„Mérnökként a biomechanikai és a sportolói tudásomat szeretném ötvözni”

Ismét Magyarország legjobb fitness versenyzőjének választották az elmúlt években világ-, Európa-, és hazai bajnokságokon sikert sikerre halmozó GPK-s hallgatót.

„Sportolóként kihívást jelent számomra, hogy rendszeresen a saját határaimat feszegetem, és elérhetem azt, amire az előző nap még nem voltam képes. A versenyzés ezt az érzést koronázza meg: egy-egy kiemelkedő eredmény elérésekor sok év kemény, fegyelmezett munkája kézzelfogható eredményként térül meg” – fogalmazott Ágoston Dorottya junior, egyetemi és felnőtt testépítő, valamint fitness magyar bajnok, junior világbajnok, felnőtt ezüstérmes és Európa-bajnoki junior ezüstérmes, két alkalommal (2019, 2020) is Magyarország legjobb fitness versenyzőjének megválasztott sportoló, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) mechatronikai mérnök mesterszakos hallgatója.

(Fotó: Várszegi Gábor/Fitness and Mass)

Ágoston Dorottya versenyeredményei

V. hely – IFBB Fitness Világbajnokság (2020)

III. hely – IFBB Junior Világbajnokság (2020)

I. hely – MEFOB Fitness kategória (2020)

I. hely – IFBB Junior Magyar Bajnokság (2020)

I. hely – IFBB Magyar Bajnokság (2020)

III. hely – IFBB Junior Európa Bajnokság (2020)

II. hely – IFBB Fitness Világbajnokság (2019)

III. hely – IFBB Junior Fitness Világbajnokság (2019)

I. hely – Just Clear Talent Cup (2019)

I. hely – IFBB Junior Magyar Bajnokság (2019)

I. hely – IFBB Magyar Bajnokság (2019)

I. hely – IFBB Belt and Road Cup (2019)

III. hely – Arnold Classic Europe (2019)

IV. hely – IFBB Junior Európa Bajnokság (2019)

I. hely – MEFOB Fitness kategória (2019)

I. hely – IFBB Magyar Kupa (2019)

I. hely – IFBB Junior Magyar Kupa (2019)

VII. hely – IFBB Fitness Világbajnokság (2017)

I. hely – Testépítő és Fitness Magyar Bajnokság (2017)

I. hely – IFBB Junior Magyar Bajnokság (2017)

I. hely – IFBB Nemzetközi Kupa (2017)

I. hely – IFBB Junior Fitness Világbajnokság (2015)

III. hely – IFBB Fitness Világbajnokság (2015)

II. hely – IFBB Junior Európa Bajnokság (2015)

II. hely – IFBB Junior Európa Bajnokság (2014)

I. hely – IFBB Junior Magyar Bajnokság (2013)

II. hely – IFBB Junior Európa Bajnokság (2013)

III. hely – IFBB Gyermek Világbajnokság (2012)

III. hely – IFBB Gyermek Európa Bajnokság (2012)

I. hely – IFBB Gyermek Világbajnokság (2011)

A műegyetemi mérnökhallgató életének már kisgyermekként szerves része volt a sport: háromévesen szertornázott, öt év múlva pedig a fitness felé fordult. Már az első foglalkozáson beleszeretett a sportágba, ami Dorottya elmondása szerint nemcsak a mozgásról, hanem az egészséges életmódról, művészetről, nőiességről és eleganciáról is szól. „A talajtorna és a showtánc elemeit tartalmazza az a másfél perces gyakorlat, amellyel egy versenyző bemutatkozik a fitness megmérettetéseken. Ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a sportoló erő- és lazasági elemek, gimnasztikai ugrások és tánclépések precízen felépített színpadi koreográfiájával meggyőzze a szakmai zsűrit kiválóságáról. A második fordulóban a bírók a nőiesen izmos, sportos alkatot értékelik. Laikusok ezt a kis ideig tartó színpadi szereplést látják a testépítés és fitness világából, ám ez a sportág messze távol áll az egyszerű magamutogatástól” – osztotta meg Ágoston Dorottya, aki hosszú hónapokat készül egy-egy bajnokságra: heti 4-5 alkalmas erőnléti és külön fitness edzések mellett szigorú diétával és a hét minden napján tudatosan megtartott napirenddel. „Sokak véleményével ellentétben a fitness nem férfias sport, a versenyeken szereplő lányok, hölgyek nagyon esztétikusan néznek ki. Manapság már egyre kisebb elvárás – főleg nőknél – a hatalmas izomtömeg felépítése, a hétköznapi emberek között is egyre elterjedtebb az egészséges, fitt életmód, és az ezzel kialakuló atlétikus testfelépítés. Erre törekszem én is versenysportolóként.”

(Fotó: Várszegi Gábor/Fitness and Mass)

Ágoston Dorottya figyelme a középiskolában a reál tárgyak, főként a matematika és a fizika felé fordult, tehát nem volt kérdés számára a mérnöki pálya, ezért a Műegyetem Gépészmérnöki Karára jelentkezett. Már alapképzésen a biomechatronika specializáció érdekelte, ezt választotta később az MSc-szakának keretein belül is: a GPK Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék (MOGI) Mozgáslaboratóriumában végezte szakmai gyakorlatát, ahol számos projektbe, köztük a sportolók mozgását elemző kutatásokba nyert betekintést. Szakdolgozatában gyógytornász-állapotfelmérések műszerezésével foglalkozott: Motion Capture-rendszer segítségével megállapították, hogy egyes versenysportolók adott sportági elvárásokhoz képest egészségesek vagy fizikumuk korrigálásra, terápiára szorulnak (pl. kötöttség vagy nem megfelelő stabilitás miatt). Dorottya részt vett továbbá futók háromfejű lábikraizom vizsgálatában különböző sebességek és futótechnikák elemzésével, tanulmányozta a kosárlabdázók egészségügyi állapotának elemzését a gyakori sérülések okainak feltárása, valamint a tartóizmok stabilitásának megállapítása céljából; egy nemzetközi együttműködés keretében pedig rakodómunkások fokozott igénybevételnek kitett hátizom-működésének mechanizmusába nyert betekintést. „Megtaláltam azt a területet, ahol a mérnöki ismereteimet a számomra ugyancsak fontos sporttal kapcsolhatom össze” – fogalmazott a világbajnok sportoló. Elárulta azt is, a diploma megszerzését követően biomechatronikai mérnökként szeretne elhelyezkedni, kamatoztatva mérnöki ismereteit valamilyen mozgáshoz, sporthoz kötődő fejlesztésben, kutatásban. Egyelőre azonban igyekszik elvégezni a mesterképzést; mint mondja: nagyon nehéz összehangolni a tanulást az edzésekkel, ám a rendszeres mozgás már nagyon fiatalon megtanította arra, miképpen hozza ki a legtöbbet a rendelkezésre álló időből. „Sport és tanulás kölcsönösen segítik egymást, harmóniájuk kiemelkedő szerepet tölt be az életemben” – vallotta.

A műegyetemi mérnökhallgató tudatosan tervezi versenyzői karrierjét: tisztában van azzal, hogy élsportolóként még néhány évig lehet a legjobb formában, ezért az edzések és az egyetemi tanulmányok mellett csoportos fitness instruktori, táplálkozástudományi ismereteket sajátít el, remélve, hogy hosszú távon másoknak is segíthet megtalálni az egészséges életmódhoz vezető utat. Jelenleg csoportos óraadóként is dolgozik a fővárosban, de erre a tevékenységre nem munkaként, hanem inkább kikapcsolódásként, kardiotréningként és a hétköznapi stressz levezetéseként tekint.

„A junior világbajnoki címemre vagyok a legbüszkébb. Felejthetetlen érzés volt egy ilyen nagyszabású eseményen hazámat képviselve a dobogó legfelső fokára állni, emellett közel áll hozzám a felnőtt világbajnoki ezüstérem is, mivel azt junior korúként egy nagyon erős felnőtt mezőnyben szereztem meg. De melegséggel tölt el az is, hogy egymás után kétszer választottak meg Magyarország legjobb fitness versenyzőjének, amelyet a Nemzeti Versenysport Szövetség nem olimpiai sportágakat magában foglaló szervezetként még kitüntetéssel is elismert” – idézte fel pályájának legszebb pillanatait Ágoston Dorottya, majd az elmúlt évet értékelve beszámolt arról: a koronavírus-járvány miatti korlátozások jelentősen átalakították a versenynaptárát, ráadásul fitness edzője augusztusi halála miatt részben egy új trénerrel folytatta a felkészülést, miközben étrendjét és konditermi tréningjeit egyedül állította össze. „A tavaszi megmérettetések elmaradtak, először nyárra, majd őszre halasztották valamennyit. Az igazi kihívást a bizonytalanság jelentette: nehéz volt edzeni annak tudatában, hogy bármelyik percben törölhetik a hazai vagy a külföldi találkozókat, ez pszichésen nagyon megviselt, végül szerencsére mind az Európa-, mind a világbajnokságokat a járványügyi óvintézkedések maximális betartása mellett rendezték meg.” A jeles sportoló 2021-ben is küzd a jobbnál jobb eredményekért itthon és a nemzetközi helyszíneken. Fő célja, hogy új gyakorlatsorával kiválóan szerepeljen a dél-koreai fitness vb-n.

 

TZS-GI

Fotó: Takács Ildikó