„Applikációnkkal a rászorulók és az önkéntesek egymásra találhatnak a járvány idején”

Műegyetemi fejlesztés révén valósult meg egy innovatív ötlet idős emberek támogatására.

„A program az új koronavírus-járvány okozta válság közepette szociális, vagy egészségügyi okok miatt segítségre szorulók számára nyújt megoldást úgy, hogy őket önkéntesekkel kapcsolja össze” – ecsetelte a CoVCAP (Coordinating Volunteers Supporting COVID-19 Affected Persons) projekt lényegét annak műegyetemi vezetője, Gincsainé Szádeczky-Kardoss Emese, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Irányítástechnika és Informatika Tanszék egyetemi docense, a témában tartott online sajtótájékoztatón. Az eseményen elhangzott: az innovációt rendkívül gyorsan sikerült nemzetközi együttműködés keretében az indulás állapotáig eljuttatni. A munkában a Műegyetem és a főváros mellett egy Németországban működő informatikai cég és annak a vegyes tulajdonú magyarországi leányvállalata vett részt. Az oktató-kutató emlékeztetett, az intézményben több fejlesztés is zajlik a járványügyi felkészülésre vonatkozóan: a hazai lélegeztetőgép-gyártás a BME-n létrehozott berendezéssel indult el, emellett a kollégák az orvosi maszkok minősítő vizsgálatát végzik, miközben a BME-s hallgatók a tesztelésben segítik a Semmelweis Egyetem (SE) diákjait.

A koronavírus-járvány első hullámának végéhez közeledve az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology, EIT) felhívást tett közzé a pandémia okozta válság leküzdését elősegítő innovatív megoldások kidolgozására. Ennek keretében több mint kétszáz kezdeményezés részesül 60 millió euró (mintegy 21 milliárd forint) összegű uniós finanszírozásban. A 25 országból 212 partner összefogásával megvalósuló, támogatásra kiválasztott 207 projekt több kulcsfontosságú területen indult el, pl. az egészségügy, a digitalizáció, az élelmiszer-ellátás, vagy a városi mobilitás.

A CoVCAP projekt célja a világjárvánnyal sújtott időszakokban elsősorban idős, karanténba került, vagy segítségre szoruló személyeknek gyors és flexibilis módon történő támogatása önkéntesek bevonásával egy mobiltelefon-applikáció és egy honlap használatával. A CoVCAP-rendszerrel a pandémiák alatt, valamint katasztrófahelyzetekben tehermentesíthetők a különféle (szociális, egészségügyi) ellátórendszerek.

A pályázatot a BME VIK által vezetett konzorcium nyújtotta be az Urban Software Institute GmbH, az Urban Institute Magyarország Zrt, valamint Budapest Főváros részvételével. A klasszikus H2020 projektekkel ellentétben ez kifejezetten rövid lefutású, mindössze hat hónapos projekt.

Laduverné Andrasek Rita, a Főpolgármesteri Hivatal pályázatkezelési csoportvezetője a kezdeményezés történetét mutatta be. Visszatekintésében elmondta, a projekt megalkotásának fő oka a tavaszi járványhullám idején az idősek körében jelentkező nehézségek jövőbeni elkerülése volt. „A Fővárosi Önkormányzat örömmel tapasztalta, hogy a lakosság részéről számos felajánlás érkezett: sokan maszkokat, élelmiszert, valamint szolgáltatásokat, és személyes idejüket szánták a segítségnyújtásra. Mindez koordinálására viszont mi nem rendelkeztünk a kellően szofisztikált rendszerrel.” A megoldáshoz alapul vették a Szászországban ötéves múlttal rendelkező, Mobisaar néven működő, a rászorulókat az utazások lebonyolításában támogató szoftveres rendszert. A magyar technológiai „kistestvért” azonban szélesebb körben akarják megszervezni: nemcsak az utaskísérést, hanem a mindennapi ügyek intézését, a vásárlást, a gyógyszerkiváltást, a kutyasétáltatást is biztosítanák. Ezért létrehoztak egy mobiltelefonos applikációt és egy online platformot, amelynek a magyar nyelvterülethez történő adaptálása az elmúlt napokban történt meg. A szakember nyomatékosította, szeretnék, ha egyre többen csatlakoznának a felhasználói körbe mind a rászorulók, mind a szociális intézmények részéről.

A CoVCAP-rendszer három típusú szereplőre épít, egyrészt a rászorulókra, akik vagy veszélyeztetettek, vagy betegek, esetleg karanténban vannak és nem tudják a napi rutintevékenységeiket ellátni, másrészt az önkéntesekre, valamint az operátorokra. A segítséget kérők és a feladatok elvégzésére jelentkezők a rendszer szolgáltatásaihoz a regisztrációt követően férhetnek hozzá. A rászorulók jogosultságát az önkormányzat bevonásával ellenőrzik, ezért gyorsabb a munka, ha a személy már egy szociális szervezetnél számon van tartva. Az önkéntesek esetében csak az jelentkezhet, aki valamelyik segítő szervezetnek – például polgárőrségnek – már tagja, tehát korábban személyes iratait is megtekintették.

Az operátor jellemzően önkormányzati vagy szociális területen dolgozó személy – decemberben még a konzorcium vállalja e feladatot. Ő felügyeli a rendszer működését és az esetleges hibák kijavítását is elvégzi: a böngészőn keresztül kezeli a rendszert, neki nincs szüksége mobiltelefonra. Nem így az önkénteseknek, akiknek ezen eszköz használatának ismerete elengedhetetlen a tevékenységhez.  

Az informatikai rendszer támogatásával az önkéntesek segítséget nyújtanak az idős, vagy mozgásukban korlátozott (pl. hatósági házi karanténban lévő) személyek számára a napi problémáik megoldásában. Elkísérhetik őket az orvosi vizsgálatokra, segíthetnek az alapvető cikkek (élelmiszer, gyógyszer) beszerzésében, vagy akár mentálhigiénés támogatást is biztosíthatnak.

A fejlesztés központja a call center, itt dolgozik az operátor dolgozik, aki a beérkező adatokat – név, születési idő, lakcím, vagy célként például az orvosi rendelő – rögzíti és az igényeket – orvos látogatás, kutyasétáltatás, otthoni munkában segítés – hozzárendeli az önkéntes nevéhez. Utóbbi a mobilos applikáció letöltése után látja a kéréseket, egy térképen a helyszínt, majd a rendszer elemeként a BKK Futár segítségével útvonalat tervezhet. Egyes feladatok kiosztása automatikusan is végezhető: ha egy munkát elvállalt valaki, a többi önkéntes telefonján az igénylés már nem fog megjelenni.

A CoVCAP-rendszerből egyelőre androidos verzió áll rendelkezésre, amelynek a decemberi tesztüzemben teljesen ingyenes, csak működési költség jelenik meg, valamint a jövőben csekély bérleti díjjal számolhatnak a résztvevők. Utóbbi költséget az önkormányzat, vagy a szervezet állja. Az igénylő rászorulóknak, önkénteseknek nem kell fizetniük. A szoftver fejlesztőinek reménye szerint a jövőben minden települési helyhatóság és szociális vagy civil szervezet megnyithatja saját CoVCAP-rendszerét, ahol maga definiálja működésének részleteit és a tevékenységbe bevontak körét. Bíznak abban, hogy az elterjedt használattal hamar finomodhat az alkalmazása – árulta el  Gincsainé Szádeczky-Kardoss Emese.

A projekttel összefüggésben felmerült kérdéseket Gincsainé Szádeczky-Kardoss Emese várja: szadeczky@iit.bme.hu

 

HA-GI

Fotó: Philip János