Újra lehet jelentkezni az egyetemi kollaborációs projekteket támogató CELSA programra

A felhívásnak minden évben vannak műegyetemi nyertesei; idén a 4. fordulóban sikeres volt a GPK és a VBK egy-egy jeles kutatója is.

Megjelent a kiírás a Central Europe Leuven Strategic Alliance (CELSA, magyarul Közép-Európai Leuveni Stratégiai Együttműködés) 2021. évi pályázatának újabb (5th call) fordulójára.

A CELSA program a partneregyetemek részvételét ösztönzi közös tudományos vizsgálatokban együttműködő kutatócsoportok támogatása révén. A cél, hogy a nyertes pályázók a támogatott projekt lezárulta után eséllyel jelentkezzenek az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjai, a Horizon 2020, a Horizon Europe, illetve más rangos európai kutatás-fejlesztési programok felhívásaira.

A most meghirdetett fordulóra az előzetes projektjavaslatok Műegyetemen belüli benyújtási határideje a CELSA-koordinátorhoz: 2020. november 6., a végleges pályázatok benyújtásának határideje a KU Leuven felületén pedig: 2020. november 26. További információk elérhetők ITT.

A CELSA Board Meeting 2016-ban hozta létre a CELSA Research Fund virtuális közös kutatás-finanszírozási alapot. Ennek keretében a Leuveni Katolikus Egyetem és a BME, valamint további 6 európai egyetem (Charles University, Czech Technical University in Prague, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, University of Ljubljana, University of Tartu) kezdett együttműködést. A programhoz később két további lengyelországi felesőoktatási intézmény csatlakozott (Jagellonian University, University of Warsaw).

A CELSA negyedik (4th call) pályázati fordulójának nyertesei között ismét szerepel két BME-s kutató, akik jelentős összegű támogatást nyertek a legutóbbi nemzetközi felhíváson. A Gépészmérnöki Karról (GPK) Szebényi Gábor egyetemi docens (Polimertechnika Tanszék), a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karról (VBK) pedig Balogh Weiser Diána tanársegéd (Szerves Kémia és Technológia Tanszék) kutatói munkáját a 2020. október 1. és 2022. szeptember 30. közötti időszakban támogatja a BME a CELSA program keretében.

További információk a pályázatról és az aktuális felhívásról angol nyelven a CELSA honlapján olvashatók.