Az elektromos buszok elterjedését segíti a Startup Campus program nyertes csapata

Ötödik alkalommal mutatták be elképzeléseiket a BME inkubációs képzésének résztvevői.

„Ahogy egy startup vállalkozás, úgy egy egyetemi kezdeményezés – mint például a Startup Campus – erősségét és létjogosultságát is az igazolja, hogy évről évre jelen van a piacon és nem csökken, hanem bővül a partnerhálózata” – hívta fel az UNI BME Startup Programot záró online Demo Day csapatainak és érdeklődőinek figyelmét Kovács Zsolt, a Startup Campus Inkubator Zrt. ügyvezető igazgató, egyúttal köszönetet mondva a képzésben részt vevő elkötelezett oktatóknak, mentoroknak, cégeknek, valamint a Millenáris Startup Campusnak, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak (NKFIH), a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Hozzátette, a csapatok nincsenek egyedül, hiszen az elmúlt öt évben sokan voltak a személyes bemutatókon és a zárórendezvényeken: közülük egyesek már több körös befektetéseken is túl vannak.

Idén ősszel már ötödik alkalommal rendezték meg a Startup Campus, a Hiventures és a BME közös inkubációs programját, ahol az elmúlt évek során tizennégy csapat kapott több millió forintos befektetési ajánlatot, már akár egy jól kidolgozott ötletért. A program szervezői teljes körű vállalkozásfejlesztési képzést és egyéni mentorációt biztosítottak, hogy felkészítsék a hallgatókat a Demo Dayre, ahol a befektetők és a nagyközönség előtt egy piacképes koncepciót prezentáljanak.

Az öt hetes inkubációs program záróeseményén a megmérettetésre jelentkező három csapat fejenként 20 milliós forrást is elnyerhetett a bemutatott pitch, valamint a befektetési bizottság kérdéseire nyújtott válaszai alapján.

A befektetési bizottság tagjai: a Hiventures Zrt. részéről Katona Bence vezérigazgató, Varga-Tarr Sándor inkubációs befektetési igazgató, Ackermann Mária inkubációs befektetési igazgatóhelyettes, Hradszki László vezérigazgatói tanácsadó, és Kovács Zsolt, a Startup Campus ügyvezető igazgatója.

Az online rendezvény házigazdái Tossenberger Tamás, a Startup Campus innovációs programok vezetője és Jánoska Rita szakújságíró, az OXO Labs kommunikációs menedzsere voltak.

A rendezvényre bejelentkezett a program alumni tagja, Szilágyi Szabolcs, a Block Bike Racks társalapítója, és sikeres projektjük jelenlegi állásáról számolt be az érdeklődőknek

A teljes esemény megtekinthető a Startup Campus Facebook-oldalán.

A program az őszi szemeszterben a városi mobilitás területén kereste a legjobb megoldásokat: a téma aktualitását és az élet minden területét érintő kihívásait a járvány újabb hulláma bizonyította.

A csapatok megmérettetésének keretei és szabályai a korábbi Demo Dayekhez képest lényegesen nem változtak: a pitchekre öt perc állt a csapatok rendelkezésére, majd tíz percben kérdezett a befektetési bizottság. Az időbeosztást visszaszámláló rendszer segítette.

Az elsőként bemutatkozó Bolley elnevezésű projekt egy, az elektromos buszokat és az azokat kiszolgáló technológiát támogató intelligens rendszerfejlesztő szoftver. A BME Közlekedésmérnöki Kar (KJK) Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék szakembereiből álló csapatot Csonka Bálint tudományos munkatárs, Földes Dávid tudományos munkatárs, Havas Márton PhD-hallgató, valamint Csiszár Csaba egyetemi docens alkotja. Bemutatkozásukkor hangsúlyozták, a képzés többet nyújtott, mint előzőleg gondolták és segített átértékelni számukra a fejlesztés egyes elemeit, továbbá a célcsoportot. Sok ötletük volt, de a kurzusok mutatták meg igazán számukra a következő lépéseket. Ötletük alapja az a számadat, amely szerint a BKK járművei évente 92 ezer tonna szén-dioxidot bocsátanak ki a fővárosban. A budapesti tömegközlekedési eszközök elektromosra cserélésének olyan hatása lenne, mintha minden nap 40 ezer autóval kevesebb lenne az utakon – vélekedtek. A jövőben egyébként számos városban gondolkodnak hasonlóan a jövőről és cserélik le a meglévő, elavult állományt: ott a Bolley-szoftvert a közösségi közlekedés finanszírozói és a közlekedéstervező szervezetek használhatják. Az innováció segít számukra megtalálni a megfelelő infrastruktúrát: milyen típusú autóbuszt és töltőberendezést, valamint akkumulátorokat használjanak és a menetrendhez igazodva a leggazdaságosabb megoldást választhassák.

A másodikként bemutatkozó Festivize a fesztiválok iránt érdeklődők és a szervezők számára fejleszt integrált applikációt. Tagjai Jenei Teodóra (Debreceni Egyetem), Poór Szabolcs (Corvinus, BGF), és Poór Bálint, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) hallgatója, továbbá Schneider László. A csapat a rendezvények kommunikációját szeretné modernizálni, és mivel egy rendezvénynek önálló applikáció fejlesztése sokba kerül, keretrendszert biztosít. A szervezők erre egy adminisztrációs felületen keresztül, fejlesztői tudás nélkül is feltölthetik az esemény profilját és a hozzá kapcsolódó szabadidős kínálatukat, a látogatók pedig egy ingyenes platformot használhatnak interaktív térképpel, programfüzettel. A járványhelyzet kettős hatással volt ötletük kidolgozására: egyrészt számukra sajnálatosan sok fesztivál elmaradt, másrészt e változások miatti áttervezés sokkal hatékonyabb volt az online környezetben.

Harmadikként mutatkozott be a Connected Roads, amelyet a Müncheni Műszaki egyetem (Technische Universität München) hallgatói, Szabó Dániel és Kovács Soma, valamint Szabó Kálmán informatikai szakemberek fejlesztenek. Céljuk az emberi hibából adódó közlekedési baleseteket megelőző, önvezető járművek intelligens technológiáját alkalmazó applikáció megalkotása. Alkalmazásuk többféle forrásból származó információt kezel egyszerre, amelyeket a kihelyezett saját szenzorjaik adataival is összefésül a rendszer. Az érzékelők munkája és analitikája nemcsak a biztonságos közlekedést, hanem a hatékonyabb közlekedéstervezést is elősegíti.

A befektetési bizottság a színvonalas előadások értékelése után a Bolley csapatnak ítélte a 20 millió forint értékű befektetési ajánlatot.

A következő képzés 2021 tavaszán indul, várhatóan márciusban indul a jelentkezés és áprilisban kezdődik majd a program. További részletek a BME Z10 honlapján és Facebook-oldalán  érhetők el.

 

HA-GI