Ünnepi köszöntőkkel, díjátadással megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

Az MTA országos rendezvénysorozatának ünnepélyes, online is követhető megnyitója után műegyetemi oktató-kutatók munkáját is elismerték.

„A körülöttünk lévő világ megismerhető, bár még nagyon sok titkot rejt. Azt, hogy napról napra mégis többet tudunk róla, a tudománynak köszönhetjük” – emelte ki köszöntőjében Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke, hozzátéve: „az emberiség egyre gyarapodó közös tudáskincse képezi az alapját jövőnk alakításának. Ugyanakkor a tudomány művelői nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak társadalmi támogatás nélkül dolgozni, kutatni. A társadalom támogatása viszont csak akkor várható el, ha az emberek értik a tudományos gondolkodás és módszerek alapvetéseit. Ehhez kell a jó oktatás, hogy mindenki felismerje a bizonyítékokon alapuló tudományos ismereteket, és megkülönböztesse őket az áltudományos blöfftől”.

„Láthatjuk, hogy még egy olyan, a szakemberek számára könnyen leírható, apró biológiai organizmus is, mint egy vírus, micsoda táptalaja lehet a tévképzeteknek, hamis állításoknak vagy egyszerű ostobaságoknak” – hívta fel a figyelmet Freund Tamás, az MTA elnöke azzal összefüggésben, hogy a tudomány egyre összetettebb, az új eredmények, technológiák megértése, alkalmazása egyre speciálisabb felkészültséget igényel a végfelhasználótól is. A professzor szerint ezért a tudományos közösség felelőssége hatalmas. „A jórészt csak egy-egy tudományterület művelői által olvasott szaklapokban való publikáláson kívül a lehető legszélesebb körben is el kell tudnia magyarázni kutatási eredményei lényegét.”

Ezután a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása következett. Az elismeréseket az MTA elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese nyújtották át.

Az MTA elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki Hegedűs Istvánt, a műszaki tudomány doktorát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar (ÉMK) Hidak és Szerkezetek Tanszékének professor emeritusát a vasbeton tartószerkezetek analízise, tervezése és szakértése témakörében kifejtett iskolateremtő munkásságáért, a doktoranduszi és posztdoktori kutatást támogató, illetve nevelőmunkájáért, továbbá példamutatóan sikeres kutatói-oktatói életpályájáért.

A Richter Gedeon Nyrt. és a Magyar Tudományos Akadémia által alapított Bruckner Győző-díj Kuratóriumának döntése alapján a 40 éven aluli kutatók számára kiírt Bruckner Győző-díjat Kupai József, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszékének adjunktusa nyerte el az organokatalizátorok szintézise, alkalmazása és visszaforgatása területén elért kiváló eredményeiért.

Az ünnepélyes díjátadás, majd a nyitóelőadás után az új koronavírus-járvány miatt tavasszal elhalasztott akadémiai elismerések – Akadémiai Aranyérem, az Akadémiai Díj, Wahrmann Mór-érem, Arany János-életműdíj, QP Akadémiai Kiválósági Díj, Akadémiai Újságírói Díj – átadása történt meg. A műegyetemi díjazottakról a bme.hu  egy korábbi cikkében számolt be.

2020-ban az új koronavírus-járvány miatt az online térben rendezik meg a Magyar Tudomány Ünnepét, amelyhez a BME is számos izgalmas programmal csatlakozott.

Kvantumtechnológiáról, design és szellemi tulajdonjogról, elméleti fizikáról, épületgépészetről, mesterséges intelligenciáról, felhő alapú fejlesztésről, mesterséges valóságról és az e-sportról is szó lesz a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) műegyetemi előadásain 2020. november 4. és 30. között. A pandémiás helyzetre való tekintettel a BME-s vonatkozású programokat virtuálisan tartják, és azokhoz – egyes esetekben a szükséges regisztráció után – bárki csatlakozhat majd. Az idei esemény mottója: „Jövőformáló tudomány”. Ez a jelmondat a kutatói pálya legfőbb motivációját is hangsúlyozza, a kutatói tevékenységnek azokat az eredményeit hozza a fiatalok látóterébe, amelyekkel kivételes esetben megváltoztathatják az emberek életét.

 

A 2020. november 3-30. között zajló rendezvénysorozat 15 kiemelt előadása közül többet is műegyetemi kötődésű szakember tart:

Újabb fejlemények a szójelentés matematikájában

Előadás

előadó: Kornai András, a BME TTK Algebra Tanszékének egyetemi tanára

2020. november 09. 18:00

 

Tudomány és Parlament: Víz – jelentősége és korlátai a 21. században

Előadások és panelbeszélgetés

Megnyitja Freund Tamás, az MTA elnöke, köszöntőt mond Józsa János, a BME rektora, az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének elnöke. Az eseményen a BME ÉMK Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék részéről Baranya Sándor tanszékvezető egyetemi docens a paksi Duna-szakasz hidromorfológiai, termodinamikai és élőhely-hidraulikai kutatásainak legújabb eredményeiről, Honti Márk tudományos munkatárs pedig a 2019-es balatoni alga-tömegprodukció okainak, következményének és szabályozhatóságának részleteiről beszél.

2020. november 10. 10:00

 

Vírusellenes terápiás lehetőségek a Covid-19-fertőzés kezelésére

Előadás

előadó: Keserű György Miklós, a BME VBK Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékének egyetemi tanára

2020. november 10. 18:00

További műegyetemi programok:

A BME TTK Elméleti Fizika Tanszék több témában is szemináriumot és online előadást szervez előadást, amelyek részleteiről a honlapjukon érdemes tájékozódni.

2020. november 6. 10:15., november 13. 10:15., november 20. 10:15., és november 27. 10:15.

A BME Rektori Kabinet Tudományos és Innovációs Igazgatósága szervezésében az Akikre büszkék vagyunk” című online tudományos ülésen és ünnepségen köszöntik a BME rangos hazai pályázatokon részt vevő hallgatóit és oktatóit, elismerik a kiválóságokat, átadják a BMe kutatói pályázat díjait, majd megtartják professzori székfoglalójukat az idén kinevezett új egyetemi tanáraink. Az eseményen köszöntőt mond Józsa János rektor.

2020. november 16. 15:00

Részben a BME Energiatudományi Kutatóközpont szervezésében az MTA Díszterméből online közvetítik a II. Magyar Power-to-Gas Konferenciát, amelyen kutatók, a szabályozást végző szervezetek képviselői és ipari szereplők tárják fel a power-to-gas (P2G) technológia jövőbeli magyarországi lehetőségeit és szerepeit, mint amilyen a szezonális energiatárolás vagy a földgázexport-függés csökkentése lehet.

2020. november. 17.

A hálózattudomány területén az utóbbi időben elért új tudományos eredményeket foglalják össze a VIK és az MTA-BME Informatikai rendszerek kutatócsoportjának szervezésében jeles szakemberek egy workshop  keretében.

2020. november 24. 14:00

Szintén a VIK rendezvényeként lesz online látogatható a Jövőformáló elektronika című workshop, amelyen nanohordozókról, a neuromorf logikáról, valamint a hordozható levegőminőség-vizsgáló szenzorklaszterről is többet tudhatnak meg az érdeklődők.

2020. november 24. 14:00

A BME VIK AUT tanszékén folyó kutatásokról és a mesterséges valóság ipari területeken történő alkalmazási lehetőségeiről hallhatunk újdonságokat a tanszék kerekasztal-beszélgetésén. A tervezett program szerint különös hangsúlyt kap a tréningek hatékonyságának összehasonlító vizsgálata különböző tréningeszközökkel, bemutatják a mérési környezetet, módszertanokat, mérési eredményeket, megvalósult projekteket, majd vitaindító beszélgetések következnek a téma szakértőinek részvételével.

2020. november. 24. 16:00

A BME VIK Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület rendezvényén a számítógépes játékok e-sportként való megéléséről lesz szó. Az eseményen számítógépes addiktológus, a profi és az amatőr e-sport világ prominens képviselői, vezetői beszélgetnek arról, hogy ez a tevékenység csak kamaszos szórakozás vagy kimerítő agytorna, egészségtelen és elbutító időtöltés, vagy kemény fizikai megmérettetés, felszínes hobbi vagy összetett csapatsport lehet-e.

2020. november 24. 17:15

A BME GTK Üzleti Jogi Tanszékének virtuális kerekasztal-beszélgetésén  a design termékek, szolgáltatások közönséghez, fogyasztókhoz való eljuttatásában betöltött szerepét, a műszaki vagy más tartalmat is meghatározó befolyását, továbbá a szellemi jog kiaknázásának lehetőségeit és aktuális kihívásait ismerhetik meg az érdeklődők.

2020. november. 25. 10:00

A BME VIK-en zajló kvantumtechnológiai kutatásokat, kvantumkommunikációs terveket és eredményeket, más műegyetemi karokkal közösen folytatott vizsgálatokat mutatják be az online rendezvényen. Az eseményen a 2017-2021 között zajló HunQuTech projektben eddig elért kvantumkommunikációs eredményeket, valamint a 2020 októberében indult Kvantuminformatikai Nemzeti Labor BME VIK-hez kapcsolódó kvantumkommunikációs terveinek részleteit is megosztják.

2020. november. 25. 16:00

BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) SmartCom Laboratóriumának szakmai délutánján az ipar 4.0 együttműködő rendszereinek támogatására mutatnak be „ABCDE5G” technológiákat egy integrált demonstráció keretében, majd áttekintik a hálózatsemlegesség méréstechnikájának aktuális kihívásait. (ABCDE5G = Artificial Intellience, Blockchain, Cloud Computing, Data Science, Edge Computing és 5G technológiák). A szakemberek egy okos gyártási rendszer példáján keresztül a legújabb technológiák együttműködését, valamint a böngésző-alapú hálózatsemlegességi mérések jelenlegi lehetőségeit és korlátait is illusztrálják.

2020. november. 26. 16:00

Virtuális előadásokkal, kiállítással és laborbemutatóval egybekötött rendezvény lesz a Műegyetemi Épületgépész Nap  a BME GPK-n, amelyen ismertetik az aktuális építészeti trendeket, és jeles szakemberek szólnak az okos épületekről, valamint a belső környezet minőségéről.

2020. november 26-27.

A fennállásának idén 30. évfordulóját ünneplő BME GTK Környezetgazdaságtan Tanszék Externáliáktól a fenntarthatóságig” című online konferenciáján a tanszék szerteágazó szakmai tevékenységeit és legújabb nemzetközi tudományos eredményeit mutatják be egybekötve egy jubileumi könyvbemutatóval.

2020. november. 27. 10:00

– GI –

Fotó, illusztráció: MTA