Elhunyt Székely Vladimír akadémikus, a BME VIK iskolateremtő professzor emeritusa

Az Elektronikus Eszközök Tanszékének korábbi vezetője hosszan tartó betegsége után csendben, otthonában hunyt el mára virradóra.

Székely Vladimír a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Alapítása óta dolgozott a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén, 15 éven keresztül tanszékvezető egyetemi tanárként, majd a tanszék emeritusz professzoraként. Egyetemi oktatói és tudományos munkássága egyaránt kiemelkedő.  A félvezető eszközök és integrált áramkörök termikus viselkedésének vizsgálata, mérése, szimulációja területén tudományos munkássága iskolateremtő. Számos PhD dolgozat és több akadémiai doktori fokozat került ki az általa indított és képviselt tudományos iskolából.

Székely Vladimír néhai Tarnay Kálmán professzorral közösen Magyarországon elsőként ismerte fel a számítógépek jelentőségét a villamosmérnöki tervezésben. Elsőként hirdetett meg választható tárgyként számítógép-programozói kurzusokat a BME-n, valamint a BME Mérnöktovábbképző Intézetének keretein belül minden végzett mérnök számára. Egyike volt az elsőknek, akik Magyarországon számítógéppel segített tervezési módszereket dolgoztak ki. Ilyen volt a TRANZ-TRAN árankörszimulációs program, amelynek számos változata (RAZDAN, R32, PC) segítségével az 1970-es évek elejétől kezdve két és fél évtizeden át villamosmérnök hallgatók ezrei ismerkedtek meg a számítógépes áramkörtervezés alapjaival.

Székely Vladimír munkásságának alapvető jellemzője, hogy széleskörű matematikai, fizikai és hálózatelméleti ismereteit, időnként a számítógépes grafika és a digitális jelfeldolgozás módszereivel ötvözve nagyon jó meglátással alkalmazta gyakorlati problémák általánosan hasznosítható megoldására. Erre egy jó példa az általa kidolgozott, folyadékkristályos termográfiai eljárás integrált áramkörök statikus hőmérséklet-eloszlásának vizsgálatára.

Tudományos tevékenysége nemzetközi szinten is kimagasló. Úttörő munkát végzett az integrált áramköri tokok termikus tranziens méréseinek kiértékelése és az ennek alapján végzett struktúra identifikáció terén. Csaknem 500 nemzetközi tudományos publikáció hivatkozza az integrált áramkörök és tokozásaik termikus viselkedésének jellemzésére kidolgozott módszereit.

A világ félvezető iparában a Székely Vladimír által kidolgozott ún. struktúra függvényeken alapuló minősítési eljárás az elmúlt két évtizedben meghatározó módszer lett, ezt használják ma az USA-tól Ázsiáig szinte valamennyi félvezető gyártónál az integrált áramkörök tokozásának roncsolásmentes strukturális vizsgálatára és termikus szempontból való optimalizálására. A technika nemzetközi méréstechnikai szabványok alapja lett. Az eljárásról szóló legelső eredeti publikációjának idézettsége kimagasló. Székely Vladimír több mint 360 publikációjára eddig több mint 1900 független hivatkozás van, ezek túlnyomó többsége (töb, mint 1400) nemzetközi szakmai folyóiratokban. A módszeren alapuló méréstechnika és az azt megtestesítő mérőműszerek képezik a Mentor Graphics Magyarország Kft. MicReD részlegének termékkínálatát. Az integrált áramkörök, LED-ek, teljesíményelektronikai alkatrészek termikus mérőműszer piacán a Székely Vladimír munkásságán alapuló mérőeszközök a maguk kategóriájában piacvezetők.

Nemzetközi kutatói elismertségére jellemző, hogy egy sor konferencia programbizottságában dolgozott (EDTC, DATE, EUROTHERM, MIXDES stb.). 14 éven át volt programbizottsági elnöke és egyik szervezője az évenként más és más európai országban megrendezett THERMINIC workshopnak, ami mára Európa egyik vezető IEEE konferenciájává nőtte ki magát az elektronikai ipar termikus problémáinak tárgyalása terén. Külföldi egyetemek (KU Leuven, Lund University) kérték fel termikus témában doktori védés bíráló bizottságába. Rendszeresen kérik fel vendégszerkesztőnek (IEEE Trans. on Component & Packaging Technology, Microelectronics Journal, Sensors and Actuators). Hosszú ideje szerkesztőbizottsági tagja a Microelectronics and Reliability c. folyóiratnak. Több európai, EU támogatású, illetve hazai projektnek volt hazai témavezetője (THERMINIC, BARMINT, HIPERLOGIC, PROFIT, INFOTERM stb.).

Azon kívül, hogy a BME Elektronikus Eszközök Tanszéke professzor emeritusza, Székely Vladimír 2016. végéig a Mentor Graphics Magyarország Kft. MicReD részlegének tudományos tanácsadója is volt.

A Professzor készült videointerjú itt érhető el: https://bsstudio.hu/video/a-professzor-szekely-vladimir

Emlékét megőrizzük!

VIK Elektronikus Eszközök Tanszéke