Tripla műegyetemi siker az ingatlanfejlesztési hallgatói ötletpályázaton

Ideiglenes tartózkodásra alkalmas várost, a járványhelyzet utáni modern lakóépületet terveztek, egyúttal újragondolták a Józsefvárosi Pályaudvar környékét a díjazott fiatalok.

Az ingatlanfejlesztés szakterületének összetettségére, a tervezés során figyelembe vett szempontok sokszínűségére és az érintett felek érdekeinek szertágazására hívja fel a figyelmet az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK Egyesület) Hallgatói Ötletpályázata, amelynek legjobbjai 8. alkalommal részesültek az IFK Talentum díjban. Idén a három legjobb pályamunkát műegyetemi hallgatói csapat készítette három különböző témakörben.

Az IFK Egyesület szakmai napján átadott IFK Talentum 2020 díjakat 3 témakör szerint kategorizálták: a 2005 óta üzemen kívül helyezett Józsefvárosi Pályaudvar 77 hektáros területének városfejlesztési és beépítési koncepciótervét várták a pályázóktól. További lehetőség volt a lakosság számára egy természeti katasztrófa vagy járvány miatt szükségessé vált ideiglenes tartózkodásra alkalmas város létesítése: 60 hektáros területre 4-5000 ember számára kellett élhető, működő környezetet teremteni mintegy fél-egyéves tartózkodásra. Harmadik választható feladatként a pandémia utáni, a közösségi terekkel és higiéniával összefüggő megváltozott elvárásokat tükröző modern iroda vagy lakóépület tervét várták a mérnökcsapatoktól.

Járvány vagy természeti katasztrófa következtében bekövetkező veszélyhelyzet esetén alkalmazható ideiglenes város koncepciójával első helyezést ért el a HORUS csapat. A fiatalok rendkívüli helyzetben nemcsak a megadott területen, hanem az ország összes megyéjében gyorsan felépíthető és alkalmazható, majd könnyen és praktikusan lebontható, többször is újrahasználható lakó modulrendszert alkottak meg.

A HORUS-nak elnevezett „városba” beköltözők sokszínűségének függvényében a lakások nagysága, mennyisége és struktúrája szabadon variálható, a lakóegységek szerkezete újrahasznosítható, könnyen kezelhető és a lehető legkevesebb természeti beavatkozással jár. A hallgatók békés időszakban szabadidő parkként, nyáron fesztiválhelyszínként üzemeltetnék a létesítményt. „A fenntarthatóság, a barátságos közeg és az élhetőség szempontjait figyelembe véve öntöttük konkrét tervbe az elképzeléseinket, amelyet a zsűri a mezőny legjobbjának minősített. A szakmai ismeretek mellett sokat tanultunk a csapatmunkáról, az érdekek összehangolásáról és kipróbáltuk, milyen egy ekkora volumenű munkát az elképzelések konkretizálásától egészen a 3D látványtervezésig véghezvinni. Tanulságos feladatból mindannyian profitáltunk” – árulták el a felhívás legeredményesebb fiataljai.

A HORUS csapat tagjai: Juhász Gergő, Sánta Ákos, Süttő Rita és Vitéz Júlia, mind a négyen a BME Építészmérnöki kar (ÉPK) osztatlan építészmérnök képzésének hallgatói. (Nyereményük 800.000 Ft pénzjutalom, valamint kiutazhatnak a 2021-es müncheni Expo Real szakmai kiállításra.)

A HORUS csapat pályamunkájának bemutató videója

A pandémia utáni időszakra, a modern iroda és lakóépület funkcióit egy létesítményben egyesítő elképzelést alkotott meg a hallgatói ötletbörzén második helyen végzett Co-with csapat. A fiatalok a koronavírus-járvány okán felmerült lakhatási és munkahelyi problémákra igyekeztek alternatívát nyújtani pályamunkájukkal, amelyben arra keresték a választ: mitől lesz egy lakás vagy egy iroda COVID-biztos.

A fiatalok a tervek kidolgozásakor nagy hangsúlyt fektettek a helyiségek megfelelő átszellőztetésére, a zöldhomlokzatra és zöldfelületek nagy arányban történő kihasználására, míg a közösségi terekben antibakteriális anyagokkal próbálták megelőzni a fertőzés kialakulását. A karantén idején tapasztalt bezártságérzet feloldására lakáson belüli és kívüli mozgástereket képzeltek el, a közérzet javítására számos helyre növényzetet terveztek. A komfortosabb home office érdekében a létesítmény alsó szintjére könnyen elérhető üzleteket, szükség esetén használható irodákat, míg a lakásokba külön fürdőszobával és erkélykapcsolattal rendelkező karantén-szobákat álmodtak meg. „Fantasztikus érzés az alkotói szabadság, főleg, hogy egy friss problémára válaszolhatunk vázlatainkon keresztül. Sokat tanultunk a saját kutatásainkból is: képbe kerültünk a mostani lakhatási helyzettel, a ’zöld építészet’ lehetőségeivel, és ezeket a tapasztalatokat felhasználjuk a jövőben” – osztották meg az ezüstérmes formáció tagjai.

A Co-with csapat tagjai: Horváth Árnika (építészmérnök, MSc), Jovan Endre (építészmérnök, MSc), Kovács Aliz (építészmérnök, BSc, végzett), Nagy Eszter (építészmérnök, BSc, végzett), Szakmáry Zsófia (ELTE, jog, MSc)

(Nyereményük 500.000 Ft pénzjutalom, melyből a hallgatók egy közös utazást terveznek a Velencei Biennáléra.)

A Co-with csapat pályamunkájának bemutató videója

A volt Józsefvárosi Pályaudvar területének újragondolását tűzte ki célul a Sínen csapat, amely egy összekötő funkciót is betöltő parkot tervezett a felhívásban szereplő területre. Az újonnan létrejövő zöldfelület a fiatalok szerint fontos új építőköve lehet a fővárosi zöld sávnak a meglévő városszövet szerves részeként.

A helyszínen megvalósítandó célok közül a lakó funkció dominál: a központi részre öt, tágas zöldfelület által körülölelt, felhőkarcoló-szerű lakóingatlant terveztek a Salgótarjáni út felé alacsonyabb beépítéssel rendelkező társasházakkal. A Kőbányai út felőli részen bérelhető irodákat, kisebb kereskedelmi egységeket, képviseleti irodákat és bemutatótermeket találunk. A hallgatók megtartották a környék jelképének is számító több tíz méter magas kéményt, amely új funkciójában jelzőoszloppá válik. A díjazott tehetségek újragondolták a közlekedést is: a Kőbányai úti villamossín mellett egy biciklisávot alakítottak ki. „E téma tűnt számunkra leginkább kézzelfoghatónak, emellett érdeklődési körünkbe vág: mindannyiunkat foglalkoztat az urbanisztika” – indokolták választásukat a bronzérmes diákok, akik korábban már szereztek tapasztalatot szakmai pályázatokon, ám ez az első alkalom, hogy ebben a felállásban közösen mérették meg magukat. Eredménytől függetlenül úgy látják, hogy „hasznos volt számukra a pályázat, mert egy összetett, sok problémára megoldást kínáló munkát végeztek, túlmutatva az építészeti tervezésen”.

A Sínen csapat tagjai: Dénes Zsófia (ÉPK, építészmérnöki osztatlan képzés), Kotymán Barbara Alexa (ÉPK, építészmérnöki MSc), Pintér Alina Felícia (ÉPK, építészmérnöki MSc), Urbán Zsuzsanna (ÉPK, építészmérnöki MSc). (Nyereményük 300.000 Ft pénzjutalom.)

A Sínen csapat pályamunkájának bemutató videója

 

TZS-GI

Illusztráció, videó: IFK Egyesület