Két fiatal BME-s tudós is megkapta a Junior Prima Díjat „Magyar Tudomány” kategóriában

A Magyar Fejlesztési Bank elismerésével idén is 10 ifjú tehetség gazdagodott. A nyertesekről a kutatóintézetektől érkezett jelölések alapján szakmai zsűri döntött.

A Prima Primissima Díj alapítói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjat hoznak létre a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok munkájának elismerésére. A kezdeményezéshez az elsők között csatlakozott a Magyar Fejlesztési Bank, amely társalapítóként vett részt a Junior Prima Díj „Magyar Tudomány” kategóriájának megalapításában. Az elismerést olyan 33 évnél fiatalabb kutatók, tudósok érdemlik ki, akiknek tudományos munkássága kiemelkedő és követendő példát állít kortársaik elé. Az idei rendhagyó év volt a díj történetében, mert a szokásos átadó ünnepséget a kialakult járványhelyzet miatt nem rendezhették meg a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

A hagyományoknak megfelelően a díjazottak személyére idén is elismert tudósok, professzorok, intézményvezetők tettek javaslatot. Az MFB felkérésére egy szakmai bizottság a jelöltek hazai és nemzetközi eredményeit, publikációit, valamint kutatásaik újszerűségét is mérlegelte a díjak odaítélésekor.

2020-ban két műegyetemi fiatal is Junior Prima Díjban részesült a „Magyar Tudomány” kategóriában:

 

 

Józsa Viktor, a Gépészmérnöki Kar (GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék adjunktusa

 

 

Nagy Péter, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék tudományos munkatársa

További díjazottak: Bajusz-Rácz Anita (vegyészet), Horváth András Attila (orvostudomány), Kolossváry Márton (orvostudomány), Kriskovics Levente (csillagászat), László Zsófia (biológia), Mátyás Csaba (orvostudomány), Nemes Gergő (matematika), valamint Szigeti Tamás (vegyészet).

 

– GI –

Kiemelt kép, bélyegkép forrása: MFB