Segítünk felkészülni a matematika érettségire

A hamarosan induló verseny támogatja a diákokat a gyakorlásban és megmutatja azt is, hogy mi az elvárható tudásszint, ha valaki a Műegyetemet választja továbbtanuláskor. 

A megmérettetés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kara (TTK) által működtetett BME Alfa webes interaktív gyakorlófelületen érhető el. Csatlakozni a honlapon történő ingyenes regisztrációval lehetséges; az első fordulóra 2021. január 18-ig lehet feliratkozni. A verseny célja, hogy pontverseny formájában minden középiskolás számára segítsen a matematika gyakorlásában és az érettségire való felkészülésben, emellett az érintett témakörökön keresztül azt is megmutatja, mekkora is milyen ismeretanyagra van szüksége annak, akit a természet- vagy a műszaki tudományok területe érdekel és a Műegyetem valamelyik képzésére szeretne jelentkezni.

A verseny két korosztályt céloz meg: egyrészt a 9-10., valamint a 11-12. osztályosokat (a nem 12 osztályos iskolarendszerben tanulók esetében értelemszerűen a középiskola befejezéséhez, az érettségi megszerzésének évéhez kell viszonyítani).

A megmérettetés két részből áll: a levelező szakaszban (2021. jan. 18.- 2021. ápr. 11.) összesen 6 forduló lesz. A szervezők kéthetente adnak új feladatsorokat az előre megadott témakörök szerinti bontásban. Minden feladatsor 6 feladatot tartalmaz, amelyek feleletválasztós teszt jellegűek. Minden helyes megoldás 4 pontot hoz, hibás válaszért 1 pont levonás jár, a kihagyott kérdések 0 pontot érnek. A feladatsorokat az adott határidőig lehet megoldani, az adott két héten belül viszont tetszőleges időpontban dolgozhatnak azokkal a diákok. Segédeszközként az online jellegből adódóan bármi használható, az igazán korlátozó tényező a rendelkezésre álló idő. Az I. kategóriában minden fordulóban 1 feladatsorral 60 perc alatt kell elkészülni.

A II. Kategóriában minden forduló két feladatsort (A, B) tartalmaz: az "A" feladatsor kevesebb gondolkodást igénylő, rövid idő alatt megoldható feladatokból áll, amelyek definíciók vagy tételek ismeretére vonatkoznak. Ez a példasor a középszintű matematika érettségi első részének stílusát mintázza és 30 perc alatt oldandó meg. A "B" feladatsor összetettebb, az emelt szintű matematika érettségi szintjének felel meg. A kitöltésére 90 perc áll rendelkezésre.

A leadási határidő leteltével egy napon belül megtekinthetők a weblapon az eredmények, valamint a részletes megoldások.

A megmérettetés második része a döntő (2021. április 24.), ahová az I. és a II/B. kategóriában 10-10, a levelező szakaszban legtöbb pontot gyűjtött középiskolás kap meghívást; a II/A. csoportból pedig az a legjobb három kerül be, aki a II/B. alapján nem jutna el a fináléba. A döntő helyszíne a BME Matematika Intézet. Az esemény a levelező szakasz fordulóihoz hasonlóan az BME Alfa honlapon zajlik, a BME számítógéptermeiben. A feladatsorok összeállítása, értékelése a levelező időszakhoz hasonlóan történik azzal a különbséggel, hogy nem előre megadott témakörökből lesznek a feladatok.

A verseny nyitott, bárki, bármikor, bármelyik kategóriába bekapcsolódhat, de csak a középiskolásokat díjazzák a saját korcsoportjuknak megfelelően (azaz például egy 10. osztályos kitöltheti az I. és II. kategória feladatsorait is gyakorlásképp, de csak az előbbiben lehet díjazva).

A díjkiosztó ünnepség a tervek szerint a döntő napján lesz (amennyiben az érvényes járványügyi szabályok ezt megengedik), és ott különböző értékben díjazzák a finálé résztvevőit. Az eseményre az összes olyan versenyzőt invitálják, aki a levelező fordulók bármelyikén küldött be megoldást. A döntőre és a ceremóniára minden, a fináléba jutott diák tanára is kap meghívást és elismerő oklevelet. A rendezvényre kísérők is mehetnek.

A döntő idejében a nem döntős diákok, továbbá a vendégtanárok számára szakmai programot biztosítanak a TTK oktatói és a Wigner Jenő Szakkollégium hallgatói.

– GI –