„Világszínvonalú egyetemi infrastruktúra jön létre az 5G-alapú innovációk fejlesztéséhez”

Együttműködési megállapodást írt alá a BME és a Vodafone Magyarország az intézmény területén épülő kísérleti 5G hálózat és 5G Laboratórium létrehozásáról, üzemeltetéséről.

„Nem volt még olyan alkalmunk, amikor nem diplomázó mérnököket, vagy új létesítményt, hanem egy frekvenciasávot ünnepeltünk: ennek jelentősége, hogy a mostantól  a Vodafone által a rendelkezésünkre bocsátott 40 MHz óriási lendületet adhat az 5G-hez kapcsolódó kutatásainknak és fejlesztéseinknek” – emelte ki köszöntőjében Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes a műegyetemi aláírási ceremónián. Hozzátette, „az 5G hálózatok nemcsak a hagyományos kommunikációs szolgáltatások minőségét növelik nagyobb adatátviteli sebességű multimédiás szolgáltatásokat nyújtva, hanem az adatátviteli sebességre és a késleltetésre vonatkozó szigorú műszaki követelmények olyan feltételeket biztosítanak, ami az önvezető autótól az ipar 4.0-ig számos új alkalmazás alapja. A műszaki és tudományos kihívásokat a BME szakemberei már vizsgálták, most lehetőségünk lesz az eredményeket átültetni a gyakorlatba is.

A Műegyetem nemzetközi színvonalú 5G kísérleti teszthálózat (5G Smart Campus Hálózat) kiépítését tervezi, amelynek első lépése a most aláírt 5G frekvencia megállapodás, hiszen a frekvenciasáv megléte az 5G hálózat működésének egyik legfontosabb feltétele. Ezt követi majd hamarosan a BME-n kiépülő 5G alkalmazásfejlesztési laboratórium (BME 5G Lab). „A műegyetemi tudástól az ipari alkalmazásokig épül ki egy innovációs lánc, és: ez az egyetemi küldetés sarokköve, a hatékony tudástranszfer megvalósítása” – összegezte a professzor.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), mint vezető hazai műszaki felsőoktatási intézmény, támogatja Magyarország bekapcsolódását a globális 5G innovációs folyamatokba. Ennek érdekében, nemzetközi színvonalú 5G kísérleti rendszer (5G Smart Campus Hálózat) kiépítését tervezi, hogy egy nyitott 5G K+F és innovációs környezetet létesítsen az intézményben zajló oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenységek céljaira. Az erre irányuló tervező munka már korábban elkezdődött a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektjében, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karral (VIK), valamint a Nokia Magyarországgal együttműködve.

Az 5G hálózat működésének feltétele, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges engedélyköteles 5G frekvenciasáv. Az év elején elkezdődött tárgyalások eredményeként a Vodafone úgy döntött, hogy 40 MHz sávszélességet biztosít a 3500 MHz-es sávban a BME 5G teszthálózatának a rendelkezésére álló frekvenciakészletből. Ezen túlmenően a Vodafone együttműködik a BME-vel az 5G teszthálózaton megvalósuló K+F projektek végrehajtásában is. Az 5G frekvenciasáv átadásáról szóló BME-Vodafone megállapodás 5 évre szól, amely meghosszabbítható. Az 5G frekvenciasáv birtokában a Műegyetemen lehetővé válik, hogy több épületben létrejöjjön egy privát 5G teszthálózat és 5G Laboratórium, amely oktatási és kutatás-fejlesztési célokat egyaránt szolgál.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-ben hirdette meg Magyarországon az egyetemközpontú innovációs ökoszisztémák kialakítását célzó pályázatát, amelyre a Műegyetem elsőként jelentkezett. Úgy is fogalmazhatunk, hogy új egyetemet építünk: ez a BME Science Park program, amelynek egyik kulcsterülete a KFI infrastruktúra fejlesztése.  Ebben az öt legfontosabb cél egyike volt az 5G megteremtése” – emelte ki Kotán Attila kancellár, egyben köszönetét  fejezte ki a jelentős innováció megvalósulásáért a résztvevőknek: „a vállalatnak éppúgy, mint a minisztériumnak, amelynek a program úttörő jellege miatt nagyon sok, gyakran nem látványos engedélyeztetési és egyeztetési feladatot kellett végrehajtania”. A kancellár reméli, hogy az 5G-hez kapcsolódó fejlesztések révén a BME innovatív, versenyképes partnerré válik az iparban a cégek és a nemzetközi szervezetek számára.

„Az 5G már nem a jövő, hanem a jelen technológiája, amely jelentős változást hoz az élet minden területén, egyebek mellett az iparban is. Várhatóan az 5G lesz a 21. század gazdaságának kommunikációs hálózata, és hozzájárul a Jövő Gyárának megvalósításához, az Ipar 4.0 paradigma kiteljesítéséhez. Az 5G teszthálózat létrejöttével a BME a hazai 5G fejlesztések centrumává válik, készen állva a KFI kooperációra minden, a távközléssel és 5G alkalmazások fejlesztésével foglalkozó hazai és külföldi vállalattal és intézettel – ismertette Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) dékánja. Beszámolója szerint az 5G teszthálózat elősegíti a BME részvételét 2021-től az Európai Unió innovációs keretprogramjában, a Horizon Europe részeként tervezett 5G és 6G célú kutatás-fejlesztési projektekben és egyéb kezdeményezésekben. A technológia támogatja a koronavírus-járvány elleni küzdelmet is: többek között lehetővé teszi a távolról történő diagnosztikát és a radiológiai felvételek megosztását, kiértékelését. A teszthálózaton belül működő 5G laboratórium felszerelése pedig az 5G alapú alkalmazások és szolgáltatások megújítását generálja számos vertikális iparágban, így például a mezőgazdaságban, a közlekedésben, és a logisztikában. Elárulta: régi álmuk teljesül, ha az 5G lefedettség „hídtól hídig”, azaz a Szabadság hídtól a Rákóczi hídig tarthat. „Ez a frekvencia nem adomány:  a VIK 'win-win' szituáció megteremtésén dolgozik. Az 5G önmagában nem sokat ér, alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal együtt viszont nagyon sokat. Utóbbiak fejlesztésén minden fázisban van műegyetemi kompetencia a háttérben” – nyomatékosította a professzor.

A dékán kitért arra, hogy a BME a kísérleti 5G hálózat létrehozásában együttműködik a Nokia Magyarországgal, amely a rádiós eszközöket biztosítja az intézmény részére és közreműködik a hálózat üzemeltetésében is. Az 5G alapú kutatásokban a Műegyetem együtt dolgozik számos további vállalattal is. Az 5G teszthálózat létrehozásával hazánkban az 5G szolgáltatások világszínvonalú 5G K+F és innovációs tevékenységgel bővülnek. Az erre irányuló tervezőmunka már korábban elkezdődött a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projektje keretében, a Nokia Magyarország támogatásával.

„A frekvencia szűkös erőforrás, ahol minden szereplő érdekét figyelembe véve kell hatékonyan gazdálkodni. Az NMHH ennek jegyében hirdette meg az 5G frekvencia értékesítését. Olyan értékesítési minta született, ami ösztönzi a nyertes szolgáltatókat a partneri együttműködésre” – hívta fel a figyelmet Vári Péter, a Nemzeti Média és Hírközélési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettese, hozzáfűzve, két évig tartó, az ipar és az oktatási szektor szereplőivel való körültekintő egyeztetés és sok háttérmunka volt szükséges ahhoz, hogy az együttműködés létrejöjjön.

„Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy a digitalizáció adta lehetőségeket miként tudjuk a lehető legteljesebb mértékben kiaknázni. Látható: a XXI. század legmodernebb technológiái, köztük az 5G mobilhálózatra épülő fejlesztések új dimenziót nyitnak meg számunkra, az innováció, a társadalom, valamint a gazdaság területén, a fejlődés, a növekedés esélyei az eddigieknél jóval nagyobbak. A jövő a modern technológiáké, de ezeket csak akkor tudjuk majd használni, ha a fejlesztéseket biztos, szakértő kezekbe adjuk, amit most az együttműködési megállapodással pecsétel meg a technológia szolgáltatója és a megoldások szakértő felsőoktatási intézménye. A magyar kormány, az Innovációs és Technológiai Minisztérium abban érdekelt, hogy Magyarország fejlődését, a gazdasági növekedést és a lakosság kényelmét szolgáló megoldások kialakítását célzó digitalizációs technológiákat támogató megállapodások szülessenek” – mutatott rá Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

„A hazánk legkiválóbb mérnökképzését nyújtó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem esetében különösen fontos, hogy a hallgatók olyan műszaki oktatásban vegyenek részt, amely a munkaerőpiacon naprakész tapasztalatokkal látja el őket” – emelte ki Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatóságának alelnöke, hozzátéve, a Vodafone ehhez szeretne hozzájárulni. „Elhozzuk a BME-re napjaink legaktuálisabb és legfontosabb IKT technológiáját, az 5G-t. Bízunk benne, hogy a BME kísérleti hálózata elősegíti az 5G technológia oktatását és a különböző, 5G-re épülő innovációk fejlesztését és tesztelését az országban, valamint a BME és a Vodafone közös részvételét az Európai Unió 5G célú kutatás-fejlesztési programjaiban.”

A Vodafone Magyarország a kezdetek óta élen jár az újgenerációs mobilhálózat, az 5G fejlesztésében. A vállalat a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően.

2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción, ezzel pedig megkezdődhetett a szolgáltató 5G hálózatának kiépítése.

 

HA-GI
Fotó: Philip János