Egyre népszerűbbek a BME-n a nemzetközi kettős diplomát nyújtó szakok és a részképzések

Mindemellett nő a Műegyetemre érkező külföldi diákok száma, ráadásul az intézménynek az EELISA-szövetséghez csatlakozása után 8 nívós európai egyetemen is tanulhatnak a hallgatói.  

A Műegyetem képzései a magyar hallgatók számára kaput nyitnak számos külföldi egyetemre, ezzel párhuzamosan a világ minden tájáról érkeznek a BME-re hallgatók az idegen nyelvű képzésekre. Nagy Balázs Vince, a BME nemzetközi rektorhelyettese az intézmény nemzetközi programjairól és az aktuális pályázati lehetőségekről elmondta: „a nemzetközi együttműködéseink két fő csoportja a részképzési és kettős diplomák, valamint a külföldi hallgatóknak kínált magyarországi képzési lehetőségek”. Hozzátette: az Erasmus tanulmányi ösztöndíjakra és szakmai gyakorlatokra, valamint tengerentúli képzésekre várja a műegyetemi hallgatók jelentkezését a Nemzetközi Igazgatóság.

A nemzetközi rektorhelyettes kiemelte azt is, hogy a BME diákjai 75 ország egyetemein tanulhatnak részképzéseken és számos felsőoktatási intézményben szerezhetnek kettős diplomát a BME képzés elvégzése mellett. Tavaly több mint 400 műegyetemi hallgató tanult külföldön, akik csereprogramokban, közös képzéseken és kutatási projektekben vehettek részt. A diákok 39 szakon az alap-, mesterképzést és a doktori képzési kurzusokat is elérhetik angol nyelven a Műegyetemen.  Egyes szakok német és francia nyelven is elvégezhetők. Sőt a Műegyetem diákjaiként a BME-s diploma mellett villamosmérnöki és informatikai, gépészmérnöki és energetikai szakokon akár a Karlsruhe Institut für Technologie, a Heriot-Watt University, a Royal Institute of Technology, valamint a University College of South East Norway, a Delft University of Technology, a University of Trento vagy akár a Politecnica de Madrid diplomáját is megszerezhetik.

Nagy Balázs Vince hangsúlyozta: a BME 2020-ban új és előremutató kezdeményezés részesévé vált a nemzetközi kapcsolatépítés terén, mivel az intézmény nyolc másik nívós európai egyetemmel szövetséget kötve, az EELISA-konzorcium keretében dolgozik azon, hogy közös képzéseket, kutatásokat indítson, távlati célként kitűzve a minden uniós tagállamban akkreditált európai mérnöki diploma kiadását. Az együttműködés keretében a műegyetemi hallgatók Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid, és Bukarest egyetemein tanulhatnak.

Az idegen nyelvű szakokra évről évre több külföldi diák érkezik és az elmúlt két esztendőben tovább nőtt az egyetem népszerűsége, így a BME nemzetközi hallgatók aránya folyamatosan emelkedik. A teljes hallgatói létszám több mint 12 százalékát külföldi országból érkezők teszik ki, közülük jelenleg csaknem 2400-an tanulnak az intézményben. A 2020/21-es tanévben a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében csaknem 1400 külföldi fiatalt képzünk a Műegyetemen, ezzel a létszámmal az intézmény országosan a második helyen áll. Tavaly 5600 hallgató jelentkezett a program keretében első helyen a BME-re és közülük 750-en nyertek felvételt. Az idei évben a BME népszerűsége még tovább növekedett A külföldi hallgatók magyarországi beilleszkedését és eredményes tanulmányait a BME országos szinten is kiemelkedő teljesítményű mentorhálózatának tagjai támogatják. A 2020-ban végzett diákok több mint 30 nemzet tagjai, jelentős részük Kínából és Brazíliából érkezett, de algériai, azeri, dél-afrikai, ecuadori, etióp, egyiptomi, grúz, iraki, iráni, indiai, indonéz, jordániai, kazah, líbiai, libanoni, marokkói, mongol, nigériai, orosz, palesztin, pakisztáni, szíriai, török, tunéziai, vietnámi is van közöttük. Az angol nyelvű képzésen ugyanazokat a kurzusokat látogathatják a magyar diákok – együtt a nemzetközi önköltséges rendszerben – az Erasmus és Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal tanuló diákokkal. Utóbbiak jórészt ugyanazokból az országokból jönnek, mint az önfinanszírozók.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az elmúlt években a kiemelt nemzetközi (világ- és európai szintű) felsőoktatási rangsorokban (THE, ARWU, QS) is előkelő helyezést ért el. A Times Higher Education (THE) tavaly közzétett világranglistáján a hazai felsőoktatási intézmények közül a BME kapta a legmagasabb pontszámot az ipari bevételek területén, és a második legmagasabbat a kutatási tevékenységre vonatkozóan.

 

BME Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport