Több ezer látogató vett részt az idei rendhagyó Online Műegyetemi Állásbörzén

Virtuális térben csaknem 100 szakmai előadással, karrier-tanácsadással és interaktív kurzussal, több száz munkaajánlattal várták az érdeklődőket az eseményen.

„Fizikai kontaktus nélkül biztosítottuk a műegyetemi hallgatóknak, diplomásoknak kínált állás- és szakmai gyakorlati pozíciókat Magyarország legnagyobb online álláskereső expóján, ahol a digitális tér adta lehetőségeknek köszönhetően egyszerre akár több, vagy nagy létszámú eseményen, várakozás nélkül is jelen lehettek az érdeklődők” – összegezték az idén a koronavírus-járvány miatt virtuálisan debütáló 49. Online Műegyetemi Állásbörzét a szervezők, elárulva azt is, hogy majdnem 9000 egyedi látogató kereste fel a kétnapos rendezvény programjait, és amelynek honlapját. 40.000 alkalommal látogatták meg. Hozzátették: „az esemény zavartalanul zajlott le, a könnyen megoldott kisebb technikai nehézségeket leszámítva jól működött a kapcsolatfelvétel a cégek és a pályázók között az online térben. Az egyetem ipari partnereinek előadásaira, interjúira is szép számmal jelentkeztek, ám azt tapasztaltuk, hogy az internetes közegben még rutint kell szerezniük mindkét félnek, érdemes edukálni őket, hogy a találkozó eredményessége minél jobban közelítsen elvárásaikhoz”. Kitértek arra is, hogy az új platformra költözés miatti fejlesztések nagy része a hagyományos formában tartott fórum esetén is alkalmazható lesz.

Idén is több száz állás és szakmai gyakorlat közül válogathattak az eseményre regisztrálók, akik közvetlenül a munkáltatókkal chatelve tehették fel kérdéseiket az őket foglalkoztató témákban, míg az Állásbörze Felkészítő Szinten karrier- és önismereti tanácsadásokon, tréningeken vehettek részt. Az expóra várták a pályakezdő és a már szakmai tapasztalattal rendelkezőket, valamint a céges projektfeladatok, TDK-témák iránt érdeklődő fiatalokat is.

A legtöbb munkaajánlat a villamosmérnököknek (138), az informatikusoknak (124) és gépészmérnököknek (114) szólt, ám kínáltak állást a közgazdasági (72) és pénzügyi (46) terület iránt érdeklődőknek, műszaki menedzsereknek (50), mechatronikai mérnököknek (51), a természettudományi végzettségűeknek (21), járműmérnököknek (28), építő- és építészmérnököknek, logisztikai, közlekedés- és vegyészmérnököknek, de a szakképzettséggel nem rendelkezők is böngészhettek a nyitott pozíciók között.

A látogatókat a szakmai előadásokon túl önéletrajzi tanácsadással várták. Újdonságnak számítottak az álláskeresési kompetenciákra fókuszáló online, interaktív kurzusok, amelyeken a személyiségtipológiákról, a stresszkezelésről és a pályafejlődésről hallhattak érdekes információkat a résztvevők. A kurzusokat önállóan, saját időbeosztásukhoz alkalmazkodva tekinthették meg az álláskeresők, felmerült kérdéseiket pedig hozzászólásként tehették fel. A megszokott állásbörze kiadványok (Állásbörze Kalauz, Műhely Állásbörze Különszám) álláskeresési tippjei a felkészülést segítették és a kiállítókról is ebből tájékozódhattak az érdeklődők.

„A koronavírus-járvány miatt átrendeződött munkaerőpiacon százezrek veszítették el állásukat az elmúlt hónapokban, a gazdaságot is érintő helyzet miatt pedig kevesebb új pozíciót hirdetnek meg. Ha vannak is ilyenek, minden esetben túljelentkezés várható. Részben ezért fontos, hogy a hallgatók, pályakezdők legyenek nyitottak az innovációkra, alkalmazkodjanak a sajátos körülményekhez, és ragadjanak meg minden alkalmat, hogy kezükbe vegyék sorsuk irányítását, karrierjük formálását. A műegyetemi állásexpó erre kínált egy kiváló lehetőséget most online, korábban pedig személyes jelenlét mellett” – summázták a szervezők, akik bíznak abban, hogy a tavaszi, jubileumi rendezvényt már a megszokott menetrend szerint a BME Központi épületében tarthatják meg. Nyomatékosították ugyanakkor, hogy a jövőben is szeretnének biztosítani internetes kapcsolatfelvételt, és olyan programokat, amelyeken a fizikai kontaktus nélkül bárki részt vehet távolról.

 

TZS-GI