„Az ipar és az akadémiai világban is hasznosítható tudást nyújtunk a fiataloknak”

Az idei ITBN rangos elismerését nyerte el a VIK szakembere több éves kiemelkedő oktató-kutatói tevékenységéért.

„Nagyon örültem a megtiszteltetésnek és a kiberbiztonsági szakma értékes visszajelzésének, ám ez nemcsak az egyéni érdemnek szól, hanem azoknak a kollégáknak is, akikkel napi szinten együtt dolgozunk, átélve sikereket vagy akár kudarcokat” – fogalmazott az ITBN/Informatikai Biztonság Napja online konferencián „Az év útmutató szakembere” ITBN Biztonsági díjjal jutalmazott Buttyán Levente, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékének egyetemi docense, a Laboratory of Cryptography and Systems Security  (CrySyS Lab) vezetője.  Méltatásában sok éves tanári munkáját és az IT-területre gyakorolt inspiráló hatását emelték ki a rendezvényen. (A konferencia live stream videója az ITBN YouTube-csatornáján is visszanézhető, a díjátadó 10:14:15-től látható – szerk.)

Az ITBN Conf Expo 2020 díjátadója, amelyen négy kategóriában adtak át elismeréseket, köztük „Az év útmutató szakembere”kitüntetést Buttyán Leventének (j2) (Fotó: ITBN Facebook-oldal)

A 2004-ben életre hívott Informatikai Biztonság Napja (ITBN) szakmai összefogásban valamennyi jelentősebb hazai informatikai és információvédelemért tenni akaró szervezet, gyártó, disztribútor, tanácsadó és integrátor szolgáltató képviselteti magát. Minden évben megtartott konferenciája egyben egy olyan fórum is, ahol neves magyarországi és külföldi kiállítók, előadók mutatják be legfrissebb fejlesztéseiket és technológiai innovációikat a kiberbiztonság és az IT-biztonság területén, emellett az eseményen lehetőség nyílik a személyes kapcsolatépítésre, az interaktív programokkal is ezt igyekeznek elősegíteni a szervezők. Mára a találkozó a kiberbiztonsági terület legnagyobb közép-európai rendezvényévé nőtte ki magát.

Az eseményen minden évben több szakmai díjat kiosztanak, amelyekben már korábban is volt műegyetemi érintett:

2015 – CrySys Lab - ITBN CONF-EXPO Security Award - Exceptional Achievement díj

2017 – Bencsáth Boldizsár adjunktus, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék, a CrySys Lab kutatója - „Az év útmutató szakembere” ITBN Biztonsági díj

„Oktató-kutatóként számos leendő vagy kezdő mérnököt vezettem be az IT-biztonság és a kibervédelem rejtelmeibe. Köztük többen ma már ezen szakterületek kiváló képviselői, olyan vállalatoknál dolgoznak, amelyek megjelentek és kiállítanak az ITBN konferenciáján. Sok ezer diák hallgatta előadásaimat az IT-biztonságról, valamint az alkalmazott kriptográfiáról, és különösen büszke vagyok több mint 100 diplomatervező hallgatóra: ők szintén ezen a pályán helyezkedtek el” – beszélt csaknem két évtizedes tanári hivatásáról a kitüntetett, majd elárulta: inspiráló szerepet játszott a BME-ről indult, mára sikeres startupok (Tresorit, Avatao, Ukatemi Technologies) létrehozásában is. A felhőalapú rejtjelezett adattárolással és megosztással foglalkozó Tresorit alapötlete egyik hallgatója TDK-pályamunkájából származik, az online IT-biztonsági platformot fejlesztő Avataonak pedig társalapítója Buttyán Levente, így személyes sikerként élte meg, hogy az idei ITBN rendezvény másik – innovációhoz köthető – díját a szakmai bábáskodása mellett fejlődő cég kapta.

Az elismert oktató-kutató az elmúlt két évtizedben számos újszerű következtetést eredményező projektben vett részt, amelyek közül az egyik legemlékezetesebb számára a 2006 és 2009 között lezajlott európai uniós program. Ebben a járművek közötti vezeték nélküli kommunikáció biztonságával összefüggő problémákat vizsgálták. Az ipari partnerekkel együttműködésben számos – később megvalósított – megoldást is kidolgoztak, amelyeket beépítettek a mai modern autókba (pl. anonim tanúsítványok, azonosítók gyakori cseréje, bontás-ellenálló hardware modulban tárolt kulcsok stb.). Ilyen például a V2X vagy „connected car” (magyarul hálózatba kötött gépjármű) technológiája, amely lehetővé teszi a járművek egymás közötti információcseréjét megfelelő távolság mellett (pl. közúton). „Ez elsősorban baleset-megelőzési célú alkalmazások létrehozására használható fel. A fedélzeti számítógépek, szenzorok révén és vezeték nélküli, wifihez hasonló technológiát használva az autók folyamatosan üzeneteket küldenek többek között a GPS pozíciójukról, a haladás irányukról és sebességükről. A környező járművek ezen adatok és saját paramétereik összevetésével következtetnek például arra, hogy fennáll-e az ütközés veszélye, szükség esetén figyelmeztetik a sofőrt, érzékelik a megkülönböztetett jelzéseket használók jeleit, azoknak akár elsőbbséget biztosítanak” – vázolta fel Buttyán Levente. A másik, számára fontos és a CrySyS Laboratóriumnak nemzetközi ismertséget szerzett munka a számítógépeken terjedő Duqu adatlopást végző kártevő felfedezése és elemzése volt.

Buttyán Levente a bme.hu-nak adott interjúban beszámolt a CrySyS Laboratóriumban zajló aktuális kutatásokról is: a kiber-fizikai rendszerek biztonságát, a kibertámadások lehetséges kimeneteit elemzik, azaz olyan IoT és ipari rendszerek vagy modern (autonóm) gépjárművek számítógéppel irányított fizikai folyamatait veszik górcső alá, amelyek megtámadása környezetei károkat idézhet elő vagy az emberéletre is veszélyt jelenthet.  „Számos érdekes témát a kínálunk a CrySyS Laboratóriumban végzett szakmai feladatok iránt érdeklődő hallgatóknak is, ha a posztgraduális tanulmányok vagy az akadémiai kutatói pálya felé orientálódnak” – jegyezte meg a VIK docense, bízva abban, hogy egyre több fiatalt tudnak bevonni az innovatív kutatásokba. „Együttműködésről, minőségi munkavégzésről, az eredmények megfelelő dokumentációjáról és a tudományos konferenciákon történő publikációról tanulhatnak a hozzánk forduló diákok, felvértezve őket a későbbi karrierjük során is hasznosítható tudással.” A szakember büszkén említette tehetséggondozó programjukat: magja a hazai és nemzetközi hackerversenyeken is szép sikereket elérő CrySyS Student Core nevű közösség.

„A jelentős ipari partnerekből álló grémium elismerése fontos egy olyan, a BME-n működő szakmai műhely számára, mint a CrySys Lab: azt jelzi, hogy kompetenciánk túlmutat az akadémiai kereteken; amit oktatunk, az az ipar világában is hasznos. Egy ilyen ütőkártya vonzó a hallgatók számára, az ő érdeklődésük pedig elengedhetetlen műegyetemi programjaink fenntartásához. Várunk minél több lelkes fiatalt!” – zárta az interjút Buttyán Levente.

TZS-GI

Fotó: Takács Ildikó