Két műegyetemi fiatal oktató-kutató kapott Bolyai-emlékplakettet

Az MTA rangos elismerését az új koronavírus- járványra való tekintettel zártkörű, online közvetített rendezvényen nyújtották át.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) teljesítmény-központú, magas presztízsű országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. A támogatással kutató, munkájukról szóló jelentésükre kiemelkedő minősítésben részesülő ösztöndíjasoknak az MTA emléklapot adományoz. Közülük a legjobbak pedig MTA Bolyai-plakett kitüntetéssel gazdagodhatnak. Idén 14 fiatal kutató nyerte el a rangos elismerést, amelyet a korábbi években a júniusi hagyományos és nagyszabású Bolyai-napon osztottak ki, idén viszont a pandémia miatt októberben, szigorú óvintézkedések mellett történt az átadás.

Az MTA Bolyai-plakett idei műegyetemi kitüntetettjei:

 

Toldy Andrea, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Polimertechnika Tanszékének egyetemi docense, aki megújuló forrásból származó, glükózalapú epoxi monomereket és szálerősített polimer kompozitokat fejlesztett a jelenlegi kőolajalapú rendszerek kiváltására, valamint környezetbarát módszereket dolgozott ki e rendszerek hatékony égésgátlására.

 

Pach Péter Pál, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Számítástudományi és Információelméleti Tanszékének egyetemi docense, aki kutatásait az aritmetikai kombinatorika területén végezte. Elért eredményei közül a legjelentősebb a polinom módszer egy új változatának kidolgozása; ennek azóta számos alkalmazása született, mint például az Erdős–Szemerédi-féle napraforgósejtés megoldása.

A Bolyai-plakett kitüntetésben részesülő kutatók névsora elérhető az MTA honlapján.

Rajtuk kívül 80 főnek ítéltek kiemelkedő szakmai minősítésű eredményeiért Bolyai-emléklapot.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat egyébként idén 17 tehetséges műegyetemi fiatal nyert el, akikről korábban a bme.hu is írt.

Forrás: MTA

Fotó: MTA

Bélyegkép forrása: MTA