Kisfilm a műegyetemi online oktatás kulisszatitkairól

Az online képzés teljes körű bevezetését megkönnyítette, hogy a BME évek óta alkalmazza az e-learninget. Az Unilife.hu a távolléti oktatás műegyetemi megoldásait mutatja be.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a hatályos szabályozással összhangban, 2020. november közepe óta távolléti oktatási rendben működik. A BME hallgatói, így az Unilife.hu videójában láthatóan az Építőmérnöki Kar diákjai is távolléti formában vettek részt a kurzusokon és a konzultációkon is. A kisfilmben Joó Attila, egyetemi docens, a BME Építőmérnöki Kar gazdasági dékánhelyettese, az egyetem Digitális Oktatási Bizottságának vezetője beszél a távolléti képzés bevezetéséről. Bepillantást nyerhetünk egy építőmérnöki kurzus online konzultációjába is. A konzultáción résztvevő hallgatók pedig beszámolnak a távolléti képzéssel kapcsolatos tapasztalataikról. A videóból az is kiderül, hogy miben kellett fejlődnie a hallgatóknak és tanároknak az online oktatás időszakában.

Az Unilife oktatási portál kisfilmje a távolléti oktatásról a BME-n

Márki Ferenc, egyetemi docens, mutatja be a kisfilmben a streaming rendszert, amelyet a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara épített ki 2020 őszére. A videóból megtudható, hogyan használják a profi televíziós rendszert egyetemi oktatásra, hogyan lehet egyszerre több teremben, vagy akár otthonról is hallgatni egy előadást. A fejlesztés ugyanis lehetővé teszi, hogy az előadásokat, akár több teremben is hallgathassák a diákok. Így az őszi félév első hónapjaiban megoldható volt a jelenléti előadások megtartása a kötelező távolságtartást biztosítva. A távolléti oktatás időszakában pedig a tanteremben tartott előadás online közvetítésére, rögzítésére van lehetőség a rendszer alkalmazásával.

 
BME Rektori Kabinet Kommunikációs Csoport