Hétvégén REFORMula Challenge mustra

Önvezető járművek mozgásprofil-tervezési versenyének nagydíját rendezik meg a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karon.

A kiterjesztett valóságban önvezető járműveket programoznak a REFORMula Challenge középiskolás és egyetemista résztvevői. A végső megmérettetésre 2021. március 6-án 19 órakor kerül sor, a pandémiás helyzet miatt ezúttal online.

„Egy olyan versenyt álmodtunk meg, ahol egy napjainkban nagyon aktuális és dinamikusan változó szakterületet, az önvezető autók programozását és a téma hitéleti, etikai kérdéseit is bemutathatjuk az érdeklődő fiataloknak. Innovációra és szemléletbeli fejlődésre inspiráljuk a hallgatókat, bízva abban, hogy a verseny összehozza az iskolapadban tanultakat a gyakorlati ismeretekkel” – fogalmazott a REFORMula Challenge-ről a verseny életre hívója, Németh Balázs, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Közlekedés- és Járműirányítási Tanszékének címzetes egyetemi docense, a SZTAKI tudományos főmunkatársa, teológus és református lelkész.

14 hazai és határon túli csapat nevezett a BME KJK és a Mérnökmisszió Alapítvány által szervezett megmérettetésre, amelynek első fordulójában a fiatalok a virtuális versenypálya környezetét díszítették ki, épületterveket alkottak meg és a versenyautó design-ját is kidolgozták. A verseny hátterét és az első pályamunkákat a 2020. őszi Kutatók Éjszakája rendezvényen mutatták be. A következő fordulóban a csapatok a rendelkezésükre bocsátott algoritmus és mobilapplikáció segítségével tervezték meg a versenyautók útvonalát és sebességprofilját. A rajtpozíció megszerzésében értékes pontokat szerezhettek a fordulók közötti kvízkérdések megválaszolásával.  A hétvégi virtuális robotversenyen a cél a leggyorsabb haladást lehetővé tevő mozgásprofil (ideális ív és sebesség) meghatározása és versenyhelyzetben való tesztelése. A csapatoknak törekedniük kell arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt teljesítsék a futamra előírt körszámot – a leggyorsabb autó nyer, eközben figyelniük kell arra is, hogy járművük a lehető legkevesebb energiát használja el.

A március 6-ai REFORMula Challenge I. Budapesti Nagydíjat a Mérnökmisszió facebook-oldalának közvetítésen keresztül követhetik az érdeklődők.

A versenyt követően 2021. március 12-én egy online facebook-eseményen a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar járműirányítás-elmélettel foglalkozó szakemberei és PhD-hallgatói mutatják be kutatásaikat, az érdeklődők előadást láthatnak az önvezető járművek elterjedésének egyes etikai kérdéseiről, valamint bemutatják a KJK hallgatóinak virtuális önvezető autós háziversenyét is.

 

TZS-HA

Fotó: Németh Balázs és BME KJK KJIT