Ismét a BME a legjobb hazai mérnökképzőhely a THE tematikus rangsorában

A Times Higher Education tematikus összeállításában emellett természettudományi és társadalomtudományi képzéseit illetően is jó helyezést szerzett a Műegyetem.

A Times Higher Education (THE) minden év őszén teszi közzé a világ legjobb egyetemeit felsoroló szakterületi listáit. Az ismert brit felsőoktatási rangsorkészítő  most publikált, 2021-re vonatkozó ranglistáján 11 szakterületen öt szempont szerint elemezték a vizsgált 1512 felsőoktatási intézményt. Az öt értékelt teljesítménymutatót – oktatás, kutatás, hivatkozások, nemzetköziség és az iparból származó bevétel – az adott kategóia sajátosságainak megfelelő súlyozással veszik figyelembe az összeállítás során.

A nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú képzései révén ismét három kategóriában – mérnöki, természettudományi és társadalomtudományi képzésekkel – került fel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a „Times Higher Educations World University Rankings 2021 by subject” elnevezésű nemzetközi összeállításába.   A mérnökképzési szakterületi rangsor szerint a Műegyetem őrzi előző években elért pozícióját a listán: idén is a 601-800. helyen áll. A magyar felsőoktatási intézmények közül a BME mellett csak a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem szerepel a 900 felsőoktatási intézményt tartalmazó mérnöki kategóriában, amelyben az építő- és gépészmérnökitől a vegyész- és villamosmérnöki területeket vizsgálták. A Műegyetemmel megegyező pozíciót vívott ki magának a listán a régió jeles műszaki felsőoktatási intézményei közül például a Brno University of Technology (Csehország), valamint a Lviv Polytechnic National University (Ukrajna).

Idén a legkedvezőbb helyezést a társadalomtudományi szakterületi rangsorban érte el a Műegyetem, amely szerint az 501-600. legjobb nemzetközi felsőoktatási intézmény között találhatók a BME ide vonatkozó képzései. A BME az élettelen természettudományok kategóriájában a 601-800. helyet foglalja el.

A BME idén egyébként ismét bekerült a Times Higher Education 2020 szeptemberében publikált összesített felsőoktatási globális rangsorába is. A hazai egyetemek között a BME kapta a legmagasabb pontszámot az ipari bevételek területén, és a második legmagasabbat a kutatási tevékenységre vonatkozóan.  A nemzetközi rangsorokban megjelenített műegyetemi szerepléséről a bme.hu aloldalán olvashatnak többet.

 

Bélyegkép forrása: Times Higher Education