Online folytatódik a Danube Cup 2021 nemzetközi vállalkozásindítási verseny

Az elődöntőben a legjobb hazai csapatok öt Duna menti egyetem fiataljaival találkoznak majd.

Danube Cup 2021 címmel közös szervezésű vállalkozói pitch versenyt hirdetett 2021 áprilisára a Duna menti egyetemek hallgatói számára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (BME GTK) és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE). A jelentős nemzetközi érdeklődéssel övezett megmérettetés magyar előválogatójának időpontja 2020. december 4. Az online esemény 16 órától élő streamingen követhető a Danube Cup Facebook-oldalán. A videópályázat után 8 egyetemi csapat vesz részt a programon, szakmai felkészítésük jelenleg is zajlik. A munkában a Corvinus és a BME oktatói mellett részt vesznek a pozi.io és a K&H Bank ‘Start it’ inkubációs programjának szakértői.

 A Danube Cup

Az elsőként 2015-ben megrendezett verseny kezdetben a két Duna-parti egyetem, a Corvinus és a BME hallgatói számára nyújtott lehetőséget a vállalkozói ötleteik bemutatására, kapcsolódva a mindkét egyetemen futó, Vecsenyi János professzor módszertana alapján tartott StartupVIP gyakorlati képzéshez. A mindkét egyetemen oktató Vecsenyi János professzor emeritus által életre hívott Duna Kupa versenyt Danyi Pál, a BME docense, és Miklya Attila, a DEMOLA Budapest nyílt innovációs labor vezető munkatársa bővítették ki nemzetközi eseménnyé 2019 májusában, bevonva bécsi és belgrádi egyetemeket.

A hazai előválogató fődíja 2 + 2 csapat számára, hogy ők képviselhetik a Műegyetemet és a Budapesti Corvinus Egyetemet a 2021. áprilisi nemzetközi versenyen, előtte pedig részt vehetnek a K&H Bank ‘Start it’ inkubációs programjában. A következő külföldi egyetemek indulnak csapatukkal a nemzetközi versenyen:

  • bécsi Gazdaságtudományi Egyetem (WU Vienna),
  • Belgrádi Egyetem (Univerzitet u Beogradu),
  • Passaui Egyetem
  • linzi Johannes Kepler Egyetem (JKU)
  • OTH Regensburg, University of Applied Sciences. 

A magyar előválogató szakmai vendégelőadója Lakatos Dávid volt BME-s hallgató, a 3D nyomtatókat gyártó nemzetközi vállalat, az amerikai bejegyzésű Formlabs termékfejlesztési vezetője lesz.

A zsűri tagjai:

  • Horváth Dorka (BOOKR Kids társalapítója és CEO-ja);
  • Orbán Katalin (Gyerünk, Anyukám! vállalkozás társalapítója);
  • Lám István (Tresorit alapítója és CEO-ja);
  • Duda Ernő (SOLVO Biotechnology társalapítója és elnök-vezérigazgatója);
  • Horgos Lénárd (Growth Financing üzletágvezető, Absolvo Consulting).

A hazai előválogató a Nemzeti Tehetség Program anyagi hozzájárulásával valósul meg, az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület lebonyolításában. A 2020. december 4-i verseny támogatói:

A Danube Cup megrendezésétől a szervezők szorosabb nemzetközi vállalkozásfejlesztési együttműködést várnak a részt vevő egyetemek között. Az elmúlt évtizedben számos hazai cég vált egyetemi projektből sikeres vállalkozássá, mint például a Supercharge, Neticle, Tresorit, BookrKids, Publishdrive, Soupy és Zyntern. A Danube Cup hazai elődje, a Duna Kupa 2017-es győztese, a Roksh például az Aldi számára nyújt online bevásárlási szolgáltatást. Az ezekhez hasonló jövendőbeli innovatív vállalkozásoknak – amelyek jelenleg kezdő ötletként jelennek meg a hallgatók fejében – nyújt az egyetemközi és nemzetközi Danube Cup verseny megfelelő környezetet és lendületet üzleti elképzelésük megvalósításához. A versenyző csapatok szakmai tapasztalattal, értékes üzleti kapcsolatokkal és sikeres vállalkozók, befektetők, inkubátor és akcelerátor programok vezetői által nyújtott mentorálással és inspirációval gazdagodhatnak. Mindezt nemzetközi keretek között, hasonlóan motivált hazai és külföldi diákokkal összemérve magukat.