A műegyetemi diploma értéke időtálló, magas jövedelemre számíthatnak az itt végzettek

A Diplomán Túl című kutatás adatai rámutatnak, hogy a BME életpályát kínál a hallgatóknak, akik karrierjük elején akár havi egymillió forintos jövedelmet is elérhetnek.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb felmérésében a 2011/12. és a 2017/18. tanévek között abszolutóriumot szerzettek munkaerőpiaci helyzetét vizsgálták a szakemberek.

A BME-s tanulmányok gyorsan megtérülő befektetések, mivel pályakezdőként igen magas átlagjövedelmet és nagyon gyors elhelyezkedést garantál. A BME-n szerzett diploma és tudás hosszú távon is hasznot hoz, mivel folyamatosan emelkedő jövedelmet biztosít – derült ki a kutatásból.

Az adatok szerint a BME-n minden területen gyorsan el tudnak helyezkedni és az átlagosnál magasabb jövedelemmel kezdik pályájukat a frissen végzettek. A BME műszaki területen alapképzésben 1-2 éve végzettek havi bruttó jövedelme majdnem félmillió forint. Az alapképzés után több mint 70%-uk tovább képezi magát és több mint 50%-uk már a tanulmányaik utolsó hónapjaiban is dolgozott. Az oklevélszerzés utáni első munkavégzésig eltelt idő a legtöbb esetben alig egy hónap, tehát nagyon keresettek a műegyetemi diplomások.

A BME fő profilját adó műszaki képzési területen a mesterképzésben végzettek az országos átlagot meghaladó jövedelmet érnek el. Ez a havi átlagos jövedelem a végzés után 1-2 évvel, azaz pályakezdőként sem kevés, 522 600 forint, míg 8-9 évvel a végzés után már 792 000 forint.

A Műegyetem a gazdaságtudományi képzés terén is büszkélkedhet. Az alapképzési diploma kézhezvétele után átlagosan kb. 1 hónappal sikerült munkát találnia a végzett hallgatóknak. A havi bruttó 405 ezres jövedelem így is több mint az országos átlag ezen a szakmaterületen. A BME a bölcsészettudományi mesterképzésben is vezető pozícióban van és a többi felsőoktatási intézményhez képest a Műegyetemen végzett mesterszakos hallgatók a tanulmányaik utolsó hónapjában nagyobb százalékban dolgoztak, illetve valamennyivel hamarabb is el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon.

A már jelentős tapasztalattal rendelkező, BME-n végzett szakemberek az átlagnál jóval magasabb jövedelemre számíthatnak. Az informatikai képzési területen is csúcstartó a Műegyetem a mérnökinformatikus mesterszakon 8-9 éve végzettek 1 millió forintot meghaladó havi jövedelmével és itt a pályakezdők 740 ezer forintos havi jövedelme is kiemelkedő a többi felsőoktatási intézményben végzettekéhez képest. Az egyes mesterszakok között lehetnek különbségek: például a csúcstartó energetikai mérnöki mesterszakon 8-9 évvel a végzés után 1 millió forintot meghaladó a havi átlagjövedelem, de a villamosmérnöki mesterszakon is meghaladja a 900 ezer forintot. A jövedelem a népszerű és nagyobb létszámú gépészmérnöki, vegyészmérnöki, és műszaki menedzser szakokon is meghaladja a 700 ezer forintot.

A DPR Adminisztratív Adatbázisok Egyesítése (AAE) 2020 kutatás célja a munkaerőpiaci utánkövetés. A Diplomán túl honlapon elérhető interaktív keresőfelületén 4, valamint a Felvi weboldalán található infografikákon 2 végzett évfolyam tanulmányi és munkaerőpiaci statisztikáit vizsgálhatjuk meg egészen 2019 decemberéig. A Felvi szakkeresőjében elérhető végzés utáni kilátásokat bemutató infografikák adatait és megjelenését a szakemberek összehangolták a Diplomán túl oldallal. A hallgatók munkaerőpiaci életútjának ismerete hatékonyan támogathatja az intézményi stratégiaalkotást, a szakpolitikai döntéshozatalt és a munkaerőpiaci szereplőket is. A BME-n végzettek a korábbi években is nagyon jó eredményeket értek el a Diplomás Pályakövetési Rendszer kutatásaiban.

 

BME Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport

Bélyegkép forrása: Diplomán túl