Megvan az újabb műegyetemi fejlesztésű zsebműhold startjának időpontja

A Masat-1 és a SMOG-P világsikere után, most a BME hallgatóinak és oktatóinak újabb űreszköze készül a felbocsátásra. Mindhárom munkában részt vett a VIK.

Többszöri halasztás után, a jelenleg érvényes tervek szerint 2021. március 22-én Kazahsztánból, Bajkonurból az orosz Szojuz/Fregat rakétával állítják pályára a Műegyetemen készült SMOG-1 műholdat. Felépítése megegyezik a méretével, küldetésével világrekordot felállító elődjével, az 5x5x5 cm-es SMOG-P-vel. A tervezett pályája 550-600 km magasságú, 97 fokos dőlésszögű napszinkron elrendezésű lesz – tájékoztatta a bme.hu-t Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SMOG-projekt vezetője, aki korábban az első magyar műhold, a Masat-1, majd a SMOG-P fejlesztését is vezette. (A Masat-1 és a SMOG-P küldetésének teljesítéséről a bme.hu is beszámolt – szerk.)

A súlymérésről készített fotó behajtott antennákkal mutatja a SMOG-1-et

A SMOG-1 fejlesztőcsapatának tevékénységéhez a magyar űrkutatás és űrtevékenység irányításáért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) folyamatos támogatást biztosít. A SMOG-1 féléves tesztelésen esett át, a műegyetemi csapat megpróbálta a működés közben előforduló lehető legtöbb szoftveres hibát feltárni. Az eredmények alapján elmondható, hogy a műhold felkészült a küldetésre. A zsebműhold 6 éven keresztül teljes egészében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készült oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, képzési keretbe illesztve, szponzorok segítségével. Elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség – elektroszmog – vizsgálata. Másodlagos küldetéseként egy olyan mérőműszer kerül a fedélzetre, amellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálhatja. A PocketQube (5×5×5 cm-es) 500 km-es napszinkron pályára kerül majd tavasszal, tehát még 18-25 éven keresztül követhetjük nyomon küldetését. A fejlesztőcsapat izgatottan várja a felbocsátást: Gschwindt András, Dudás Levente, Géczy Gábor, Herman Tibor, Hödl Emil Viktor, Kálmán Tibor, Kristóf Timur, Petróczi Balázs, és Szüllő Ádám.

A SMOG-P ikertestvére a SMOG-1 2020 őszén érkezett meg Rómába. A műhold egy teljesen testreszabottan kipárnázott és 3D nyomtatott tartóval ellátott hordozótáskában indult útjára 2020. szeptember 6-án Itáliába a VIK, továbbá Kovács Ádám Zoltán római nagykövet, Magyarország római nagykövetsége, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, hogy bekerüljön az Unisat-7 műhold kidobó szerkezetébe. Az űreszköz küldetése során zsebműholdakat állít pályára, elektronikai komponenseket tesztel, valamint Föld-megfigyelési feladatokat végez. 

A SMOG-1 magyar pocketqube RBF eltávolítása Rómában 2020.december 22-én (Az RBF kihúzása után részben aktiválódik a műhold, innentől kezdve várja a pályára bocsátást)

A kidobó szerkezetbe helyezett SMOG-1 társa az argentin DIY Satellite lesz.

A SMOG-1 és a DIY Satellite

A SMOG-1 fedélzetén az elődjéhez hasonló spektrum analizátor van, amelynek feladata döntően a 700-960 MHz-es sáv vizsgálata. Berendezései optimális esetben néhány évig működőképesesek lesznek, tekintettel arra, hogy alkatrészeik nem rendelkeznek űrminősítéssel. A pálya magasságából és a műhold méretéből adódó űrszemét jellegű élettartam 10-15 évre becsülhető. Ezt az élettartamot hivatottak csökkenteni az oldallapokba, a napelemek alá helyezett nagy hiszterézis veszteségű ún. permalloy anyagból készült lemezek. A Föld mágneses terében száguldó űreszköz lemezeinek átmágnesezéséhez szükséges energiát saját mozgási energiájából vonja el, ezzel csökkenti sebességét, gyorsítva a sűrűbb légkörbe érkezést, majd az elégést. Ezzel remélhetően 5-8 évre sikerül az űrszemét jellegű élettartamot mérsékelni. Ehhez hasonló megoldást még nem alkalmaztak műholdakon.

A több mint négy hónapos római várakozás miatt valószínűsíthető, hogy a pályára állás után –a többszöri Föld-kerülés miatt – hosszabb időt vesz igénybe, míg a SMOG-1 feltölti akkumulátorát, kinyitja antennáit, és aktiválja működését.

A mellékelt logó, keretében egyebek mellett a magyar zászlóval, jól mutatja a pályára állítás utolsó fázisát, amikor az „anyaműhold”, az olasz UNISAT-7 belsejéből egy rugós szerkezettel kidobják a SMOG-1-et

A pályára állás idejére, azaz március elejére a BME E épületének tetején lévő 3 m-es reflektorú antenna teljes felújítása megtörténik. Új tartóoszlopot, forgatórendszert és reflektorfelületet kap majd.

– GI –

Fotó videó: G.A.U.S.S. Srl.