„A hosszú távú természettudományos eredmények is az egészség javát szolgálják”

Ezúttal táplálkozástudományi rendezvényen remekeltek a VBK ifjú szakemberei: valamennyiőjük előadását értékes díjjal ismerték el.

„Számtalan színvonalas innovációról hallhattunk, a kutatók meggyőzően tettek tanúbizonyságot szakterületükön szerzett jártasságukról és irigylésre méltó rutinjukról” – méltatták a koronavírus-járvány miatt az online térbe költözött X. „Táplálkozástudományi kutatások PhD-konferencia” versengő résztvevőit a szervezők nevében a Magyar Táplálkozástudományi Társaság (MTtT) részérők Rurik Imre elnök és Gelencsér Éva főtitkár, és társszervezőként a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének, valamint a tanszéken működő Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoportjának (BME VBK ABÉT GÉMKUT) szakemberei: Tömösközi Sándor egyetemi docens, Kormosné Bugyi Zsuzsanna adjunktus és Schall Eszter tanársegéd. „A programmal lehetőséget teremtünk fiatal kutatók és témavezetőik számára a közös gondolkodásra, kapcsolatépítésre, új módszerek és eszközök megismerésére, csapatmunkára és jövőbeli pályázatokon való sikeres szereplésre” – fogalmazták meg az esemény céljait. Hozzátették: egy ilyen találkozó kiváló apropó a jelenlévők számára rálátni a magyarországi egyetemeken zajló kutatások eredményeire, ezért is tartották fontosnak, hogy ha személyes jelenlét mellett nem, akkor legalább digitálisan elérhető legyen ez a fórum.

A rendezvényen előadó fiatalok a táplálkozástudomány és népegészségügy, az élelmiszertudomány, az élelmiszertechnológia, az élelmiszermarketing és a vendéglátás területéhez kapcsolódva mutatták be innovatív fejlesztésekhez alapul szolgáló tudományos eredményeiket. A konferenciára azok jelentkezhettek, akik PhD-hallgatók, vagy legfeljebb 2 év telt el a sikeres védésüket követően. A rendezvényen elhangzott előadások anyagából készült összefoglalókat ISBN számmal ellátott elektronikus formában megjelentetik.

(A konferencián elhangzott pályamunkák összefoglalója az MTtT honlapján olvasható. A díjazottak teljes listája pedig a szervezet aloldalán érhető el – szerk.)

A X. Táplálkozástudományi kutatások PhD-konferencia műegyetemi vonatkozású eredményei:

1. hely - Juhászné Szentmiklóssy Marietta Klaudia (PhD-hallgató, BME VBK ABÉT - Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport)

Módszerfejlesztés rozs- és zabfajták FODMAP összetételének vizsgálatára

 

2. hely – Jaksics Edina (PhD-hallgató, BME VBK ABÉT - Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport)

Rozsfajták és a rozs malomipari frakcióinak táplálkozástani és technológiai tulajdonságai

 

3. hely – Farkas Alexandra (doktoráns, BME VBK ABÉT - Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport)

Fajtahatás vizsgálata zab őrlemények összetételi, technológiai és végtermék minőségére

X. „Táplálkozástudományi kutatások PhD-konferencia” megnyitója Vértessy G. Beáta (egyetemi tanár, tanszékvezető, BME ABÉT), Rurik Imre (egyetemi tanár, DE, MTtT elnöke), Gelencsér Éva (MTtT főtitkár) részvételével

A BME-ről hárman mutatták be munkájukat, mindannyian a BME VBK Oláh György Doktori Iskola hallgatói és kutatásukat a Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoportban végzik. Témavezetőjük Tömösközi Sándor.

A szekciójában legjobbnak bizonyult Juhászné Szentmiklóssy Marietta az emésztőrendszert érintő egyik rendellenesség, az irritábilis bélszindróma (IBS) gyomor- és emésztőrendszeri funkciózavar kialakulásáért is felelőssé tehető szénhidrát összetevők (FODMAP-ok) mérésére alkalmas metódusok kifejlesztésével foglalkozik. Munkája során e módszerek segítségével lehetősége nyílhat olyan gabonafajok és -fajták azonosítására, amelyek beilleszthetők az alacsony FODMAP-tartalmú diétába.

Ugyanebben a szekcióban második helyezett lett Jaksics Edina. Kutatómunkájának legizgalmasabb része egy teljes ipari rozsőrlés frakciótérképének elkészítése, amely révén élelmiszertámogató összetevőkben lényegesen gazdagabb és feldolgozási tulajdonságok tekintetében is jól teljesítő malomipari őrlemények kiválasztására és jellemzésére nyílik lehetőség.

Farkas Alexandra elgondolása a harmadik legjobb volt kategóriájában. A fiatal kutatónő a magyarországi fajtaválasztékban szereplő zabfajták kevésbé elfogadott hasznosítási területének, a sütőipari feldolgozás lehetőségeinek, illetve az ehhez szükséges, jelenleg még nem létező reológiai és végtermék-minősítő módszerek kidolgozásával foglalkozott.

„Tanszékünk és a kutatócsoport jelentős tapasztalatra tett szert az utóbbi hónapokban az online oktatásban és TDK-rendezésben, ezért örömmel vállalkoztunk arra is, hogy tudásunkkal segítsük e táplálkozástudományi konferencia megtartását” – árulták el a BME-s szervezők, akik bíznak abban, hogy a jövő évi programokat az MTtT már személyes jelenlét mellett tudja megrendezni.

 

TZS-GI

Fotó: BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Bélyegkép forrása: Magyar Táplálkozástudományi Társaság