Vezető helyen a BME a hazai felsőoktatási rangsorokban

A HVG felmérése minden eddiginél előkelőbb helyen, országosan másodikként rangsorolta a Műegyetemet, a hallgatói és oktatói kiválóság alapján, a Figyelő listáján pedig az egyes tudományterületi összesítésekben teljesített jól.

„A BME kiválóságát idén is kifejezik a rangsorokban elért helyezései, amelyek az oktatók és a hallgatók teljesítményének egyaránt köszönhetők. Az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, valamint a tudományos fokozatot szerzett tanárok száma alapján is előkelő helyen végzett a listákon a Műegyetem” – mondta Józsa János rektor az intézmény eredményeiről.

HVG rangsor – Diploma 2021

Az összetett intézményi rangsorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a második helyen végzett a HVG rangsor – Diploma 2021 kiadványában, amely minőségi szempontok figyelembevételével készül a hazai alap- és mesterképzési szakok rangsorának, a felsőoktatás aktuális állapotának alapján, az Oktatási Hivatal (OH) adatainak felhasználásával, bemutatva a jelenlegi felvételi követelményeket és képzésjellemzőket egyaránt.

A Műegyetem felfelé menetelése évek óta megfigyelhető: míg 2018-ban 6., 2019-ben 4., 2020-ban 3., addig idén már a 2. helyen végzett.  A HVG felmérésének történetében minden eddiginél kedvezőbb pozíciót szerzett a BME az intézmények összesített listáján. A hallgatók kiválósága tekintetében a friss rangsorban pedig a Műegyetem már az első helyen szerepel.

Az oktatók kiválósága terültén 4 helyet is javított az intézmény: a tavalyi 7. helyezést követően idén a 3. lett a listán a BME.

Az összesített és intézményi kari rangsor összeállításánál figyelembe veszik egyebek mellett az elsőhelyes jelentkezők számát (BME: 4329 fő)  a felvételt nyertek pontátlagát (BME: 418), a nyelvvizsgával felvettek arányát (BME: 93%), a középiskolai tanulmányi versenyen helyezést elérőket (BME: 102 fő), a tudományos fokozattal rendelkező oktatók, továbbá az egy (tudományos fokozattal rendelkező) oktatóra jutók hallgatók arányát, egyúttal sokat nyom a latba az MTA-fokozattal rendelkező tanárok száma.

Oktatók kiválósága

 

Tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma

809 fő

Tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya

82,47%

MTA címmel rendelkező oktatók aránya

9,79%

Egy tudományos fokozattal rendelkező
oktatóra jutó hallgatók száma

18 fő

Hallgatók száma

14 292 fő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BME karai a vizsgált karok összesített rangsorában

Az összesített képzési rangsorban a 147 helyezettből a Műegyetem minden kara az első 60 helyezett között szerepel, 6 kar is benne van az első 25-ben.

Több kar esetén is javuló tendencia figyelhető meg: a Gépészmérnöki Kar a tavalyi 10.-ről most négy helyet is javítva 6., az Építészmérnöki Kar három helyet javítva idén már a 25. helyen áll.  Jelentős az előrelépés a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar pozíciójában is, 8 helyet lépve előre az 59., míg az Építőmérnöki Kar megőrizte pozícióját és a 18. a táblázatban. A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (8.), a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (11.) és a Természettudományi Kar (16.) továbbra is benne van az előkelő első 20 között.

(az adatok forrása: HVG rangsor – Diploma 2021, zárójelben a tavalyi helyezések – szerk.)

Helyezés

Műegyetemi kar

6. (10.)

Gépészmérnöki Kar (GPK)

8. (7.)

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK)

11. (9.)

Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK)

16. (8.)

Természettudományi Kar (TTK)

18. (18.)

Építőmérnöki Kar (ÉMK)

25. (28.)

Építészmérnöki Kar (ÉPK)

36. (34.)

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK)

59. (67.)

Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK)

Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

A Figyelő területenként megállapított rangsora mellett az intézményi 10-es listán a BME a 4. helyen áll. Mivel az egyetemek nemcsak oktatnak, hanem a kutatás-fejlesztés is fontos feladatuk, ezért kiemelt mutató az egyes részterületek között az intézményben zajló minőségi kutatómunka, amelyben a Műegyetem a 6. helyet szerezte meg. Az egyetemi tanulmányi idejük alatt a magyar diákoknak számos program és ösztöndíj áll a rendelkezésükre, hogy külföldre menjenek részképzésre. A BME hallgatói benne vannak azon hazai 3 vezető egyetem között, amelyeknek diákjai a legnagyobb arányban utazhatnak más országba egy-egy félévre tanulni.  

Jól teljesített, ezért előbbre rangsorolták a gazdaságtudományok és társadalomtudományok terén is a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kart. Megőrizte előző évi előkelő 2. helyezését a Villamosmérnöki és Informatikai Kar informatikai területen. Műszaki területen őrzi 5. helyét a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, 6. helyét az Építőmérnöki Kar és 7. helyét a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar.  A természettudományok tekintetében továbbra is a Természettudományi Kar az országos vezető.

Helyezések képzési területenként

(az adatok forrása: Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021 – szerk.)

Képzési terület

Kar

Eredmény

informatikai

VIK

2. (2.)

műszaki

VIK

2. (1.)

természettudomány

TTK

1. (1.)

műszaki

GPK

3. (2.)

műszaki

ÉPK

4. (3.)

társadalomtudomány

GTK

3. (4.)

gazdaságtudományok

GTK

4. (5.)

műszaki

VBK

5. (5.)

műszaki

ÉMK

6. (6.)

műszaki

KJK

7.. (7.)

műszaki

GTK

12. (11.)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem további rangsorokban elért helyezéseiről a bme.hu aloldalán találhatók további részletek.