Mesterképzésben vezető a BME

Továbbra is a Műegyetemen kezdik meg a legtöbben mesterszinten tanulmányaikat.

Lezárult a felsőoktatási felvételi eljárás a 2021 februárjában induló keresztféléves képzésekre. Mint már évek óta mindig, most is a legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME) nyert felvételt.

A Műegyetem a keresztféléves felvételire csak mesterképzéseket hirdetett meg. A 2021 februárjában induló mesterképzésekre országosan 4623 főt vettek fel a felsőoktatási intézmények, ebből a legtöbb hallgatót, 1138 főt a BME.

Országos összehasonlításban ez kiemelkedő adat, hiszen az összes felvett negyede a BME-re jutott be. Túlnyomó részük, 1116 fő állami ösztöndíjas, teljes idejű nappali képzésben kezdi meg tanulmányait. Jelentős siker az is, hogy a Műegyetemen alapképzésben végzettek többsége mesterképzésben folytatja tanulmányait.

Elégedettségre adhat okot, hogy az évek óta növekvő magas létszám mellett a hallgatói kiválóság is a korábbi magas szinten maradt, mivel a felvettek átlagos pontszáma nem csökkent, sőt egyes szakokon nőtt.

A Műegyetem a mesterképzéseket meghatározónak és alapvetőnek tartja a gazdaság fejlődéséhez, amelyhez elengedhetetlenül szükségesek a mesterdiplomás szakemberek. A BME mesterdiplomája nagyon jó ajánlólevél a munkaerőpiacon. A mesterszakos végzettséget szerzett kezdők fizetése a diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján jelentősen meghaladja a csak alapszakos oklevéllel rendelkezőkét.

Dr. Veszprémi Károly

oktatási rektorhelyettes

 

BME Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport