„A BME-n szerzett diploma VIP jegyet biztosít Önöknek a munka világába”

Második alkalommal vehették át oklevelüket virtuális diplomaátadón a Műegyetem idegen nyelvű képzéseinek végzősei.

„Bízunk abban, hogy az a személyiség, aki egykor belépett egyetemünk kapuján, most új tudással, bölcsességgel és sok baráttal gazdagodva lép ki tőlünk” – szólította meg a közönséget Józsa János rektor az angol nyelvű képzések diplomaátadóján, amelyet ezúttal a járványügyi korlátozások és előírások figyelembevételével a virtuális térben tartottak meg. A Központi épület aulájában tartott ünnepségen a karok vezetői, valamint a végzősök egy-egy képviselője vett részt, a többi diplomázó, a hozzátartozók és az érdeklődők az eseményt élőben online követhették.

Az egyetem vezetője kiemelte, a hallgatói kiválóság már az idegen nyelvű képzésekre szükséges sikeres felvétel követelménye volt, amely az itt töltött évek során megerősödött. Az e félévben diplomát szerzett mintegy 111 végzős fiatal a világ számos országát képviselve Magyarország vendégeiként gazdagította hazánk és a Műegyetem kultúráját.

Az angol nyelvű diplomaátadó felvétele

„Történelmi időket élünk: a járványhelyzetnek nincs vége, de biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a kivezető utat a nehézségekből, amihez a tudásuk is hozzájárul” – fogalmazott Józsa János rektor, hozzátéve, a különleges állapothoz való alkalmazkodás már eddig is sok tapasztalattal szolgált. A hallgatók hozzászoktak a nehéz helyzethez, a BSc- és az MSc-programban részt vevők sikeres vizsgákkal és megszerzett diplomájukkal bizonyították rátermettségüket. Józsa János hangsúlyozta, a végzősök későbbi szakmai pályafutásuk során bármilyen kérdéssel fordulhatnak a Műegyetemhez. Búcsúzóul pedig az kérte az újdonsült diplomásoktól, hazájukba visszatérve legyenek nagykövetei Magyarországnak, a szakmájukban pedig intézményünknek.

A Gaudeamus Igitur dallamára bevonuló elnökség tagjai: Józsa János egyetemi tanár, rektor, Veszprémi Károly egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes, Dunai László egyetemi tanár, dékán (Építőmérnöki Kar), Orbulov Imre Norbert egyetemi tanár, dékán (Gépészmérnöki Kar), Gyetvainé Balogh Ágnes egyetemi docens, dékánhelyettes (Építészmérnöki Kar), Hell Zoltán egyetemi tanár, az angol nyelvű képzés szakmai vezetője, (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar), Gerhátné Udvary Eszter egyetemi docens, az angol nyelvű képzés szakmai vezetője(Villamosmérnöki és Informatikai Kar), Mándoki Péter egyetemi docens, dékán (Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar), Varga Imre egyetemi docens, dékánhelyettes (Természettudományi Kar), Zilahy Gyula egyetemi docens, dékánhelyettes (Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar), valamint Vígh László Gergely egyetemi tanár, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság vezetője. A diplomaátadó levezető elnöke ezúttal is Horváth György Ádám, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszékének egyetemi adjunktusa volt.

„Mindannyian szeretjük az ünnepeket: mi főként azért, mert látjuk munkánk eredményét, a diplomázókat. Kissé szomorú, hogy személyesen nem látjuk Önöket, de az öröm így is ugyanakkora élmény” – köszöntötte a végzősöket Veszprémi Károly oktatási rektorhelyettes. Mint fogalmazott, az ünnepség olyan, mint a sportesemények e különleges időkben: nemcsak a versenyeket, de az eredményhirdetést is online követjük, sőt a szurkolók, hozzátartozók vagy támogatók is virtuálisan vannak velünk.

„A legnagyobb különbség, hogy itt mindenki nyertes: mi is és Önök is. A BME-n szerzett diploma VIP jegyet biztosít Önöknek a munka világába. Hazájuk is a győztesek közé tartozik, mivel képzett szakemberekkel gazdagodik. A családjuk szintén nyertes, szüleik büszkék Önökre: köszönjék meg nekik a támogatásukat. A gyermekeik vagy a leendő gyermekeik szintén profitálnak az Önök tanulmányaiból: a szakmájuk és a diplomájuk szilárd alapot biztosít a munkához, és így a családalapításra is” – ecsetelte a rektorhelyettes, hozzáfűzve: a Műegyetem is nyertese a külföldi diplomásainak, mert ők is az intézményben megszerzett tudás képviselői lesznek az egész világon. Végül megerősítette: a BME mindenkit visszavár, tanulni vagy szakmai partnerként egyaránt.

Szabó Fruzsina a mentorcsapat részéről búcsúzott a diplomázóktól. Felidézte, hogy az első napok boldog és néha stresszes eseményei a fontos emlékek közé kerülnek majd be. „Ami igazán számít, ami nem tűnhet el, az az emberi kapcsolataink, a barátságaink és az együtt átélt élményeink” – búcsúzott, kifejezve reményét, hogy az egyetemi közösség, a mentorok csoportja és Budapest életteli világa sok örömteli élmény helyszínévé vált a végzősök számára.

A végzős hallgatók képviseletében karonként egy-egy fiatal búcsúzott, majd vette át a diplomát a Műegyetem központi épületének aulájában tartott ünnepségen.

„Mérnökként megtanultam kiszámolni az optimális megoldást, az egyensúlyt a merevség, a rugalmasság és az erő között. Amit itt megtudtunk az épületekről, az az életre is kibővíthető és érvényesíthető” – hangsúlyozta Seyed Ala Ashrafi, aki az építőmérnökök nevében búcsúzott a Műegyetemtől. Mint fogalmazott, a pandémia okozta példátlan élethelyzet sok nehézséggel, ugyanakkor tanulsággal is szolgált. Végül köszönetet mondott szüleinek és hozzátartozóinak, akik három kontinensről követték az ünnepség közvetítését.

„Különböző országokból, kultúrákból származó, és eltérő háttérrel rendelkező diákokkal találkoztam, akikkel mindannyian arra törekedtünk, hogy a jövőben nagyszerű mérnökök legyünk, és így szolgáljuk közösségünket” – szólította meg a közönséget Satyam Shukla végzős gépészmérnök hallgató. Köszönetét fejezte ki oktatóinak, akik tudományos munkára ösztönözték, így részt vehetett Marie Curie programban is.

„Ha az itt eltöltött pár évet egy szóval leírhatnám, akkor az a rugalmasság lenne. Utunkat nehézségek jellemezték, kezdve azzal, hogy egy új országba költöztünk, meg kellett tanulnunk a ’Harminckettesek tere’ kiejtését, eltévedtünk a K épület Roxfort folyosóin, ám végül diplomát szereztünk egy világméretű járvány közepén” – búcsúzott az egyetemtől az építészhallgatók nevében Aline Sattler. Hozzáette, ez nem az ideális diplomaátadó, ám hű bizonyítéka annak, hogy a fiatalok megtanultak alkalmazkodni az új helyzetekhez is.

„17 évesen Budapestre érkezni álom volt számomra: beleszerettem a városba” – emlékezett a vegyészmérnök diplomázók nevében Jamila Ryazeva, aki a fizetős képzésben kezdte meg tanulmányait hazánkba, majd a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal folytatta. Mint fogalmazott, a felnőtté válást is jelentő nehéz úton nemcsak a családja, hanem az egyetem támogató közössége is segítette: oktatók, mentorok, témavezetők és mindenekelőtt a külföldi diákok ügyeinek referense, Balogh Valéria, aki szinte lányaként kezelte. A végzős vegyészmérnök számára a Műegyetem nemcsak a tudás megszerzésének, hanem új barátságok születésének színtere, és az élet további állomásaira vezető út stabil alapja.

„A BME sokunkat megtanított arra, hogy az utolsó pillanatig küzdenünk kell a tanulmányaink során” – emelte ki a villamosmérnökök nevében búcsúzó Brenda Hernandez Belmontes. Hozzátette, az ünnepségen átvett oklevél nemcsak büszkeséggel töltheti el őket, hanem egyben ígéret is azok számára, akik támogatták és kiálltak értük a diplomához vezető úton. A frissen végzett hálás szívvel mondott köszönetet családjának, oktatóinak, csoporttársainak és a barátainak, akik segítették a kemény munka során.

„A Stipendium Hungaricum Ösztöndíj a kezdettől fogva biztosítja a potenciális siker két létfontosságú elemét: az oktatást és a reményt” – emelte ki köszöntőjében a közlekedésmérnök diplomázókat képviselő Belal Edries. Hozzátette, a járványhelyzet okozta súlyos problémákat csak olyan bátor és előrelátó döntések fogják orvosolni, mint amilyen annak idején a mára több tízezer ember számára diplomát nyújtó ösztöndíj megalapítása volt. A friss diplomás hálás szívvel emlékezett meg a műegyetemi támogató közegről, és arról az itt tanult szellemiségről, ami a komplex mérnöki problémákat a csapatmunka értékeire építve segít megoldani.

Horváth György Ádám, az ünnepség levezető elnöke Stephen Hawking gondolatait közvetítette útravalóul a tanévre: „A csillagokat nézd, és ne a földet! Soha ne add fel a munkát! A munka értelmet és célt ad, nélküle üres az élet. Ha szerencsés vagy és rátalálsz a szerelemre, emlékezz rá, mid van, és ne hajítsd el!”

„A hallgatóknak az idén új élethelyzetben, új feladatok, döntések és lehetőségek figyelembe vételével kellett helytállniuk: a vírus okozta vészhelyzet miatt az utolsó két félévben online vettek részt az oktatásban” – ecsetelte a bme.hu kérdésére Balogh Valéria, az Idegen Nyelvű Oktatási Igazgatóság ügyvivő szakértője, aki 23. alkalommal szervezte meg a diplomaátadási ceremóniát. Hozzátette, a mérnökképzésben a rendszeres napi felkészülés, a projektek, a tervezési feladatok és a labormérések miatt elkerülhetetlen a személyes jelenlét is. Ezeket a feladatokat sikerült az oktatók vezetésével közösen megoldaniuk. Sokan vállalták és sikeresen eleget is tettek az újszerű követelményeknek. Voltak hallgatók, akik azonban ragaszkodtak a hagyományos felkészüléshez és elhalasztották a záróvizsgát amiatt, hogy később személyesen, a megszokott módon zárják le egyetemi tanulmányaikat.

A Műegyetem 39 szakon kínál alap-, mesterképzési és doktori képzési programokat angol nyelven a Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatóknak. Az első idegen nyelvű szak 1984-ben indult a BME-n, mára a Műegyetemnek 58 ország csaknem 240 felsőoktatási intézményével van együttműködési megállapodása közös képzésekre. A külföldi hallgatók magyarországi beilleszkedését és eredményes tanulmányait a BME országos szinten is kiemelkedő teljesítményű mentorhálózatának tagjai támogatják.

A különböző angol nyelvű szakokra évről évre több mint 70 országból érkeznek diákok, és évente csaknem 3000-en tanulnak részképzésen vagy idegen nyelvű alap-, mester- és doktori képzésen. A 2020/2021-as tanévet lezáró virtuális diplomaátadó ünnepségen 111 végzős hallgató kapott diplomát. A végzősök közül 35 fő kiváló eredménnyel, vagy jutalommal fejezte be tanulmányait. Az újdonsült diplomások 80%-a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató.

Az e félévben végzett diákok több mint 20 nemzet tagjai, jelentős részük Kínából, Azerbajdzsánból és Jordániából érkezett, de algériai, brazil, brit, etióp, egyiptomi, francia, ghánai, georgiai, iraki, iráni, indiai, jemeni, jordániai, kazah, kenyai, libanoni, marokkói, mongol, nigériai, orosz, palesztin, pakisztáni, szíriai, török, tunéziai, is van közöttük.

Az Építőmérnöki Karon 15, a Gépészmérnöki Karon 19, az Építészmérnöki Karon 16, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon 7, a Villamosmérnöki és Informatikai Karon 32, a Közlekedés és Járműmérnöki Karon 22 hallgató kapott oklevelet 2021 februárjában.

Az angol nyelvű képzésen ugyanazokat a kurzusokat látogatják az önköltséges rendszerben, valamint az Erasmus és Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal tanuló diákok. Utóbbiak jórészt ugyanazokból az országokból jönnek, mint az önfinanszírozók.

A BME a nemzetközi hallgatók oktatását – a magyar hallgatókéval megegyezően – távolléti formában biztosította a 2020 tavaszi és az őszi félévben, így a megkezdett szemeszter befejezésére mindenkinek lehetősége volt.

 

HA-TZS

Fotó: Takács Ildikó

 

TZS-GI