyó módon lehetőséget adtunk a bentlakási igény mérlegelésére, valamint a szankció nélküli szobalemondásra szeptember végéig.”

Nagy Gábor beszámolt arról, hogy az újonnan bevezetett korlátozások miatt a kollégiumi beköltözés feltételei is változtak. „A külföldi hallgatók beutazására meglehetősen szigorú szabályok vonatkoztak szeptember 1-ét megelőzően is: vagy két negatív tesztet felmutattak, vagy 14 napig karanténban kellett maradniuk attól függően, hogy milyen – a fertőzöttségi szintet jelző – színkód szerinti besorolású országból érkeztek. A szeptember 1-i módosítások után viszont mindenkinek kötelező lett a kéthetes karantén, miközben elkezdődött a beiratkozott fiatalok nagyszámú tesztelése a Semmelweis Egyetemmel közösen” – ecsetelte a HSZI igazgatója.

„Fokozott figyelmet fordítunk a kollégiumokban a higiénés szabályokra, mindezt segítve kézfertőtlenítő pontokat alakítottunk ki. Kötelezővé tettük a közösségi terekben a maszkviselést és a másfél méteres védőtávolság betartását. A járványügyi kockázat csökkentése, a csoportosulások minimalizálása érdekében kerüljük az összes rendezvényt, egyúttal épületeinkben a vendégfogadások számát is korlátoztuk: minden kollégista csak egy, az egész félévre előre kijelölt személyt fogadhat” – sorolta az érvényben lévő egészségügyi óvintézkedéseset a HSZI vezetője. Elmondta, hogy a hallgatóknak kötelező még napi szinten mérni saját testhőmérsékletüket a kollégiumi portákon, vagy gondnokoknál, majd aláírásukkal kell igazolniuk a hitelesített adatokat, így nyomon követhető, ki nem tesz eleget kötelezettségének. „Ha egy kollégista tüneteket észlel magán, akkor először mindenképpen a gondnokot, akadályoztatása esetén a mentorokat kell értesítenie. Ezután azonnal elkülönítik az erre a célra kialakított szobába, ahonnan a háziorvosával telefonon megbeszéli a további szükséges tennivalókat” – részletezte a koronavírus-fertőzés gyanújának fennállásához kapcsolódó eljárásrendről Nagy Gábor.

A bme.hu-nak több műegyetemi hallgató is nyilatkozott kollégiumi beköltözésükkor a járványügyi korlátozások fontosságáról, szükségszerűségéről, betartásáról.

 „A felsőbb éves műegyetemi mentor hallgatók rendkívül segítőkészek, sokat meséltek nekünk a kollégiumi és egyetemi életről: kicsit meg is lepett, mennyire intenzíven törődnek velünk, érzékeljük, hogy korukból adódóan jól emlékeznek a tanulmányaik idején fennálló nehézségekre” – ecsetelte a Vásárhelyi Pál Kollégiumban férőhelyhez jutó, Balassagyarmatról érkező Papp Mátyás, aki első szemeszterét kezdi a Műegyetem gépészmérnök szakán. Azt mondta, az első napok alapján kellemes benyomásokat szerzett az intézményről: „itt könnyen lehet barátkozni, ismeretségeket szerezni, és ez számomra azért előnyös, mert szeretek sportolni és kedvelem a jó társaságot is”. Hozzátette, elfogadja az óvintézkedéseket, és ugyan nem lát bele a hatósági döntések hátterébe, de azt nem is tartja feltétlenül szükségesnek. „Megbízható járványügyi szakemberek javaslata alapján születtek az új szabályok, amelyeket célszerű komolyan venni: amikor például az eső miatt zárt térbe szorultunk, a mentorok azonnal felhívták a figyelmet a védőtávolság megtartásának fontosságára” – emlékezett vissza a BME-s gólya.

Papp Mátyás a beköltözéshez szükséges papírokat tölti ki a Vásárhelyi Pál Kollégiumban

„Számomra kellemes csalódás volt a beköltözés: modern infrastruktúra, tiszta környezet, ráadásul csak ketten vagyunk egy szobában” – adott hangot a Kármán Tódor Kollégiumban tapasztaltaknak a Kiskunfélegyházáról érkezett Fekete Domonkos, fizika szakos műegyetemi hallgató. Elmondta: a rá vonatkozó járványügyi szabályokat betartja. „Ismerem az óvintézkedéseket és szerintem most kifejezetten hasznos, hogy kicsi a kollégium és mindenki mindenkit ismer, tudunk figyelni egymásra: ezt most előnyünkre fordíthatjuk”.

Fekete Domonkos mutatja be szobáját a Kármán Tódor Kollégiumban

„Már nagyon vártam az új tanévet, mert az előző szemeszterben a digitális képzésre való hirtelen átállás lelkileg eléggé megviselt, és tapasztalatom szerint nem csupán engem” – vallotta Zsitvai Kata másodéves építész szakos hallgató, aki a Bercsényi Kollégiumba tért vissza. Felidézve a karantén időszakát úgy vélte, hirtelen zúdult rá a tananyaggal összefüggő számtalan információ, amelynek rendszerezése időnként nagy kihívást jelentett. „A végére már egészen belejöttem, de a személyes kontaktusra épülő órákat semmi nem pótolja igazán. Most bízunk benne, hogy rövidesen visszaáll az élet a rendes kerékvágásba. A maszkviselés, a kézfertőtlenítés, valamint a távolságtartás sokat segít a jelenléti oktatás fenntartásában” – hangsúlyozta.

Zsitvai Kata (j) idén is elfoglalja szobáját a Bercsényi Kollégiumban

„Rendkívül fegyelmezetten kezelik a műegyetemi hallgatók a járványügyi helyzetet, mert megértették: az óvintézkedések betartásával magukat és a közvetlen környezetükben lévőket is védik” – méltatta az intézményben tanulók hozzáállását Nagy Gábor, summázva végül a kollégiumok szerepének jelentőségét a pandémia idején: „ha egy kollégium a fertőzések miatt bezár, akkor újra rendhagyó helyzet áll elő, tehát az ott elszállásolt jelentős számú fiatal műegyetemi karán át kell állni a jelenlétiről a távoktatásra. Mi minden erőnkkel igyekszünk megakadályozni épületeinkbe fertőzött személyek bejutását és gócpontok kialakulását. Eddig sikerrel jártunk”.

HA-GI
Fotó: Takács Ildikó