Kiberbiztonsági versenyt nyertek műegyetemi hallgatók

Az internetes felhasználók digitális lábnyomának csökkentésére talált ki egy böngésző bővítményt az idei hackathonon legjobbnak bizonyult BME-s csapat.

„A megfelelő információk birtokában az emberek tudatosabban értékelik és kezelik a világhálón, valamint a közösségi médiában feléjük érkező manipulatív tartalmakat. Bízunk abban, hogy az internetes böngésző fejlesztésére irányuló ötletükkel hozzájárulhatunk adataik biztonságosabb kezeléséhez, és a digitális lábnyom a felhasználók számára komfortosabb mértékig csökkenthető” – foglalta össze elképzeléseiről a SecurIT nevű műegyetemi hallgatói csapat, amely megszerezte az első helyet a Cybersecurity Hackathon 2020-as hallgatói innovációt támogató online versenyen.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint az OXO Cybersecurity Lab kiberbiztonsági startup inkubátor szakmai támogatásával rendezték meg a Cybersecurity Hackathon 2020 versenyt. A megmérettetésre 5-7 fős, hazai felsőoktatási intézmények nappali vagy levelező tagozatos hallgatóiból álló csapatok jelentkezését várták. A járványveszély miatt az online térben megtartott háromnapos rendezvényen a fiatalok elmélyedtek napjaink kiberproblémáiban, majd ötleteikkel hozzájárultak a felmerült kérdések részletesebb feltérképezéséhez és a megoldás kidolgozásához.

A verseny témái voltak:

  • egészségügyi kiberbiztonság
  • okos közlekedés kiberbiztonsága
  • villamosenergetikai rendszerek adatvédelme és kiberbiztonsága
  • okosváros/okosotthon adatvédelme és kiberbiztonsága
  • mesterséges intelligencia, adatvédelem és biztonság
  • kibertámadások elleni védekezés

A hackathonon 5 hazai felsőoktatási intézmény 39 hallgatója vett részt. A versenyzőket szakmai mentorok segítették elképzeléseik továbbgondolásában, egy kiberprobléma lehetséges technológiai megoldásának kidolgozásában, üzleti modell összeállításában, hogy mindezt a zárónapon néhány perces pitch formájában bemutassák a zsűri előtt.

A Cybersecurity Hackathon 2020 verseny műegyetemi vonatkozású eredményei

1. helyezett: SecurIT csapat

témája: mesterséges intelligencia, adatvédelem és biztonság – digitális lábnyomok, mentor: Szász Zoltán – digitalblood.eu

A csapat tagjai:

Frey Balázs - BME VIK mérnökinformatikus MSc

Huszti Martin - University of Trento - Cybersecurity MSc (passzív BME VIK mérnökinformatikus MSc)

Kocsó Barbara - BME GTK gazdálkodási és menedzsment BSc

Lukács Márk - TU Delft, TPM - Management of Technology (MSc) (passzív BME VIK egészségügyi mérnök MSc)

Mamuzsics Dóra - BCE GTK vállalkozásfejlesztés MSc

Sipos Bence – BME GPK mechatronika MSc

Zsiros Ádám - BME GPK doktori képzés, BME GTK gazdálkodási és menedzsment BSc

4. helyezett: HackTor csapat – műegyetemi tagja: Sali Ádám, BME KJK

A verseny az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” című projekt keretében valósult meg, az egyetemi innovációs ökoszisztéma működtetése érdekében.

„A közösségi médiában végzett internetes kereséseink alapján szinte tűpontos egyéni profil állítható össze a felhasználókról. Jó esetben ez az adathalmaz hasznos lehet (segít a böngésző személyre szabásában, a felhasználó jobban megismerheti saját attitűdjeit stb.), ám rossz kezekbe kerülve akár a manipuláció eszközévé is válhat” – foglalták össze a Cybersecurity Hackathonon feldolgozott problémáról a győztes műegyetemi csapat tagjai. „Amit nem tudsz megváltoztatni, annak állj az élére!” – választották mottójuknak a fiatalok, igyekezve feltérképezni, hogy miképpen tudatosítható a felhasználókban az adatvédelem kiemelt fontossága, és csökkenthető-e az online tevékenység utáni jelek, nyomok összessége. Példaként hozták fel a Facebook használata közben végzett tevékenységeket: „a netezők több ezer posztból választják ki a nekik tetszőt, egy adott témáról pedig csetelnek barátaikkal. Mindebből a követőalgoritmusok számos egyéni jellemzőre következtetnek, ami után az érintett érdeklődési körének megfelelő reklámot küldenek számára. E technológiák rohamléptékű fejlődésével napjainkat egyre inkább átszövi a digitális kibertér, amelynek biztonsága jelentős társadalmi és gazdasági kérdés”.

A műegyetemi hallgatók egy CybeReady nevű böngésző bővítmény koncepcióját fogalmazták meg a hackathon versenyen. „A program a social media és egyéb weboldalakkal megegyező adatokat gyűjt, ám megmutatja a felhasználónak, hogy az adott hirdetés vagy funkció személyre szabásához a honlap milyen információkat használt fel. Ebben az esetben a nagy cégekkel ellentétben nincsenek adatvédelmi aggályok, ugyanis személyes információ sosem hagyja el a felhasználó eszközét” – összegezték az intenzív, 48 órás közös munka első helyet jelentő eredményéről a fiatalok. A szakmai zsűri értékelte a hallgatók megoldás mögött rejlő mélyebb felismerését és annak megértését, a kézenfekvő lehetőségeken túlmutató javaslatukat és a gyakorlati megvalósulásra vonatkozó elképzeléseiket. A csapat győztesként egyetemi inkubátorprogramba és kutatási műhelyekbe kerülve tovább dolgozhat javaslatának tökéletesítésén. A fiatalok a közeljövőben körüljárják a CybeReady bővítmény fejlesztése kapcsán felmerülő lehetséges költségeket, piacelemzést és becsléseket végeznek arról, hogy egy ilyen bővítményért mennyit hajlandóak fizetni a leendő vevők és melyek lehetnek a továbbfejlesztés lehetséges irányai.

A csapat örömmel fogadta a zsűri elismerését: „hallgatótársaink munkáját nyomon követve csak reménykedtünk a helyezésben, a verseny megnyerése igazi meglepetés volt számunkra. Élveztük az online tér adta szabadságot és korlátlanságot, ugyanakkor a közös munkában nehézséget is jelentett a fizikai távolság, a felmerülő viták esetén a személyes jelenlét jobban megkönnyítette volna az egyeztetéseket. Néhányan már szereztünk tapasztalatot a hackathonozásban, ismerjük egymást a MŰSZAK (Műegyetemi Szakkollégiumok Közössége) fórumairól, ám ebben a formációban még most dolgoztunk először. Bízunk abban, hogy a jövőben találunk további szakmai kihívásokat, megmérettetéseket” – summázták a Cybersecurity Hackathon tapasztalatait a sikeres műegyetemi fiatalok.

 

TZS-GI

Fotó: SecurIT